ŞEHİTLİK, GAZİLİK
(19 Eylül Şehitler ve Gaziler günü)
Şehitlik insanın canı gibi kendisini hayata bağlayan nedenini, vucudunu başka bir neden için, dini, vatanı, toplumsal düzenlerini bunları korumak için yapılan fedakarlık ötesi kendi kutsalları için kendini yok ederek kutsalın yaşamsını sağlama mücadelesinde can verenlere verilen ünvandır… Bunu her acıdan degerlendirebiliriz, dini milli düşünsel bu unvan herkes tarafından kutsal sayılmaktadır…
Şehit: kutsal bir ülkü, din veya inanç uğrunda ölen kimse, Şehit olma eylemine şehadet denir. Birçok dinde şehit ve şehadet kavramına rastlanır. Türkçede şehit kavramı zamanla dinî anlamından sıyrılıp vatanını veya milletini müdafaa yolunda ölen herkes için kullanılır hale gelmiştir. Türkçede şehit olarak nitelendirilen kimseler şu kategoriler altında toplanabilir: Profesyonel veya vatanî görevini yapmakta olan askerlerden görev başında herhangi bir şekilde yaşamını yitirenlerdir. Herhangi bir terörist saldırı sonucu yaşamını yitiren eğitim, sağlık, güvenlik vb. görevlilerinin yanı sıra görev başında yaşamını yitiren polis, itfaiyeci vb. diğer görevlilere de şehitlik ünvanı verlir.
Bunun haricinde bazen dinî, siyasî ve ideolojik görüşleri veya eylemleri nedeniyle öldürülmüş kimseler de yakınları, dava arkadaşları, meslek arkadaşları veya taraftarları tarafından "şehit" olarak nitelendirilebilir.
Kökenine baktığımız da ise Arapça kökenli şehadet sözcüğü Arapçada "tanıklık" şehit de "tanık, şahit" anlamına gelir. Şehadet sözcüğünün Türkçede tanıklık anlamında kullanımı yok olmaya yüz tutmuştur. Bununla birlikte şehit sözcüğünün tanık anlamında kullanımı "şahit" formunda devam eder.
İslam'ın şehitliğe bakışı
İslam'da şehitlik: Şehadet, İslam dininde Allah yolunda vefat etmiş bir müslümana verilen isim ve makamdır. Kur'an'da sıklıkla bu kimselerin kurtuluşa erdiği, ahiretteki makamlarının diğer insanlardan üstün olacağı belirtilir. Allah yolunda öldürülenlere "ölüler" demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz." (Bakara: 154) »
GAZİLİK
Gazilik: Türk kültürün de çok önemli bir unvandır, önemi ise vatan savunmasın da, fetihler de yaralanan kişi, asker olduğu içindir. İslamiyet öncesinde alp olarak adlandırılan bu kahramanlık unvanı, İslamiyetten sonra Türkler de gazi, olarak adlandırılmıştır.
Gazi, bir savaşta bulunmuş, savaşmış, bazen de yaralanmış kişilere verilen addır. Gaza sözcüğünden türemiştir. Tarihte gazi lakabıyla anılan diğer bazı kişiler: Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Orhan Gazi, Gazi Osman Paşa ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür.
1. Dini acıdan degerlendirdiğimiz de ise, düşmanla savaşan veya savaş yapmış kimse Siyasi acıdan bakıldığın da sie 2. Olağanüstü yararlıklar göstererek düşmanı yenen komutanlara devlet tarafından verilen onur unvanı "Gazi Mustafa Kemal." Genel olarak bakıldgında ise 3. Savaştan sağ olarak dönen kimse
Şehitlikte gazilikte toplumsal ve vatan uğruna yapılan en büyük fedakarlıktır, bunun içindir ki toplum onlara, onların sorunlarına sahip çıkarak çözmelidir, biz toplum olarak ancak böyle onların haklarını ödemiş olruz. İçinde yaşadığımız toplumlar da gaziler varsa onları bayramlar da seyranşlarda ziyaret edelim, şehit yakınları varsa kaybettikleri evlatları yerine evlat olmaya çalışalım, öneri ve dilekleriyle gaziler, ve Şehtleri günlerin de saygıyla anıyoruz.
|