MÜNAZARA/MÜNAKAŞA FARKI
(Tartışmalarımızda ki Amacımız Nedir?)
İki doğru bulma yöntemi var diyelim ki, biz bunlara tartışma, sorularla, konularla tartışma diyelim, haklı çıkmayı önceleyen bir tartışma, diğeri de doğru, iyi, güzel olanı bulmayı amaçlayan tartışma.. Biz tartışmalarımızı ne için yapıyoruz, haklı çıkmak mı, yoksa daha iyi olan düşünceyi bulmak için mi? Önce kendimizi yargılayarak, bu iki farkı kelimelerin açıklamasıyla devam edelim…
Münazara: Bir konu üzerinde, belli kural ve yöntemlere uyularak yapılan tartışmaya, Divan Edebiyatında zıt varlıklar ve kavramlar arasındaki karşıtlığı anlatan yazı türüne. Bir konunun, iki grup tarafından değişik iki açıdan belli kurallar çerçevesinde değerlendirilmesiyle yapılan tartışmaya. Münazara denir ve biz bunu yapmamız gerekirken, şunu yaparız…
Münakaşa: Bir konu üzerinde ayrıntılı konuşma, tartışma, sert tartışma, ağız kavgası, burada doğruyu, iyi olanı bulmak önemli değildir…
Karşıda ki doğru bile olsa haklı çıkmak önemlidir, işte bu tür tartışmalar, doğru, iyi, güzel arayışını bırakıp, haklı düşme derdine düşülürse… Şunu dediğinizi duyar gibi oldum ya haklıysam, tartışmamalımıyım? Tartışmalıyız ama yöntemimizi iyi seçmeliyiz…
Münazara da tartışma yöntemi, münakaşada arada ki fark, konuyu, sorularla test etmek, iyimi, kötümü, daha iyi nedir, güzel nedir, daha güzel nedir, doğru nedir, daha doğru nedir, gibi tartışarak iyiden, kötünün ayrılmasıdır, daha iyi olanın seçilmesidir tartışmada ki amaç…
Bu, farkı içselleştirerek tartışmalarımızı yaparız, yapmak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
Mehmet Akif Gökalp --- vatandasfikri.com - 11.10.19
Kaynaklar
|