BAŞARI, BAŞARISIZLIK NASIL ÖLCÜLÜR !!??
Şirketimize, ülkemize, bir yönetici tayin ettik, seçtik ve ona şirketimizi ve ülkemizi bizim adımıza yönetsin diye yetki verdik, yetkiyi verdikten sonra onun başarılımı, başarısız mı olduğunu nasıl anlarız? Şirketimizin bilançosu veya ülkemizin Ekonomik durumu şöyleydi!
Bunlar kurgusaldır, ama kötü yönetimler altında gerçekleşşbilirler…
2002 yılı İtibarıyla Duran varlıklar :
1* 500 dönüm arsa, 2* 250 fabrika, 3* Kasa 30 milyar dolar
2002 Yılı İtibarıyla Borçlar: 130 milyar dolar
Bu atadığımız yönetim 2002 yılı ile 2021 yılları arasında ülkeyi/şirketi yönettiğini varsayalım ve şirket muhasebecisi veya hazine maliye bakanından bir ekonomik durum raporu isteyelim ve bize aşağıdaki gibi şu bilgileri versin, bu yönetimi başarılı mı, buluruz, başarısız mı?
1* 500 dönüm arsanın 300 dönümü satılmış 200 dönüm arsamız kalmış!!
2* 250 fabrikanın 200’ü satılmış, 50 fabrika kalmış!!
3* Kasada bir muhasebe hesabına göre -50 milyar dolar kalmış, başka bir muhasebe yöntemine göre 15 milyar dolar varmış, başka bir muhasebe hesap yöntemine göre 90 milyar dolar varmış! Bu durum biraz karışık bir durum, daha net bir bilgi ve kanaatimiz olması için araştırılmaya ihtiyacı var… Artık hepimizin yabancıların ürettiği bizim kullandığımız akıllı telefonlarımız var bunlarla araştırın, öneririm….
4* 130 milyar dolar olan borcumuz, 300 milyar dolar artarak, 430 milyar dolara çıkmış, arsa ve fabrika satışından da 80 milyar dolar kasaya girmesine rağmen kasada olması gereken para hesapları arasında bu kadar fark oluşu, da araştırılmaya değer bir konu araştıralım!
Sonra dış politika hangi dindaşla iyi ilişkilerimiz var? Hangi komşumuzla aramız iyi?
Ülkemizde kuraklık var, ayrı ayrı küçüklü, büyüklü 900 ilçede dokuz yüz sulama göleti barajı ve kanallar yaparak kuraklık yaşayan çiftçilerimize merhem olmak yerine doğal kanal olan bir kanalın paraleline yeni bir suyolu daha yabancı kaynaklarla yapılırsa orada ki bu yabancı ortaklar, bizim suyolumuz da söz sahibi olabilir mi? Her neyse kanal kanaldır, bunu yapacak ekonomik gücümüz var mıdır? Yada bu kaynak iş ve istihdam üretecek alanlara yapılırsa daha iyi olmaz mı? Şimdi son yapılan 10 önemli yatırım nasıl yapılmış ona bakalım mı?
Şirketimizde, hazinemizde sermaye, para kalmamış olacak ki, toplanılan vergilerle, elde olan kaynakla yapılması gereken yollar, köprüler, havalimanları, hızlı trenler, alt ve üst geçitler, şehir hastaneleri beş müteahhit çağrılıyor ve siz buraya yol, şuraya köprü, oraya havaalanı, şuraya tünel yapın ve 20 yıl oraları kullanan vatandaşlardan dolar üzerinden para alın… Ya kimse geçmezse der müteahhit, geçseler de, geçmeseler de geçmiş gibi hazineden ödeme garantisi veriyoruz der… O ne güzel!! Son soru?
Bu şirket veya ülke yöneticilerini başarılı mı saymalıyız, başarısız mı, başarısız sayarsak ne yapmalıyız, bunlar üzerine şirketin, ülkenin sahipleri olan vatandaşları düşünmeye davet ediyorum… Bu düşünce daveti başarı nedir, ekonomik başarı ve başarısızlığın hesabı nasıl yapılır, başarı nedir, diplomatik başarının ölçüsü nedir, sorunları kim çözecektir? Bunlar üzerine düşünme önerisiyle selam ve sevgilerimle…
M.Akif Gökalp – vatandasfikri.com – 23.6.21
|