İKİ KİTAP
Doğal hayat ve sosyal yaşam, biz insanların daha iyi yaşaması için bazı bilgiler gerektirir, bunun içinde rehber kitaplar gerekir… Bunlar nedir derseniz, kişiden kişiye, toplumdan topluma, meslekten mesleğe, alandan alana, konudan konuya, meraktan meraka değişmekle birlikte… Biz Türkiyeliler için, iki rehber kitap vardır…
Bunlar adeta hayatın anahtarıdır, hayat kapısı basıl açılır, açıldıktan sonra gireceğimiz yerlerde nasıl davranmalıyız? Kişi, kişi, kişi topluluk, kurum vatandaş, doga insan, kişi tanrı, insan madde, varlık arasında biz fark etsek de, etmesek de bir düzen var, bir sır var, bu düzen hayatın fıtratına uydukça iyi, nitelikli yaşamla sonuçlanacaktır… Bunun için bize rehberlik edecek bilgileri içeren kitaplar gerekmektedir… Bizim vatandasfikri.com, sitesinin yöneticisi Hüseyin Benek abimiz İlçesi, Tosya Belediye başkanı seçilen Ülkücü genç arkadaşlarımız Volkan Kavaklıgil’e hayırlı olsun ziyaretinde iki kitap hediye etmiş, biri Kuran, diğeri T.C Anayasası… Bu iki kitabın ne kadar önemli olduğunu bu hayırlı olsun ziyareti hatırlattı…
Bu kitapların önemi nereden geliyor derseniz, biri İnsan Allah arasında ki sözleşme sayılabilecek Kuran, diğeri ise devletimiz T.C ile biz vatandaşların arasındaki sözleşme sayılan T.C Anayasa Kitabı ki, ikisi de gerçekten de hayat rehberi…
İçeriklerine bakınca hak der, hukuk der, adalet der, can ve mal güvenliği der, inanç ve düşünce özgürlüğü der… Bu rehberlerden bazı örneklerle devam edelim mi? Örnegin yaşam hakkı!!
Anayasa şunu der: “MADDE 5- Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”
“MADDE 17- Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz.” Anayasa kitabı bunu demektedir…
Kuran bunu der, “Kim bir mü'mini kasıtlı olarak (taammüden) öldürürse cezası, içinde ebedi kalmak üzere cehennemdir. Allah ona gazaplanmış, onu lanetlemiş ve ona büyük bir azap hazırlamıştır. (Nisa Suresi, 93)” Adem’in çocuklarının arasında ki öldürme olayını anlatan ayetlere lütfen bakınız, ne diyor? Şu ayet ise yaşam hakkını bakın nasıl koruyor?
“İşte bu yüzden biz, İsrailoğulları üzerine şunu yazdık: Kim bir kişiyi, bir kişiye karşılık yahut yeryüzünde bir fesat sebebiyle olmaksızın öldürürse, insanları toptan öldürmüş gibidir. Ve kim bir kişiye hayat verirse insanlara toptan hayat vermiş gibidir. Andolsun, resullerimiz onlara açık-seçik kanıtlar getirmişlerdir. Ama onlardan birçoğu bunun ardından da yeryüzünde zulüm ve azgınlığa sapmaktadır. Maide -32” Bu İsrail oğullarına yazılsada bizde bundan sorumluyuz, onlara emredilene de, iyi ve güzel adına kim ne yazmışsa onlara da uymakla sorumluyuz…
Kısacası din şunların korunması emreder, İnsanlığın olmazsa olmazı kabul edilen esaslar şunlardır:
1-Nefsin (canın) korunması 2-Aklın(Düşüncenin) Korunması 3-Dinin(İnancın) korunması 4-Neslin (Bunun içine Biyolojik üreme ve Kültürel devamlılık da sokulabilir) korunması 5-Malın (Mülkiyetin) korunmasını önemser ve bu konuda bize rehberlik eder… Devletimiz T.C Anayasası ise bunların hassasiyetle korunmasının defalarca çeşitli maddelerle altını çizer…
Bizim dini hassasiyeti yüksek gibi duran arkadaşlar, T.C Anayasası ile Kuranı karşılaştırsalar bir çok benzer ilke bulacaklar, ama onların derdi ortak sözleşmeye, marufa uymak değil, sanki fitne çıkarmak gibi algılanacak hareketler yapmak kanısındayım… İşte iki kitaptan bazı örnekler gördük, bir kitap eksik kaldı, belki de birçok kitap eksik kaldı… Örneğin, kainat kitabı, madde kitabı, varlık kitabı nasıl okunur da hikmetlerinden biz yararlanırız? Üzerinde düşünmek dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
M. Akif Gökalp – 10.6.19 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
|