KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Genç üniversitelerimizden Kastamonu Üniversitesi 2006 yılın da kurulmuş, bir kamu üniversitemizdir. Bu üniversitemiz, 8 Fakülte, 4 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksekokulu, 2 Enstitü, 1 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Rektörlüğe bağlı bölümlerden oluşmuştur. Bu hızlı gelişen üniversitemiz 2013- 2014 egitim yılın da yani 7’ci yılın da 17 bin öğrenci kaydederek iki yıldır da bir hayli hızlı büyümüştür...
Akademik kadrosuna baktığımız da ise Üniversitesitemize toplam 736 akademik kadro tahsis edilmiş olup, bu sayı sözleşmelilerle birlikte öğrenci sayısının artmasıyla paralel artmaya devam etmektedir. Üniversiteler düşünce üreterek toplumlarına katkı sunarlar, bu düşünceler, makalelerle, projelerle toplumun düşünsel dünyasına yansır ve toplumsal gelişmeye katkı sunar. Kastamonu üniversitesinin aşagıda ki akademik performansa bakıldığın da, toplumumuza hatırı sayılır bir düşünce katkısı sunmuştur …. Akademik performansa baktığımız da buna tanık oluyoruz...
Kastamonu Üniversitesi
Eser - Yayın İstatistik
|
Eser Türü
|
Adet
|
Oran
|
Uluslararası Makaleler
|
683
|
25 %
|
Ulusal Makaleler
|
672
|
25 %
|
Uluslararası Bildiriler
|
595
|
22 %
|
Ulusal Bildiriler
|
549
|
20 %
|
Uluslararası Kitaplar
|
25
|
1 %
|
Ulusal Kitaplar
|
180
|
7 %
|
Toplam
|
2729
|
100 %
|
Yalnız genel olarak bizde, birçok şey iç içe geçmiş, bilimsel konularla, ekonomik sorunları, ekonomik sorunlarla, kültürel sorunları çok kolay siyasi tartışmaya çeviriyoruz. Hiyerarjik ilerlemeleri ayrıcalıklarla karıştırarak yönetimsel soruna çevirmekteyiz. Yrd.Doç.Dr Muharrem Avcı, hocanın kitabını okuduğum da yeni bir bilim dalıyla karşılaştım, “Yalakalık İlmi” … İşte yalakaların etkisinden kurtuldukca ilerleyen bir üniversiteyi Muharrem hoca akademik hayatın içinden biri olarak anlatıyor. Akademik hayatı bilimsel bir hayat degil, sanki bir mahkemeler de hak arama mücadelesi haline gelmiş ve son iki yıla kadar hep mahkemeler aracılığıyla hakkını aramak ve almak zorun da kalmıştır. Oysa ki herkesin birbirine karşı, adaletli davranma yükümlülüğü bizim inancımızın temelin de vardır. Her neyse son zamanlar daki bu güzel gelişmeleri önce ki olumsuzluklarla gölgelemeden üniversitemizi tanımaya devam edelim…
En hızlı gelişen üniversitelerimiz arasında yerine alan Kastamonu üniversitesi ilimize de bir canlılık katmıştır. Ankara ya yakın oluşu, dogal güzellikler, tarihi ve manevi mekanların yogun olması, genel olarak ilimiz de 17 bin öğrencinin verdigi hareketli bir sosyal hayatın oluşu, örnegin saat kulesinden şehre bakarak cay içime keyfi, sinemaları, kafeteryaları ile gün be gün sosyal mekan alternatifleri de artmıştır Eskişehir den sonra Kastamonumuz da de egitim ili olarak anılabilecek seviyeye geldiğini düşünüyorum…
Bu hızlı gelişen üniversitemizin, siyasi ayrımcılığı ve yalakalık ilmiyle ilerleyen akademik kadroyu engelleyerek geliştiği görülüyor. Bu gelişmeler yeter mi hayır, o zaman akademik kadrolarıyla, siyasi kadrolarıyla, yerel yönetimleriyle, bürokratlarıyla Kastamonu üniversitesite için el birligi ile çalışalım ki bu gelişmeler daha da hızlanarak sürdürülebilsin…
Bunun için de atamalar da, akademik ilerlemeler de, ekonomik işler de ne, nasıl olmalıdırı bize zaten üniversiteler öğretmektedir. Kabaca idari personel atarken işinin ehli mi, akademik personel seçerken bu akademik liyakata uygun mu, bir iş yapılacak bu iş kadar gerekli mi, ekonomik katkısı ve maliyeti ne olacak, verimlilik, maliyet, kar analizleri yapıldı mı gibi öğrencilere öğretilenleri uyguladığımız da bu genç üniversitemiz son yıllar da olduğu gibi daha da hızla büyümeye devam edecektir.
Böylesi gelişen bir kurumu, rant kaynagı gibi görenler olabilir, siyaseten kadrolaşma niyetin de olanlar da olabilir, biz insanız yanlış kararlarımızdan kaynaklı aksilikler olabilir…
Bütün aksilikler yaşanabilir. Biz bu kurumun bilim üreten kurum olduğunu unutmadan karşılaştığımız sorunları bilimsel yöntemlerle aşma çabasın da olunur ise karşılaşılan sorunları çok kolay aşabiliriz. Görünen odur ki üniversite 1,5 yıldır iyi yönetiliyor ve gelişiyor, akedemik performanslara bakıldığın da hem dünyaya, hem de ülkemize, egitim alanın da ve bilimsel alanlar da katkılar sunuyor, sunmaya da devam edecektir.
Üniversitenin Kastamonu'muza katkılarına geldiğimiz de ise şunu görüyoruz. İl merkezinin 100 bin nufusunun 12 bini öğencidir, bu personelle, akademik kadro ve aileleriyle birlikte 15 bin kişi demektir şehir de 6 kişiden birinin Kastamonu da bulunma gerekcesi üniversitedir. Yani biz Kastamonulular için hayati önem taşımaktadır bu bilinçle üniversiteye yaklaşmalıyız.
Bütün bunların üzerine kişisel kaygılarla, siyasi kaygılarla, rantsal kaygılarla üniversite siyasi tartışmanın içine çekilmemelidir. Buna hem sayın rektör izin vermemeli, hemde biz Kastamonulular olarak izin vermemeliyiz. Kastamonunun en önemli kurumu olan üniversiteye tabir caizse gözümüz gibi bakmalı, yerel yönetimler olan valilik, belediyeler kamu kurumları olarak, ayrıca şehrimizin sivil toplum örgütleri ve şehrin ileri gelen hali vakti iyi olanlar üniversitemize rutin yardımları aşan yardımlar da bulunmalıdırlar ki şehrimize bu kadar can katan kuruma bizler can katalım…
Yerel seçimlerin yaşandığı bugünler de adaylardan öncelikle Hayati Hamzaoğlu, üniversiteyle hem işbirliği yapacagını hem de destek olacağını, hem de düşünsel destek alacağını sık sık dile getirmektedir. Diger adayların da üniversiteye yardımcı olacaklarına dair acıklamalar yaptıklarına tanık oluyoruz.
Yeni kurulan üniversitelerin bulunduğu bazı şehirler de öğrencilerin sosyal hayatları kısıtlı olduğu şehirler olduğu bilinmektedir. Kastamonumuza büyük şehirler den gelen öğrencilerin yaşam tarzlarına karışılmadığını, bu konu da öğrencilerin çok rahat sosyal hayatları olduğunu ben, gördüm. Öğrencilerin sinema, tiyatro, eğlence yerleri, hobi kursları olan illerin üniversitelerini seçtiğini öğrencilerden öğreniyoruz. Bu nedenle sosyal standarlarının yüksek olduğu illeri öğrencilerin daha çok tercih ettikleri de bilinmektedir. Kastamonumuz da öğrencilerin istediği sosyal ortam yakalamış durum da olduğundan dolayı önümüz deki öğretim yılın da daha çok öğrencinin Kastamonu üniversitesini tercih edecegi ortadadır.
Bu yoğun tercihin sonucu ortaya çıkan, en önemli sorunun, yetersiz olan yurt sorununu olduğunu görüyoruz, biz Kastamonulular olarak bu sorunu çözmek zorundayız. Şimdilik öğrenciler kendi imkanlarıyla aşmaya çalışıyorlar ve aşıyorlar. Biz de merkezi hükümetten öğrenci sayımızı baz alarak yurt talebin de ısrarcı olmalıyız der, bütün üniversitelilere egitim hayatların da başarılar dilerim. Hemşerilerime ve üniversiteli gençlere sevgi ve selamlarımı sunarım….
M. Akif Gökalp – www.vatandasfikri.com--- Şubat 14- Kastamonu
Kaynaklar
1- Yr.Doç.Dr Muarrem Avcı - Kastamonu’nun Asırlık Hasreti Üniversite (Kitap)
2-http://www.sayistay.gov.tr/rapor/kid/KASTAMONU%20UNIVERSITESI.pdf
3-http://tr.urapcenter.org/2011/2011_7_dt1.php
4-http://abs.kastamonu.edu.tr/
|