İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ÇEVRECİ

Çevreci yönelimler

Çevreye olan maliyetimiz her geçen gün daha artmaktadır bu nedenle önlem alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu maliyet doğal dengeyi bozmak üzeredir, önlem alma zorunluluğu doğmuştur ama önlem alacak ne düşünsel, nede siyasi bilinç veya siyasi irade sergilenememektedir. Bunun için bu önemli konuyu hep beraber ele alarak üzerinde biraz olsun bilgilenmeye çalışalım.

 

Yiyecekler

1- İşlenmiş gıdalar uzak durmaya çalışırım

Daha önceden hazırlanmış ve işlenmiş gıdalar yoğun işçilik ve enerji talep eder. Bu tür gıdalar size ulaşıncaya kadar üretim, nakliye, pişirilme saklama gibi işlemlerden geçer, bir, bazen daha çok kez soğutulmaya tabi tutulurlar. Hazır yemekler, soslar ve paketlenmiş etler doğayı en çok kırılganlaştıran ürünlerdir. Üstelik bu gıdaların atıklarını ve üretimi çok fazla enerji gerektiren doğada da çözünmeyen plastik, folyo ve cilalı kartonlardan yapılan, gereksiz paketlemesini göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu nedenle çevre ve doğa dostları bu tür gıdalardan uzak durur.

Bu nedenle: Tanıdıklarınız arasında paketlenmiş gıdalara yönelik bilinçlendirmeyi artırmaya çalışın. Yakınınızda bulunan yetkili mercilerden haftalık pazarların sürdürülmesini talep edin.

İçecekler

Kesinlikle depozitolu olanları tercih edelim, bir kullanımlık ambalajı olan sulardan veya gazlı içeceklerden uzak duralım ki çevremize katkımız olsun. Musluk suyu içelim, suyumuz içilecek nitelikte değilse yöneticilerden içilecek nitelikte su talep edelim.

Gıda mesafesi

Uzak mesafelerden taşınmış gıdalardan uzak durmaya çalışarak hem ülkemizin ekonomik kazanç sağlamasına da özen göstermiş oluruz. Bütün yiyeceklerinizin Türkiye'de üretilmiş olmasına özen göstermeliyiz.

"Gıda mesafesi" önünüze gelen yiyeceğin ne kadar mesafe yol aldıktan sonra size geldiği mesafedir. Gıdalar ne kadar az yolculukla gelirse, o kadar çok yakıt ve gıdaların korunması için gereken kimyasallara tasarruf edilmiş olur. Ağır yük taşımacılığının yüzde 25'i gıdaların taşınması için çalışıyor. "Yerli gıda" Türkiye sınırları içerisinde yetiştirilmiş, işlenmiş ve satılmış gıdalar için kullanılan bir terimdir. Eğer meyve ve sebzelerinizin gıda mesafesini azaltmak istiyorsanız mevsimlik ürünler tüketmeye özen gösterin. Eğer Aralık ortasında çilek yiyorsanız, onların yerel ürünler olma olasılığı hayli düşüktür! Bunu akılda tutmakta yarar var, zira gıdaların etiketleri yanıltıcı olabilir. Türk üreticiler tarafından üretilmiş hazır gıdaların içeriği de başka ülkelerde üretilerek sadece Türkiye de paketlenmiş olabilir. Öyleyse taze ve işlenmemiş gıdalar tüketmeye özen göstererek gıdaların mesafesini azaltalım. Çevre ve doğa dostuna yakışan budur.

Ne yapabiliriz? Gıda mesafesi konusunda bilinç oluşturmak için tanıdıklarla paylaşın ve Saksılarda, pencere önlerinde veya bahçenizde kendi organik sebzelerinizi üretin. Marul veya domates gibi kolay yetiştirilebilir sebzelerden başlayabilirsiniz.

Enerji

Isınma

Evinizi ısıtmak için daha çevreci çözümlerin olduğunu araştırdınız mı? Isıtma oranınız ne olmalıdır, en düşük ısıtma seviyesi ile en yük ısıtma seviyesi arasındaki farkı değerlendirerek siz ne oranda ısıtıyorsunuz.

Isıtmada fosil yakıt kullanımı yüksek miktarda enerji kullanımına neden olur. Bu tür kaynaklar sonsuza kadar sürmez, bu yüzden bilgili bir seçim yapmak çok önemlidir. Isıtma için kullanılabilecek en çevreci yakıt türü, doğru ve dikkatli şekilde yönetilip yetiştirilen odundur. Eğer yakıt amaçlı odun kullanıyorsanız kaynağınızın yenilenebilir olduğundan emin olun. Eğer odun sizin için elverişli bir çözüm şekli değilse, kömür veya petrol ürünlerinden önce doğalgaz kullanmayı göz önünde bulundurun. Bu çözüm daha verimlidir ve daha az karbon emisyonuna neden olur. Elektrik kullanımı ise çevre açısından en verimsiz seçenektir. Üretiminde elde edilen enerjinin %60'ı üretildiği yerde ısıya dönüşerek kaybolur. Yüzde 10'u ise size ulaşmadan elektrik tellerinde ve dağıtıcılarda kaybedilir.

Ne yapabiliriz: Yeşil ve yenilenebilir enerji üretimi yapan firmaları araştırın, evinizin ısıtmasını böyle bir sistemle değiştirebilecek şirketle anlaşın, ısı yalıtımı konusunda yeterli olup olmadığını inceleyiniz ve önlemler alınız, çevreci tavır bunu gerekli görür.

Eviniz yalıtımının önemini biraz önce belirtmiştik, bu konu üzerinde biraz durmamızda fayda olduğunu düşünüyorum. Evinizi yalıtmamız, enerji tasarrufu sağlamak için en verimli yollardan biridir. Hava sızıntısı evde ısı kaybına, bu da evi ısıtmak için daha fazla enerji tüketimine neden olur. Yeni evler yasal zorunlulukları karşılamak için daha iyi yalıtımla yapılmatadırlar. Ancak daha eski bir evde yaşıyorsak, kendi yalıtımımızı yapabiliriz. Bunun için, çift cam taktırabilir veya duvarve pencere arasındaki hava sızan yerleri kapatabilirsiniz. Bu önlemlerin uygulaması kolay ve maliyeti düşüktür. Hatta bunları uygularsanız yaptığınız masraflar kısa zamanda daha az gelen faturanıza yansıyacaktır. Normal yerine yansıtıcı radyatör panelleri taktırmanız radyatörün duvar kısmında ki ısının emilmesini engelleyecek ve ısının evin iç kısımlarına yansımasını sağlayacaktır. Sıradan bir evi ısıtmak için üretilen ısının üçte biri, tavan ve duvarlardan emilerek kaybolmaktadır. Bu oran az bir oran degildir, önlem alınması çevreye maliyetimizi azaltacağı gibi ekonomik maliyetimizi de azaltmaktadır.

Bunları yapalım: En az 30 santimetre kalınlığında yalıtıma sahip olduğunuzdan emin olun ve çift camlamada daha kaliteli malzemeler kullanın. Kapı ve pencerelerinizin çevresine hava akımını önleyecek bantlar yapıştırın, evimizde tek kullanımlık eşyaları kullanmayalım, çevreci ve doğa dostu bu önlemleri alarak çevreye katkı sunandır.

Elektronik araçlar: Bu araçların gereksiz kullanımını engellediğimizde hem çevreye hemde bütçemize çok fazla katkıda bulunuruz.

Düzgün şekilde kapatılmayan gereçler enerji sarf etmeye devam ederek oksijen yanmasına neden olur. Bekleme konumunda bırakılan bir televizyonun harcadığı enerji, açık halde harcadığının yüzde 85'i kadardır. 'Vampir gereçler' olarak bilinen bu tür gereçlerin fazla enerji harcamasını göz önüne alan bazı üreticiler artık bekleme konumu bulunmayan gereçler üretiyor. Örneğin, İngiltere'de bekleme konumunda bırakılan gereçlerin karbondioksit emisyonuna katkısı 1,4 milyon transatlantik uçuş sırasında sağlanan emisyona eşdeğerdir. Aydınlatma göz önüne alınırsa, ortalama bir evin elektrik tüketiminin yüzde 10-15'ine eşdeğerdir. Enerji tasarrufu yapan bir ampul, kendi ömrü boyunca faturanızda yaklaşık 200 TL kadar bir katkıya neden olur.

Bunları yapalım: Öncelikle yanlış bilinen uyuyan araçların enerji harcamadığına dair bilğinin yanlışlığını çevremize anlatalım. Eğer yeni bir gereç alacaksanız, daha az enerji harcayanını ve bekleme konumu bulunmayanı tercih edin.

Et tüketimi ve hayvancılık

Et tüketimi

Öncelikle az et tüketmeliyiz, az et tüketiyor olmamız çevre açısından iyi bir tercih olduğunu unutmayalım.

Çiftlikte hayvan yetiştiriciliği yapmak çok miktarda alan, saman ve su gerektirir. 1 kilogram et üretmek için 15 ton su harcanır. Hayvanları, özellikle inekleri otlatmak onların midelerinde yüksek miktarda metan gazı oluşmasına neden olur. Bu karbondioksitten daha zehirli bir sera gazıdır. Hayvan yetiştiriciliği sırasında üretilen sera gazının nakliye araçlarının ürettiğine eşit olduğu tahmin ediliyor. Üstelik hayvanlar için üretilen gıdaların üretimi ve nakliyesi fazladan enerji sarfiyatına neden olur. Aynı şekilde bunların saklanması ve etlerin nakliyesi de çok enerjiye malolmaktadır, çok enerji yamak demek çevreye maliyetimizin yüksek olması demektir.

Çevreci tavır: Et alırken organik ve yerli üretim olduğuna dikkat edin, mümkünse az tüketin veya haftada bir defa tüketmeye özen gösterin.

Atıklar

Paketleme: Bir ürünü aldığınız zaman ambalajını nasıl elden çıkaracağınızı düşünmeye çalışın, geri dönüşüm için ne yapabiliriz onu araştıralım, ambalajsız veya tekrar kullanılabilen ambalajları olan ürünleri tercih edelim.

Her sene sadece İngiltere'de evsel atıkların miktarı, 3,5 milyon çiftkatlı otobüslerin kapladığı alanı kapsayacak kadardır. Daha az paketlenmiş ürünler alarak atık miktarını düşürebilirsiniz. Birçok üründe gereğinden fazla paketleme kullanılıyor ki bu da üretirken kullanılan fazladan enerji sarfiyatına, tüketirken de geri dönüşüm ve atık problemlerine yol açıyor. Kâğıdın toprakta çözülmesi isin 2-5 ay arasında zamanın geçmesi gerekiyor. Bu süre süt kartonları için 5 yıl, alüminyum tenekeler için 80-100 yıldır. Plastik şişeler ise neredeyse hiçbir zaman tam olarak çözülmezler. İngiltere'de bir kişi her sene ortalama 167 naylon torba kullanıyor ki bu da toplamda 10 milyar demek. Naylon torbanın toprakta tamamen çürümesi 500 yıl sürerken, çürüme sonrasında da küresel ısınmaya katkı sağlayan metan gazı açığa çıkar. Biz çevrecilerin bile daha çok duyarlı olmamıza ihtiyacımız var. Dünyanın en önemli üç sorunu ne desek birisi çevre sorunudur.

 

Bu nedenle şunları yapabiliriz: Taze ürünler stoklayan ve satan süpermarket ve marketlerden alışveriş yapın ve kendi çantanızı yanınızda götürelim. Naylon poşet kullanımından kaçınılam, tıraş bıcagı dahil kullandıklarımızı atık olmaması için ya az kullanalım yada daha az plastik ve atık çıkaran seçenekleri tercih edelim.

İkinci el eşya

Ara sıra da olsa ikinci el eşya alıp satmanız veya başkalarına vermeniz ümit verici bir durum, atık olacak bir şeyi kullanmak çevre bilinci yüksek olmak demektir.

Çoğu zaman zaten dolaşımda olan bir eşyayı tekrar kullanmak veya başkasının kullanmasını sağlamak, aynı eşyanın sıfırdan üretilmesine engel olacak ve üretim için enerji tasarrufu yapılmasına yardımcı olacaktır. Ancak buzdolabı veya çamaşır makinesi gibi beyaz eşya alacaksanız ikinci el yerine sıfırı tercih etmeniz durumunda, daha fazla enerji tasarrufu yaparsınız. Yardım kurumlarının yanı sıra, çeşitli internet siteleri sayesinde ikinci el eşyalara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Şunları yapabiliriz: Kullanmadığımız eşyaları ihtiyacı olan arkadaşlarımıza, yardım kuruluşlarına verebilir veya internette ilan ederek ihtiyacı olan birisine ulaştırabiliriz. Eski dergileri de arkadaşlarımıza veya sehpa ve parklara koymak suretiyle yeniden okunmasını sağlamamış oluruz.

Geri dönüşüm

Çöplerinizin çok azı da olsa geri dönüştürülüyor olması çevre için çok faydalıdır, bu nedenle geri dönüşüm sistemini kullanın yoksa talep edin.

Her ne kadar geri dönüştürme işlemi su ve enerji gerektirse de bu, bir ürünü sıfırdan üretmekten görece daha az masraflıdır. Geri dönüştürme sayesinde hammadde kullanımını da azaltılmış olur. Özellikle cam ürünlerin geri dönüştürülmesi oldukça çok miktarda enerji tasarrufu yapılmasına sebep olur. Bir cam kabın geri dönüştürülmesi, 100 watt'lık bir ampulün 4 saatlik elektrik sarfiyatı kadar enerji tasarruf eder. Geri dönüştürülmeyen atıklar bazen çöplüğe veya boş araziye atılır, bazen de yakılır ki iki durumda da çevreye büyük zararlar verilir. Dolayısıyla evsel atıklarımızı geri dönüştürdüğümüz zaman hem enerji tasarrufu yaparız, hem de çevrenin kirlenmesini önlemiş oluruz. Geri dönüşüm konusunda bilgi ve yardım almak için bize yakın yerel yönetimlerle temasa geçmeliyiz. Bunun yanında, evdeki çöplerimizi türüne göre ayrıştırarak geri dönüşüm çöplerine atabiliriz.

Çevre bilinci içinde olmak: Daha fazla çöpü geri dönüştürmeye çalışmaktır. Bahçe ve yiyecek atıklarımız için çürütücü kuyu yapalım hem doğal gübre kazanmış oluruz.

Ulaşım

Hava ulaşımı

Çok fazla uçarak seyahat etmek, çevrenin kirlenmesine yardımcı olmak demektir, luzumsuz seyahatlerden kaçınmalıyız.

Uçaklar çok fazla yakıt kullanır ve karbondioksit üretir. Londra'dan New York'a uçakla giderken üretilen karbonioksit miktarı, ortalama bir aile arabasının bir yılda ürettiğine eşdeğerdir. İngiltere'den Avustralya’ya yapılan uçuş zamanı harcanan enerji ise, ortalama bir evin 6 senelik ısıtma ve elektrik enerjisi harcamasına denktir. Eğer bir yere uçmakla gitmeniz gerekiyorsa, daha çevreci, yeni ve az enerji harcayan uçakları kullanan, yeşil yatırımlara önem veren firmaları tercih edin.

 Çevreci demek, doğaya maliyeti düşük kişi demektir. Fikri Adil

Çevreci ne yapar: Seyahat mesafelerini ve sıklığını azaltır, Güneşi ve sıcağı seviyoruz Türkiye'nin güney bölgelerine otobüsle seyahat edebiliriz, orada çevreye saygılı bir tesise kalabiliriz.

Çevreci kullandıklarının çevreye maliyetinin bilincinde olandır. Fikri Adil

Genel ulaşım

Toplu taşıma araçlarını tercih etmemiz çevre için en yararlı ulaşım şeklidir.

Bugünlerde insanlar eskisinden daha az yürüyoruz veya bisiklete biniyoruz, daha çok araba kullanıyoruz. Araba kullanımı karbondioksit üretir, dolayısıyla araba kullanımını azaltmamız çevre kirliliğini kısmen de olsa azaltmış olacaktır. İlginçtir ki 2002 ve 2003 yılları arasında İngiltere'de araba kullanımının dörtte biri, 3 kilometreden daha az mesafeler için yapılmış. Toplu taşıma araçlarını tercih etmek, kişi başına üretilen karbon dioksit miktarını daha da azaltacaktır. Yürüme ve bisiklet kullanma ise en iyisidir, çevreciye yakışan tavırda budur.

Çevreci ne yapar: Daha yakın mesafeleri yürür veya bisikletle gitmeyi tercih eder.

Araba kullanımı

Arabanız olmaması çevreci tavır açısından en güzeli.

İngiltere'de, insanlardan kaynaklanan karbondioksit salınımının yüzde 21'i, yol ulaşım araçlarından kaynaklanıyor. Yine bu ülkede ortalama bir kişinin arabayla katettiği yol her sene artıyor. Üstelik ev başına iki araç düşen evler, ev başına 1 araç düşenlerden daha fazlalaşıyor. Bir araba almamız gerekiyorsa, daha küçük motor hacmine sahip bir araba almalıyız, mümkünse yakıtı verimli kullanan veya dizel motorlusunu tercih edelim. Elektrikli veya hibrit bir araba da alabilir, arabanıza oto gazla, bitkisel yağla veya biyodizelle çalışan sistemler taktırabilirsiniz. Ve tabiki arabanızı verimli kullandığınızdan emin olun. İnik tekerle, düşük viteste, yüksek hızla, ani frenle, camlar açıkken çalışan klimayla kullandığınız araba daha çok yakıt tüketmenize sebep olacaktır.

Bunları yapalım: Aynı yönde işe veya herhangi bir yere giden arkadaşımızla arabamızı veya arabasını ortak kullanalım, komşu ve çalışanlarınıza, iş arkadaşlarınıza birden fazla araba kullanmak yerine arabalarını paylaşmalarını işe birlikte gidip gelmelerini önerelim.

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
MUHALEFETİMİZİN HALİ ve DESTEGİMİZ
Kriz ve Buğran Uyarısı!!
DIŞ GÜÇLER, KİM SEÇİLSİN İSTİYOR!'?
DEPREM BÖLGESİNİN YARALARI SARILIYOR!!
İKİ İNSAN TİPİ, İKİ DAVRANIŞ!!
FİAYTLARI ÜÇ HARFLİLER Mİ ARTIRIYOR?
DİYANETİN MİLLİ BAYRAMLARA DUYARSIZLIĞI!!
KAMUCU EKONOMİ
MUHALEFET/HÜKÜMET NE İŞ YAPAR ??!!
BASİT HESAP, HÜKÜMET, PATRON BUNU YAP!!
YEM ve HAYVANCININ EKONOMİSİ
BAŞKETTE, KASTAMONU GÜNLERİ 16
SİYASAL MÜLAHAZALAR
TOSYA
KİM SAÇMALIYOR?
BAŞARI, BAŞARISIZLIK !!
ANAYASAYI, DENETİMİ, DEVLETİ PRANGA GÖRMEK!
ASGARİ ÜCRET
EKONOMİK VATANIN KORUNMASI
İÇKİDEN ÖLENLER!!
Kim İç Kim Dış Güç Biraz Karışık Gibi!!
YANLIŞ ANLAŞILAN TEVEKKÜL
ÇİFT DİKİŞ (Vergide)
OSMANLICI MI, CUMHURİYETCİ MİYİZ?
KASTAMONU, TEŞVİK ZENGİNİ Mİ, FAKİRİ Mİ?
PURSAKLARIMIZIN SORUNLARI
VİRÜSLE KİŞİSEL MÜCADELE
Kamu araçlarının Amaçları Dışında Kullanımı
8 MART KADINLAR GÜNÜ
ŞEHİTLİK
OZAN AHMET TAŞKIN (AHMEDİ)
ÜRETENE/ÜRETİME NEFES
Muhafazakâr Lüks
KAZAKİSTAN
İLK KADIN MİTİNGİ
SU İÇTİĞİM DEREDE, ARTIK YÜZEMİYORUM!!!
İHLALLİ GEÇİŞE ORANTISIZ CEZA!!
ATATÜRK ANLAYIŞLARI, TARTIŞMALARI
ATATÜRK KASTAMONU DA (1925)
RUHUNU ARAYAN ADAM
SURİYE DE KİMLE ÇATIŞIYORUZ?
MÜNAZARA/MÜNAKAŞA FARKI
HAYVANCILIĞIMIZIN YEM SORUNU
30 AĞUSTOS ZAFER GÜNÜNÜ KUTLARKEN
MARKA KONSENSÜSÜ(Uzlaşma) KADAR!!
KİTAPLI YAŞAM
TARIM ve MERA ALANLARININ KORUNMASI
MİLLET OLARAK KADERİMİZİN YAZILDIĞI YILLAR
TÜRK GÜNÜ (3 Mayıs Türkçüler Günü)
YÖNETİCİYE ÖĞÜTLER
KURULTAY
KİM KAZANDI?
BELEDİYE BAŞKANI SEÇMEK!
SEÇİM TARTIŞMALARI
ÇEVRE BİLİNCİ!
ÜLKÜCÜ, Partici TAVRI…
İLKESİZLİK!!
HDP İLE KİM İTTİFAK YAPIYOR?
EKONOMİDEN NE ANLIYORUZ? (Ekonomik Amaçlarımız?)
AMAÇ/İDEAL NASILSA NETİCE ÖYLE ÇIKAR!!
ASENA
YEMEN CAN YEMEDE!!
KARS'LILAR adayları ÇETİN NAZİK’İ Karşıladı
METNİN BAĞLAMINDAN KOPARILMASI
İKİ PATRON |İKİ ÜLKE
BEKA SORUNU VAR MI?
KİMLİK BUNALIMI YAŞAYANLAR!!
KARS DA YEREL SEÇİMLER
KİRA, MALİYETİ BASKISI
ASGARİ ÜCRET
DÖNEM ve KİŞİ KUTSAMALARI
EMEKLİLİK SORUNLARI -1
EMEKLİLİK SORUNLARI
PARKLARIN TİCARETE ACILMASI
NEDEN SÜREKLİ OYUNA GELİYORUZ?
BEN YAPMADIM O YAPTI…
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ (STÖ) KAMU KURUMU AYRIMI
Krizden Çıkış Yolları
ÖNEMLİ SORUN!!!
SORUNLU DEVLETLER, İSRAİL
Bakandan Talihsiz Açıklama!!
YOKSUNLUKLARIMIZIN KULLANILMASI!!
TOSYALI SİYASETEN TEMSİL HAKKI İSTİYOR
Tosya Temsil Hakkı İstiyor
HERKESİ SUÇLAYARAK AKLANMAK…
KAÇAK GÜREŞEN SİYASİLER
MEDYA AMBARGOSU! Medya Tek Ses mi Oldu?
KİM DÜŞMAN?
ŞEHİR KÜLÜPLERİ (Tosya Şehir Kulübü)
ÜLKÜ, ÜLKÜCÜ, ÜLKÜ OCAĞI
ANKARA GEZİM
(Milli Törenlerin Milli Kalması)
CANAKKALE VE VATAN SEVGİSİ
TOPLU TAŞIMA
MİLLİ – GAYRİMİLLİ
BİZ SİZİ İYİ TANIRIZ (PKK/PYD)
NE ÖNEMLİ? (Kastamonu’nun Kayıpları, Kazançları)
Alkışlamanın Maliyeti Nedir?
SURİYE VE BARIŞ!!
SİYASİLERİN KARARINDAN VATANDAŞ NASIL ETKİLENİYOR?
BİZE TÜRK DERLER!!
SİYASİ TATMİN
ASGARİ ÜCRET LÜKSE KUBAN EDİLDİ
SIGINMACI SORUNU
İŞÇİ ÖRGÜTLENMESİ VE HAK ARAYIŞI
İğrenç İki Olay
TOSYA DA KAMU GÜCÜ ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN KULLANILDI
BİR HAK ARAMA HİKAYESİ
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?
BUGÜN NEYDİ?
MİLLİ EKONOMİ
BAYRAMLAR KİMİN BAYRAMI?
TÜRKİYE İYİ OLACAK…
DEVLETLERİMİZ
VURUN ABALIYA (Vergi Yükü)
HÜKÜMETİMİZİ ALDATAN, ALDATANA !!!
AŞIRI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
LÜZUMSUZ KAVGALAR
YÖRESEL ÜRÜN
GERÇEK VERGİ ŞAMPİYONU
SOSYAL MEDYA SOYTARILIKLARI
YENİ PARTİNİN AYAK SESLERİ
SİYASAL BARIŞ
İKTİDAR MUHALEFET İLİŞKİLERİ
KAMU MALLARI KAMUNUN MU, YÖNETİÇİLERİN Mİ?
TARIMA, ÇİFTÇİYE SON DARBE
SAHİPSİZ TOSYAM!!
TOSYA BAGEVİ GÜMÜLCİNE’ DE
SORUNLARIMIZIN KAYNAGI
DEMOKRASİ REFERANDUM
İDEALİST (ÜLKÜCÜ) HAYAT YOLU
DOĞAYLA BARIŞIK YAŞAMAK MÜMKÜN
AŞIK VEYSEL (1894-10-25 --21 Mart 1973)
GALİP ERDEM (ÜLKÜCÜ DÜŞÜNÜR)
DEVLET HÜKÜMET AYRIMI
TERCİHE SAYGI
MUHALEFETE YARDIMCI OLMAK LAZIM
DOĞRU TERCİH İÇİN GERÇEK BİLGİ
TÜRK AYDINLANMASI ATEŞİ
ANAYASA DEGİŞİKLİGİ ve VATANDAŞA RAPOR
ANGARALI KABADAYILAR
TARİHLEŞMİŞ TARİHDE KALMAK
MEÇLİSTE(SİYASETTE) ADAP
YENİ MERKEZ SAĞ MHP'YE Mİ, MHP HAZIR MI?
YAZ SAATİ, KIŞ SAATİ HANİ BUNUN ORTASI?
M. AKİF BİZE SESLENİYOR!!
TERÖR TUZAGI
EKONOMİMİZ EKONOMİK Mİ?
ATATÜRK KASTAMONU DA
LOZAN
GÜVENLİK AÇIĞI
BİRLİK RUHU
TOPLUMLARIN VURUCU GÜCÜ
DARBEYE DARP……
SILAHİ RAHİM
MHP’DE DEMOKRASİ RÜZGARI
KAYYUM ZARARLARI
MHP
BAYRAK
BAYRAK – KİTAP – SİLAH
!!DEMOKRASİ ENGELLERİ!!
BALKAN TÜRKLERİ
BAYRAMLAR, BAYRAMOLA
DİL VE KÜLTÜR BİRLİGİ
TERÖRİSTE TESLİM OLMAK
MİLLİ REFLEKS
SURİYE SORUNU VE TERÖR BELASI
YENİ ZAMLARDAN SONRA ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLDU?
KAZDIĞIN HENDEĞE DÜŞMEK
HÜKÜMET KARŞITLIĞI FANATİZMİ
MHP = DAVA
MHP ÜZERİNDEN PARTİ İÇİ DEMOKRASİ
Ücret Asgari, ÖLÜMLER AZAMİ!!
NERE DE ESKİ BAYRAMLAR?
30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMI
KUT’UMUZU/KÜLTÜRÜMÜZÜ KAYBETMEK!!!
HÜKÜMET KURULAMADI. Neden?
ASKERLİK
HERKES GÖREVİNİ YAPACAK!!
MİLLET OLMA GEREGİ
SOMA SORULMADAN, KAZALAR ÖNLENEMEZ
TÜRK/TURAN KÜLTÜRÜ
İŞGAL (Ekonomik, Kültürel)
TÜRKLER DE BİRLİK
UNUTMA!!!
ALTINDAN TASMA
SEVGİYLE KOŞANLAR
SIĞINMACI SORUNU!!
M.KEMAL ANKARA'YA NEDEN GELDİ?
BEN, ÜLKÜCÜYÜM/ ÜLKÜCÜ KİMDİR?
ÖĞRETMEN/ÖĞRETEN
BARIŞ MI, SAVAŞ MI?
ÇOCUKLAR/GENÇLER/MİLLET
TERÖRLE TOPYEKÜN MÜCADELE
TERÖRİZMLE TOPYEKÜN MÜCADELE
ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ
BAYRAMLAR
SOMA MADEN KAZASI ÜZERİNE
SEÇİMİN KAZANANI MHP
O ARTIK GÖNÜLLERİN REİSİ
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI- 7
MİLİYETCİ YAŞAM TARZI -6
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI - 5
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI -4
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI - 3
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI -2
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI - 1
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
BİZ, ANGARALI BOZGIRIN GENÇLERİYİZ
KASTAMONU DA YEREL SEÇİMLER(MEHMET YILDIRIM)
KASTAMONU DA YEREL SEÇİMLER (TAHSİN BABAŞ)
KASTAMONU DA YEREL SEÇİMLER(HAYATİ HAMZAOĞLU)
GÜNAHSIZ KİMSE, TAŞI O ATSIN!!
M.AKİF ERSOY
TANRI, TÜRK'Ü KORUSUN!
BOZKURTLARLAR - MANKURTLAR
ORHUN YAZITLARI
ŞEHİTLİK, GAZİLİK
MARŞLARIMIZ TÜRKÜLERİMİZ
İTAAT - İSYAN
BİZ KİMİZ, BİZ MİYİZ?
İSLAM'IN MİLLİYETCİLİGE BAKIŞ AÇISI
SİYASET'TE ÜSLUP SORUNU
Millet/Türk Milleti
YARATILIŞ DESTANI
İNSANLIĞIN YETİMLİĞİ
MUHSİN YAZICIOĞLU
GÖK RENGİ, GÖK BAYRAK
SİVİL SAVUNMA
MİLLİYETÇİLİK AYAKLAR ALTINA
İZMİR İKTİSAT KONGRESİNDEN GÜNÜMÜZE
OSMANLI 1299-1923
BAĞLAR
İŞSİZLİK VE ÇÖZÜM YOLLARI
TARİH BİLGİSİ
CUMHURİYET NEDİR?
VATANDAŞIN BİR GÜNÜ
9 IŞIK
KÜRT SORUNUMUZ
İSTİKLAL YOLU
ŞEHİD
MÜSLÜMANLAR VE SURİYE
MİLLET SORUMLULUĞU
CAMİ-CEMAAT İLİŞKİSİ
FANATİK ALĞILAMA
SURİYE MESELESİ
ÇEVRECİ
5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ
siyaset içi dışı
Milliyetçiliğin faşizmle imtahanı
TOPLUMU SEVİMSİZ HALE GETİRENLER
H.Z. MUHAMMED
SAFAHAT'DAN ANLADIKLARIM - 1
KUTLU DOĞUM HAFTASI H.Z. MUHAMMED (s.a.v)
ÇANAKKALE SAVAŞI 1915-1918
İstiklal Marşı, M. Akif Ersoy
ŞEHİRLER
MHP ve MİLLİYETÇİLİK 2
MHP ve MİLLİYETÇİLİK
KÜLTÜRLÜ OLMAK KOLAYDIR, KÜLTÜRSÜZLÜK ZOR
PKK NIN TERÖR ARACILIĞIYLA, VATANDAŞLARI SÖMÜRMESİ
MİLLİYETCİ YAŞAM TARZI
YSK KARARI KAOS OLURMUŞ
KASETLİ SİYASET ÜZERİNE SANARYOLAR
DEVLET BEYE ŞANTAJA İZİN VERECEKMİYİZ?
MİLLİYETÇİLİK NEDİR?
KÜTAHYA DPÜ’SİNDEKİ OLAYLAR VE ÜLKÜCÜLER
KAHRAMANLARINI KAYBEDEN MİLLET
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft