Millet/Türk Milleti
Önce milliyetci aydınların Milletle ilgili düşüncelerini sizinle paylaşayım sonra bu konuda ortak düşünceler ortaya koymaya çalışalım.
İlk ele alacağımız düşünce M.Ali Ayni'nin yazdığı "Milliyetcilik" kitabından alıntıdır.
Bir millete mensup olanların soyları bir olur, yüzleri ve ahlakları bir birine benzer. Çok vakit aynı dili konuşurlar, onların arasında siyasi ve tarihi bir yakınlık olur, hepsi bir toprakta otururlar.
Türk kavmi, Selcuklulardan ve Osmanlılardan öncede, İslam dininden öncede vardı, Müşterek İran medeniyetine dahil olmadan kendine has bir kavim medeniyeti vardı. İran medeniyeti, Ümmet ve saltanat teşkilatları Türklerin pek çok müseselerini ortadan kaldırdı, aynı zamanda Millet olma bilincine katkı da sundu.
Sadri Maksudi Arsal, Kazan Türkerinden olan aydınlarımızdandır, Hukuk tarihi konusundaki çalışmalarının yanı sıra, Millliyetciliğin Sosyolojik esasları adındaki araştırmasıyla milliyetciliğe büyük katkılar sunmuştur. Bu Araştırmada, Milleti şöyle tairf eder. 1- Millet muayen bir dili konuşan, aynı örf ve adetlere, aynı milli seciyeye, müşterek tarihe, müşterek milli emellere malik olan fert ve fer ve ailelerden trekküp eden insan kitlesidir. 2- Kavim=Millet aynı sahada yaşayan, etnolojik bakımdan ekseriyetle aynı ırka mensup olan, birçok oymak ve kabilelerin bir kuvvetli zümrenin altında devlet şeklinde birleşmesinden doğan, uzun zaman aynı iktisadi ve tabii şartlar altında, aynı inzibat kaidelerine göre yaşamış olan, bunun neticesinde müşterek lisana, müşterek örf ve adetlere, müşterek dini inançlara müşterek milli seciyeye malik olan, oldukca kalabalık mütecanis ve mütesanid bir insan kitlesidir. 3- Her kavim=millet uzak bir mazide özellikle tarihten önceki devirde, muayen bir sahada devlet kurmuş, bu devlet içinde uzun bir zaman müstakil olarak yabancı bir milletin tahakküm ve istilasına maruz kalmadan yaşamış bu sayede lisan ve kültür bakımından müstakil ve orijinal surette inkişaf etmiş, karşılıklı tesir neticesinde fertleri birbirine karışmış, kaynaşmış, ruhi bakımından mütecanis hale gelmiş olan aynı dili konuşan fer ve ailelerden meydana gelmiş olan beşeri bir kitledir.
Üçüncü aydınımız ise İsmail Hami Danişmend'dir, Bu Aydınımız, İslamiyet ve Türklük eserleri ile tanınmıştır. Milliyetciliğimize Altı Ciltlik Osmanlı Tarihi kronolojisi ile büyük katkılar sunmuştur. Onun düşüncelerinden bazıları şunlardır.
Milletin etrafın da toplandığı,esas bazen Fransa da ve Çin de olduğu gibi, Kültür, bazen de Almanya da olduğu gibi ırktır. Bazen İslam ve Arab alamiyle Romanya da olduğu gibi dildir. Bazen Amerika birleşik devletlerinde olduğu gibi tabiyettir. Bazen de Avusturya da olduğu gibi mezhep, bazen de İsviçre de olduğu gibi vatandır. Tabi bu tarife göre bir topluluğun millet sayılabilmesi için Irk birliği, dil birliği, kültür nbirliği, din veya mezhep birliği veya vatan birliğinin hepsine aynı anda luzum yoktur. Bit topluluğun millet olabilmesi için bunlardan birini veya bir kaçını taşıması yeterlidir. Birbirine dil, ırk, vatan, din, kültür, ideal, müşterek tarih birliktelikleriyle bağlı ferlerden oluşmuş kitledir.
Bütün bunlardan anladığımız şudur, bir millet olabilmek için bir bağ olduğu gibi birkaç bağda olabilir. Örnek vermek gerekirse, T.C vatandaşı, Müslüman, Türk, Türkiyeli, Anadolulu, olmak, aynı coğrafyada uzun zamandır kültürel bir birlik sağlayarak ulus ve millet olma bilincinin gelişmiş olmasını örnek gösterebiliriz. Bir topluluğun kalabalık olmaktan millet olması aşamasına geçişin şartları, vatan, dil, din, ırk, kültür bu millet vasıflarına dayanarak ortak bir ideal kurmuş olmalarını gösterebiliriz. Biz hala bir millet miyiz sorusunu soranlara lütfen bunları örnek vererek millet nasıl oluru dünyaya Biz Türklerin gösterdiğini Orhun yazıtlarından okuyabilirler.
Bugün aslında 3 Mayıs Türklük günü, bugünün tarihinden bahsedeyim derken düşüncelerim beni buraya getirdi, bu yazı ortaya çıktı hayır olsun milletimize ve 3 Mayıs Türklük günü kutlu olsun selam ve saygılarımla…
M.Akif Gökalp www.vatandasfikri.com 2013 Ankara
Yararlanılan kaynak: Türk Kimdir/Nedir Galip Erdem – Derleyen İbrahim Metin
|