MİLLİ REFLEKS
Aşırı derecede kutuplaşmış bir toplum olmamıza rağmen, en uzlaşılacak konulardan bile gerilimler çıkarıyor olmamıza rağmen... Çok çabuk öfkelenmemize, toplumsal hayatın içinde saygısızlaşmamıza rağmen bunları birbirimize yaparken... Evet... Her konuda birbirimizin yakasına yapışıyoruz... Elimizden gelse gırtlaklayacağız birbirimizi... Oysaki Sorsalar, hepimiz milliyetçiyiz, hepimiz devletçiyiz, hepimiz dindarız… Öte yandan milli reflekslerimiz de güçlü, dini duygularımız da güçlü, hepimiz bu vatan için canımızı veririz amenna, vatan önemli, ama üzerin de yaşayan vatandaş, yani biz önemsizmiyiz? Milli refleksin yanın da, toplum insanı refleksimiz de güçlü olmalı…Yani biz vatan için değil vatan bizim için vardır, öncelikle bunu bilmeliyiz… Öte yandan, biz nasıl evimizi, canımızı korursak saldırılardan, hırsızlıklardan, canımızı evimizi de kapsayan vatanımızı da Korumalıyı/koruruz… Vatanı imar etmek için ayırdığımız kaynaklar olan hazineyi de aynı o şekil de korumalıyız bunun için de, Milliyetçisinde de, Sosyalistine, Dinlisinden, dinsizine, sağcısından, solcusuna milli bir refleksimiz olmalı diye genel olarak da var diye düşüyor ve öneriyorum… Var olduğunu da görüyorum, seviniyorum, bu refleksi duygusal olandan, biraz daha geliştirerek, ekonomik, bilimsel, sosyolojik alanlara da taşımalıyız…
Milli refleksimiz gücünü gösteren olaya bakalım mı? Yanlıştır doğrudur, tartışmaları arasında birçok olay da, araştırmalar şunu gösteriyor: Halkın en az yüzde 65’i, Suriye politikasına karşı, olmasına rağmen, yine aynı oran da vatandaş topluluğu, hükümeti destekliyor… Hükümeti temsil eden çoğunluk ise %50…
Yine bazı olaylar üzerinden giderek Türk F16’ları bir Rus uçağını düşürüyor, Ne görüyoruz, Türk halkı devletinin yanında, arkasında... Halkın yüzde 50.5’i bu hükümete oy vermemiş... Ama ne görüyoruz... Halkın büyük bölümü, PKK’ya karşı verdiği mücadelede devletinin yanında, arkasında, hükümeti destekliyor... Nedir öyleyse bu? Vatandaşı devletinin yanın da olmasını sağlayan, hükümetin kararlarını destekleyen olmalarının nedeni?
Ya bu koskoca Millet, neden duruyor devletinin arkasında? Hükümetin politikalarına karşı olmasına rağmen neden bu kararları destekliyor? Bunun ne olduğunu, hepimiz biliyoruz, dünya alem biliyor bunun adına “Milli refleks” denir... “Yani kendini bu Millete ait hissetme denir, Buna T.C Devletine vatandaşlık duygusuyla bağlı olma denir… Millet olma duygusunun siyasi desteğe dönüşmesi, yansıması denir… Bizim millet öteden beri Ümmet olarak değil Millet olarak hareket eder, Son Hükümetin Ümmetçi (Bütün Müslümanları Tek millet Görme) tavırlarını pek onaylamasa da onun aldığı kararları destekler… Ama nereye kadar? Kendi Ülkesi ve Milletinin çıkarına zarar vermeye başladığında yine Milli refleks devreye girer desteğini çeker… Buradan şu anlaşılmasın, Milletimizin, Ümmet bilinci zayıftır, hayır, ümmetin, ümmet bilinci zayıf olduğu için, daha önceleri de, tarihin bize söylediklerine göre, zarar gördüğü için bilinçli olarak milli refleks gösterir… Bana göre de, normal bir reflekstir. Bu refleks erezyona uğrar nedeni ise….
Sürekli bu milli ve dini refleksleri siyaseten kullanırsak, bu refleksleri gereksiz yere harcamış olmazmıyız? İşte siyaseten kullanmaların bazı sonuçları… Sosyolojik olarak bölünmüşlükle, siyasal olarak farklı düşünme çok farklı bir ayrışmadır… Sosyolojik bölünmeler kültüreldir, istenmeyen bölünmelerdir, siyasal bölünmeler demokrasinin gereğidir, istenilen bölünmelerdir….Bu yüzden hangi alanda siyasal, hangi alanda sosyolojik(kültürel) düşünmeliyiz, bunu iyi ayrıştırmalıyız ki, toplum olarak kültürel olarak ayrışmayalım… Hatta bunu bir çok alanda yapmak zorundayız, çünkü hayatın gerçekleri bunu bize dayatıyor….
Örneğin Dini bir karar mı alınacak, işin ehilleri, uzmanları bunun dini gerekçelerini düşünmeli/düşünmeliyiz, araştırmalıyız, Ekonomik bir karar mı alınacak, ekonominin gerekleri nedir, onun üzerinden düşünmeliyiz araştırmalıyız, bilimsel kararlar içinden düşünerek, çalışarak sonuçlar çıkarmalıyız ki toplumumuzun barışını sağlayalım refahını artıralım, değil mi? Milli refleksler bunları da düşünmeyi gerekli kılar, böyle milli refleksler, gelişmiş toplum milli refleksleridir.
Ben bu toplumun milli reflekslerine güveniyorum, gerektiğinde sergilenecektir, dilerim daha çok gerekmez… Selam ve sevgilerimle…
|