MARKA KONSENSÜSÜ(Uzlaşma) KADAR!!
(Nerede Uzlaşıyoruz, Neden Uzlaşamıyoruz?)
Toplumumuzda çeşitli dini yapılar var, bunlara cemaat, tarikat deriz, çeşitli siyasi yapılar var, bunlara parti, siyasal görüşler diyebiliriz… Bazı farklılıklar insanın fıtratından(doğasından) bazıları ise demokratik sistemin coğulcuğundan doğan demokrasinin doğası gereğidir.. Eyvallah, farklılıklar olsun, farklılıklar birbirini eleştirsin, iyi olana, güzel olana siz ulaşırsınız, biz ulaşırız yarışı olsun… Olması için çalışmalıyız, çalışıyor muyuz? Bazı konularda konsensüsümüz(Uzlaşmamız) olmalı, örneğin demokratik hukuk sistemi tartışılmamalı bu toplumsal düzenin temelidir… Örneğin vatan sınırları tartışılmamalı, vatan üzerinde devletin yasalara dayalı otoritesi tartışılamaz, vatandaş hak ve hukukuna karşı sınırı tartışılabilir gibi… Vatanın, devletin ve dolayısıyla bizim ulusal ve uluslararası simgemiz bayrağımızın üzerine uzlaşmalıyız değil mi? Uzlaşamadıklarımız var mı? Belki olabilir…
Gelelim başka konsensüslere, marka uzlaşısına bir sigara markasına bakıyoruz her dini grup, her siyasi grup içiyor, bir araba markasına bakıyoruz her dini, siyasi grup severek kullanıyor… Hiçte sorun olmuyor, yabancı, döviz vererek alınan lüks elbise marka ve modellerinde de uzlaşılıyor… Uzlaşamadıkları nedir derseniz, ben toplumsal sorunların çözümünde derim, hatta bazı gruplar toplumsal sorunları çözmeyi değil çözmemeyi istiyor gibi halleri var… Allahtan bu tür grupların yaygınlığı %0.3 seviyelerinde kalıyor…
Her neyse tüketimde organize olmaya gerek yok, üretimde işletmelerde organize olmamız gerek, sorun çözmede organize olmamız gerek, bunun içinde ihtiyaç için üretimin gerekli olduğuna, sorunu sorun algılayacak bir uzlaşı içinde olmak zorundayız.. Dahası daha iyi yaşamanın yollarını arayacak akıl, bilgi, düşünce üzerine uzlaşmamız gerek ki… İnsanlığın amacı olan daha iyi yaşama, mutlu ve huzurlu, toplumsal refah ve nihai olarak kişisel refahımızın artırılmasında uzlaşmalıyız ve daha iyi olanı yaşama amacımız olmalı dileğiyle.. Selam ve Sevgilerimle…
M.Akif Gökalp – 18.819 – vatandasfikri.com
|