BAŞKETTE KASTAMONU GÜNLERİ 16
Başkentte Kastamonu günlerinin 16’tıncısı yaptık, bu devamlılık acısından önemli, ayrıca Ankara da ilk il günleri yapan hemşeri dernekleri olarak başlayanlarda Kastamonulular… Bunu ilk başlatan ekibe teşekkür ederiz, devam edenleri tebrik ederiz.
Bu tür etkinliklerin ne tür amacı vardır, sormalıyız, olmalıdır üzerine düşünmeliyiz değil mi? Yıllar önce benim de Ankara da bulunduğun bir etkinlikte Kastamonu turizminin tartışıldığı bir panel düzenlenmiş ve bu panel küçük bir kitapçık şekline getirilmişti… Kastamonu daki ve başkentte ki bürokrasiye ve konuyla ilgilenenlere bu kitapçık dağıtılmış ve bu panel bu sorunumuzla ilgili bir bilgi ve düşünce oluşturmuştu…
Uzun bir aradan sonra bu etkinlige tekrar katıldım amanda ne güzel oldu, alkış, yamanda ne güzel oldu alkış, şu belediye başkanı desteklemesi gereken vakıf yöneticileriyle gerilim yaşadı ne kadar ayıp demeyecegim! Belediye başkanına Sivil Toplum Örgütleri senin çalışanında degilde demeyecegim… Ne diyecegim, ne oldu, ne olması gerekiyordu onu anlamaya, anlatmaya çalışacağım karınca kararınca…
Bu bir ticari fuar olarak bakıldığında başarılı sayılır, müşteri çoktu, müşterinin çok olduğunu gören esnaf fiyatları şişirmiş ve kar oranını yükseltmişti, en ucuk fiyatlar, 240 liraya bastırma, 35 liraya etli ekmekti, üstelikte pastırmacı abi, bu kadar çok müşteri karşısında şaşkındı, hatta zaman zaman gergindi, bu gerginliğini oradaki ziyaretcilere yansıtıyordu… Yinede ticari olarak başarılı bir etkinlik oldu, ticaretçiler adına dernek yöneticilerine, yöre esnafını destekleyerek Ankaraya getiren belediye başkanlarına teşekkür edelim… Özür dileyerek, bir de bu konuda tenkidimiz olacak, buda fiyatlar konusunda, örnegin bir belediye başkanı bir esnafa bu etkinlik alnanında reyon kiralamada yardımcı oldu, hatta belediye kiraladı bedava verdi, ilçesinde de etli ekmek 20 lira, bu esnafa fiyatı 10-15 liraya düşürmesini önerebilir, kabul edeni bu etkinlige götürebilir… Fahiş fiyat sorunu böylece aşılır, panayır fiyatı sağlanmış olur, panayır fiyatı genelde normal fiyattan daha aşagıda olur, bizim bu etkinlikte daha yukarıdaydı… Sonra..
Bu tür etkinliklerin ilimizi tanıtımına katkı sunması gerekir, sundu mu evet, sunuyor artık Ankara da yaşayanlar ilimizin neresinde kanyon, neresinde şelale, neresinde türbe, neresinde tarihi yapı, neresinde denize girilir, aşağı yukarı Ankaralı bilir oldu.. Bir Kastamonulu olarak bu etkinliği düzenleyen Kasder Fed ve Kasyö Der Yöneticilerine teşekkür ederim, bu konuda tenkidim yok derim… Daha sonra, ne oldu derseniz, sormayın gitsin…
Acılış saati konusunda, konuşanların sadece bürokrat ve aynı siyasal düşünceden oluşu, hiçbir tenkit ve teklifin olmaması sadece ve sadece teşekkür ve minnet duygularının ifade edildiği konuşmalar oluşu samimiyetsiz bir ortamın doğuşuna neden olmuştur.. Bunların aşılması için özellikle dikkat edilmesi gerekir ve muhalif seslerin orada mikrofona çıkarılması gerekmektedir… Bu yapılamadı inşallah gelecek etkinliklerde yapılabilir.. Daha abes bir durum oldu, 14:30 acılacağı ilan edilen açılış, açılışı yapacak bakan beyin geçikmesinden dolayı saat 16:00 yı geçerken açıldı.. Oysa siyasiler çok yogun, birçok davet var, birçok görev var, öte yandan bu kadar sorumluluk sahibi biri zamanı profesyonelce kullanmalı degil mi? Beş dakika geçikme olur, hadi olsun on dakika geçikme olur, birbucuk saat geçikme olur mu? Olmamalı degil mi? Bu geçikmeden rahatsız olan muhalif bir parti grup başkanı ve sözcüsü etkinlikten erken ayrıldı diye duydum… Başka bir eksiklik neydi, derseniz?
Ankara da, ülkenin başkentinde Kastamonu konuşuluyor, sanki ilimizin hiçbir sorunu yok, yüz yıl önceki nüfusla neredeyse aynı nüfusa sahip olan ilde hiç doğum olmadı mı, olduysa insanlarımız neden memleketini terk etti? İşsizlikten, illerinde doyamadıkları için doydukları yere göç ettiler, biz ısrarla, azla kanaat ederek ilimizde durmayı tercih edenlerdeniz.. Gidenlerimiz haksız da değil, çok zorlanıyoruz, çiftçimizde, hayvancımızda, zaten sanayimiz son derece zayıf, işçimizde zorlanıyor… Sadece dışarıdan gelen bürokrat, memur, hoca, öğretmenlerin, emeklilerin işi biraz iyi, çünkü düzenli gelirleri var… Kastamonu da yaşamayı tercih edenlere ne yapılabilir, insanlar neden ilimizde yaşmayı tercih etsinler, tartışıldı mı? Örnegin ilçem Tosyadan ve Kıyı ilçemiz olan Doganyurttan örnek verecegim… Tosya tarımı ve kısmen inşaata dayalı sanayisiyle ilçelerimiz içinde ekonomisi fena olmayan bir ilçemizdir.. Buna rağmen iflasını ilan eden firmalar vardır, belki daha da daralma olacak işçilerine zorunlu izin veren firma sayısı artacak, bu durum ilçem de işsiz sayısı daha da artacaktır… O zaman çözüm nedir, Tosya saz ovasını tarımsal üretim vadisi haline getirmektir, nasıl olacak, ovaya ne lazım su, devrez cayı düzenli akıyor mu? Yok, ekilen tarlalara devrezin düzenli su sağlaması için müsait hale getirmek için, örnegin göl çayına gölet, baraj yapılması gerekirken bu sorundan neden bahsedilmedi, Bahsedilmediği için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün duyması saglandı mı, yok, neden duyurmuyoruz, anlamış değilim… Son olarak…
Doganyurt ilçemize gelince, diger kıyı ilçelerimizde kısmen bu sorunu yaşıyor, neden bir Amasra kadar turizm markası olamamıştır, tartışıldı mı? Yok… Başkentten ülkeyi, ilimizi yönetenlere bu talepler iletildi mi, yok o zaman Kastamonu günleri eksik kaldı demektir, bu eksiklikleri, öncelikle Kastamonu, kamu yöneticilerine, sonra dernek yöneticilerine, daha sonra Kastamonu’nun yerel yöneticilerine, burada bulunan bürokratlara durumu iletir, geregini rica ederiz… Selam ve Saygılarımızla, Başka Yazılarda görüşmek üzere, iyi günler dilerim..
Mehmet Akif Gökalp – vatandasfikri.com –15.11.21
Kaynak: Başkentte Kastamonu Günleri 16 izlenimlerim…
|