MİLLİ EKONOMİ DEDİNİZ O DA NE?
Milli ekonomi dediğimiz de ne anlamamız lazım yada dünya bu kadar ekonomik olarak birbirine eklemlenmişken milli ekonomiden bahsebilirmiyiz? Bahsedebiliriz ve bahsetmeliyiz de…. Neden? Bizim milli gelirimiz arttıkça refahımızda artar ondan ama sadece rakamsal artışlar değil gerçek artışlarla arttıkça artar… Milli ekonominin hali buna izin veriyor mu? Yani bunu milli olduğunu iddia eden ekonomistler, siyasiler son 20-25 yıl daha da geri gidelim son 50-60 yıldır nasıl bir ekonomik politika uyguluyorlar? Anlaşılır olması için son 14 yıla bakalım mı?
Son 14 yıldır, 500 milyar dolar cari açık verdik, bu acık verilirken alınan bu kararları yabancılar mı aldı? Dış ticaret açığı demek olan cari acık, ürettiğin yetmiyor yada ürettiğinden fazla tüketiyorsun ithal mallara ihtiyaç duyuyorsun demektir… Bana göre 500 milyar dolar acık demek, açığı görmezden gelmek demek, ekonomik değil demektir… Milli düşünenler isek, buna izin vermemeliyiz, bu ülkenin zenginliği, dış ticaret açığı ile dışarı kaçıyor demektir… İster doğrudan alımlarla, ister hisse sendi alımlarıyla, birçok sektör de yabancılar piyasamızda millîliği sarsacak kadar etkinler, başka bir tabirle kontrolü ele geçirmişler… Biz milli ekonomi taraftarı isek buna bu boyutta neden izin veriyoruz? Her neyse…
Kısacası uzun yıllardır, bizler toplum olarak ürettiğimizden fazla tükettik, bu tüketim sonucun da borçlandık, sadece borçlandık mı, yok kurumlarımızı sattık… Kısacası son 14 yılda verdiğimiz açığın karşılığın da büyük bir ekonomik kayıp yaşadık, Kurumsal kayıpların yanı sıra, borçlarımız da arttı… Bu borçları da yabacılardan aldık… Son ekonomik halimiz, Haziran 2017 itibariyle toplam dış borcumuz 432 milyar doları aşmış durumdadır. Borçlarla birlikte, fon, hisse senedi, doğrudan yatırım ve alımlarla, son 14 yıldır 600 milyar dolar kadar para girişi olmuş ülkemiz ekonomine…
Asıl sorun, biz bu parayı ne yapmışız, geri dönüşü olan yatırımlara mı yatırmışız, yoksa atıl fiziki yatırımlar ve lüks konut, kamu binaları gibi sonuçta getirisi olmayan alanlaramı yatırmışız? Yoksa teknolojimizi geliştirmek için AR- GE atölyelerimi kurmuşuz, sanayimizi mi geliştirmişiz, Sanayi ürünlerinde ihracat mı, ithalatmı patlaması yapmışız? Bunu şuradan görebiliriz, bir üretim gücümüzü %23’lerden %15’lere düştüğüne göre bu alanlara yatırım yapmamışız…
Yabancılardan aldığımız bu paralarla, teknolojik kalkınmayı sağlayacak, eğitim seferberliği yapsaydık, ihracatımızda ki yüksek teknoloji ürünleri %6,0-7,0 den, %3,0-3,5 aralığına düşürmezdik… Bunları milli ekonomi diyen bizim yöneticilerimiz, biz yapmadık mı? Yoksa bizim devletimizi bizim siyasilerimiz idare etmiyor çıkar ki o zaman daha vahim bir durum ortaya çıkar…
Bu paralarla(Alınan Borçlarla, Satılan Kurumlarla, Fon ve Borsa Gibi yöntemlerle Toplamda 600 Milyar Dolar) yatırım ve kalkınma, teknolojik ve ekonomik gelişme için kullanmadıysak, tüketim için kullandıysak, bu tükettiğimiz ürünleri de, borç aldığımız ülkelerden aldıysak, bunları bize o yabancılar zorla mı yaptırdılar?
Bunlar siyasi, ekonomik yönetimlerin aldığı kararlardır ve sorumluluğu bu kararları alanlarındır… Daha milli bir ekonomi için, ekonomik çıkarlarımızın düşünüldüğü kararlar almak dileğiyle, selam ve sevgilerimle…
M. Akif Gökalp – 4.11.17 – vatandasfikri.com
Kaynak: http://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kahveci/ekonomimizi-cokertmeye-calisan-kim-5297
|