SILAHİ RAHİM
Kelimelerin anlamına baktığımız da gördüğümüz şunlar oluyor, sıla bir süre ayrı kaldığımız doğduğumuz veya büyüklerimizin yaşadığı yere kavuşma… Rahim ise bildiğimiz rahim, ya da yani köke dönüş anlamın da…
Evet görüldüğü gibi Ataların yaşadığı yere dönüş, yada doğduğumuz yere ilk yaşadığımız yere dönüş, kavuşma anlamında ki bu kelimeye ek olarak Rahim köke dönüş de eklenerek bir deyim oluşmuş “”Sılahi Rahim”” demişler ve bu bizim bu kültürümüzü hala yaşatanların olduğunu da biliyoruz.. Mesela ben bu yazıyı sılada yazıyorum… Oran nedir derseniz yarı yarıya diyebilirim.. Yani yaşatanlar az değil ama bir kültürün yaşatılması, yaşanması yarı yarıya azaldıysa burada sorun var demektir.. Sorun nedir o zaman?
Bana göre sorun şu olsa gerek, bir kültürün yaşanması için yönetenler tarafından şartların uygun uygun hale getirilmesi gerekir… Bizde uygun mu? Bence biraz zorlasak da iki bayramdan birini mutlaka Sılahi Rahim, yaparak geçirebiliriz, geçirmeliyiz… Buna ne engel derseniz iş ve çalışma şartları, ekonomik şartlar… İlk birincisine bakalım, sistemimiz laik sistem olmasına rağmen öteden beri Dini Bayramlar da tatil uygulanır, hele bu ramazanda olduğu gibi 9 güne çıkarsa ki artık sılahi rahim farz olmuştur.. Yalnız gördüğüm o ki bazı özel kuruluşlar toplumun dini, milli kültürel değerleriyle birleşen bir tatil sistemi oluşturamadıklarıdır… Üstelik buna muhafazakar patronların olduğu iş yerleri de dahildir…
Toplumsal duygudaşlık için bayramların, daha bir bayram gibi yaşanabilmesi için, toplumun sılahi rahim yapabilmesi için toplumu yönetenlerin, patronların, sorumluluk sahibi kişilerin onlara ortam hazırlamak gibi bir sorumlulukları vardır… Buna patronlar ve patroniçeler de dahildir… Bunlar toplumsal sorumluluklarını yerine getirmezlerse toplum kültürünü, inancını yaşayamaz ve toplumsal sitemimiz sıkıntılı işlemeye başlar… Bizde de öyle oluyor gibi bir hal var değil mi?
Bu sorunu nasıl aşarız derseniz, benim naçiz hane önerim şudur: Bir izin sistemini ona göre ayarlamak, iki ekonomik rahatlık için örneğin emeklilere şu yapılabilir, bayram ikramiyesi evet seçimde sözü vardır partilerin iktidar partisi de buna dahildi! Unutmadılar inşallah… Ayrıca asgari ücretlilere iki bayram da ikramiye verilmesi neredeyse şarttır… Örneğin bir ev sahibi arkadaş şunu yapar her ramazan bayramın da, kirayı almaz, neden dediğim de kiracı arkadaşın evine ramazan bereketi uğrasın diye der ve devam eder… Ben bunu yaparsam benimde evime de ramazan bereketi ugracağını düşünürüm ve uğrar da Allaha şükür der…
Yani kısacası herkes sorumlu olduğu alanda bayramların sılahi rahim şeklinde kutlanılabilmesi için elinden geleni yapması gerekir… Gerekir ki insanlarımız kültür dairemizde daha mutlu yaşasınlar… Bunu yapmak için şartlarımız var Allaha şükürler olsun, yalnız bu şartları değerlendirmek, daha iyi imkanlar sunmak bizim görevimizdir.. Sevaptır, toplumsal aidiyet duygumuzu, karşılıklı sevgi ve saygımızı artıracaktır.. Bu sevap iki yönlüdür biri sorumluluk alanınızdakilere imkan yaratarak sevap kazanmak, diğeri ise bu imkanları kullanarak sılahi rahim yaparak sevap kazanarak ve kültürün yaşanmasına iki yönlüde katkılar sunarak.. Toplumsal yaşayışa katkılar sunulabilir… Biz bu bayramda ne yapıyoruz… Çalışanlarımıza sılahi rahim için şartlar oluşturduk mu, çalışanlar da bu oluşan şartları değerlendirerek sılahi rahim yapacak mı?
Dileğim odur ki yaparlar, kültürel değerleri, inanca dayalı değerleri yaşarız ve bu bayram da sılahi rahim yaparız.. Analarımızı babalarımızı, akrabalarımızı sevindirir ve bu sevinci hep birlikte yaşarız… Selam ve sevgilerimle…
M. Akif Gökalp - 27.06.2016 16:29– www.vatandasfikri.com
Kavram Açıklaması
Sıla 1. Bir süre ayrı kaldığı bir yere veya yakınlarına kavuşma. 2. Gurbetteki bir kimse için doğup büyüdüğü ve özlediği yer…
Rahim: 1- Dölyatağı 2- Köken 3- Tanrı´nın sıfatlarından biri…
Kaynak :http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts
|