ALTILI MASAYA CAN ALICI SORU
(AK Parti Neden, Hala Birinci Parti?)
Her 10 kişiden 8'i büyük bir ekonomik kriz içinde olduğumuzu düşünüyor, her 10 kişiden 7'si yönetim sisteminden demokrasinin işleyişinden ekonomik gidişattan rahatsız, her 10 gençten 8'i ülkelerinde kendi geleceğinden umutsuzluk içinde… Ekonomiye baktığımızda, enflasyon bir araştırmaya %88, digerine göre %100 ü aşmış başka bir araştırmaya göre %180’i aşmış, işsizlik %12 gençler arası işsizlik %25’e ulaşmış durum da.. Cumhur ittifakı 6'lı masa, Millet arasında ki fark 3-4 puan arasında.. AK Parti 29-33 bandında ve hala 1 sırada, %9-10 da MHP alıyorsa, BBP’yi de eklediğimiz de %43- 45 civarın bir oy alabilme kapasiteleri görünüyor…. 2001 Kriziyle gelen Ak Parti, %34,28 oy alarak TBMM de üyelerinin %60’ını alarak hükümete gelmişti.. Yine kriz var ve oy oranı 20 yıl önceki oranına düşmüş durum da… Durum bu sefer farklı Başkanlık sisteminde %50+1 gerekiyor, aynı zamanda TBMM de çoğunluğu almak hükümetin işini kolaylaştıracaktır… İşte bu nedenle iktidar blogunun işi zor görünüyor, muhalefetin, millet ittifakının işi kolay mı?
İktidar blokunun oy oranları açısından bakınca ciddi bir oy kaybı var 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti ve MHP oyları toplamda %61 iken, 2018 seçimlerinde yüzde 53'e gerilemiştir. Bugün kamuoyu araştırmalarına bakınca %40-43 seviyelerinde olduğu görülüyor cumhur ittifakının oy oranı. Hala nasıl oluyor orada AK Parti birinci parti olabiliyor… Millet ittifakı yüzde 40 -43 seviyesinde oy alıyor. Nasıl oluyor da muhalefet bu kadar olumsuzluğa rağmen hala gerekli atılımları yapamıyor. Nasıl oluyor da toplumun %60'ının desteğini çektiği iktidara karşı muhalefet bloğu Millet ittifakı gözle görülür bir başarı sağlayamıyor. Sadece Erdoğan karşılıklı ile muhalefet ediyorlar izlenimi veya algısı, belki muhalefetin eksikliklerinden biri olabilir. İkinci 6 altılı masa sorunu ise…
Erdoğan karşısındaki aday olacak Erdoğan karşısında kim kazanabilir endişelerini, bırakın rakipleriniz dile getirsin.. Siz altılı masa üyeleri böyle kaygıları korkuları beslemeyin, siz umuda dönüştürün, toplumun tüm kesimleri 20 yıllık iktidar karşısında umut yorgunu olmuş durumda kimse umutsuzluğu beslememeli.. Umut var olunacak adımalr atılmalı… Kimse kusura bakmasın, ben muhalif biriyim, genelliklede muhalefeti eleştirmeyi de yanlış bulurum, bu belirsizlikler hem altılı masa paydaşlarını hemde vatandaşları yoruyor… Bu tedirginliğin ikircelikli durumun acilen aşılarak, umudun yaratıcıları bizzat altılı masa liderleridir, olmalıdır, altılı masa yeni katılacaklar da olacaksa, hemen onu da masaya ekleyerek ortaklaşa bir dil ve söylem gerçekleştirmelidir. Bir iletişim merkezi, bir ortak dil konsensüsü oluşturulmalıdır… Cumhur ittifakının avantajları…
Cumhur ittifakının adayı net, bir şekilde karşısındaki kim, x veya z, cumhur ittifakında söylem birliği var mı evet…. Bu ittifak net bir şekilde adayını destekliyor aynı zamanda AK Parti MHP ve devlette bulunan üst düzey bürokratlar da destekçileri olacak gibi görünüyor.. 20 yıldır nemalanmış mütahitler, makamlara kurulmuşlar da düşünülünce… Muhalefet bloğuysa, millet ittifakı dış politikasında kararsızlık, belirsizlik, muhalefet de olmanında verdiği dezavantaj eklenince bu alanda da bir heyecansızlık içinde olduğu anlaşılıyor.. Ana Muhalefet Partisi Lideri Kemal beyin ziyaretleri biraz durumun aşılması için adımlar olsada toplumda ne derece karşılığı olabildi bilmiyoruz!?!? Öte yandan acaba yanlış mı anlaşılırız diyerek iktidar partisi ne diyorsa, ya onu demek, yada eyfenni şer acıklamalar ile bu seçim döneminde millet ittifakı kendi kendini sınırlandırıyor diyebiliriz… Yukarda da degindik….
Öte yandan aday belirsizliği de, bazı konularda farklı açıklamalar da, güvensizliği de tetikliyor. Aday belirleme ölçüleri nedir, hangi vasıflar vardır, kazabilir aday ne demektir, toplumda karşılığı olan aday ne demektir, partilerin oy oranları aday belirlemede ne kadar etkilidir? Sadece Cumhurbaşkanı Adayı Belirleme de degil, partiler içinde nasıl aday belirleneceği de netleşmeli… Bence anayasa degişikligi istenecek tercihli oy, adayların içinde vatandaş seçilmesini istediği vekil adayını tercih edebilecegi bir sitem istenmelidir… Bunun yanı sıra 6'lı masanın önüne de, millet ittifakının iyi bir Türkiye okuması ile güçlü bir dünya okumasını birleştirerek, bu okumalara dayalı olarak, belirlenecek çıkışlar yapmak zorundalar.. .. Son zamanlarda Ak Partinin oylarında erime durduğu söyleniyor, bu erime, oy eklemeye dönerse…. Bunu Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu Abdüllatif Şener, Abdullah Gül, İlhan kesici, Ahmet Davutoğlu Meral Akşener,Ali Babacan artık her han ki kimse, kim aday olacaksa olmalı öncelikle bölgesel 6 lider ile ortak mitinglerle millet ittifakı liderleri topluma yukarda belirttiğimiz belirsizlikleri ortadan kaldıracak şekil de hitap etmeli, bir millet ittifakı rüzgarı yaratmalıdırlar… Daha sonra liderler ayrı ayrı Türkiye'ye dağılarak yine aynı söylemle, ortak dille ne yapacakları konusunda toplumu ikna etmelidir. Yukarda da kısmen bahsettik, bazı tereddütleri… Kiminle kazanabiliriz sorusu doğru soru…
Soru doğru ama bu kamuyoyu önünde cevap aramak yerine, Akşener'in tereddütleri var, bazı İYİ Partililer daha yüksek sesten dile getiriyorlar… Kılıçdaroğlu ile kazanılamayabiliriz ifade hakları vardır, olabilir ama bunu masada tartışmalılar medya önünde değil. Son toplantıdan da önemli bir karar çıkmadı, bugün yapılan toplantıda ne çıkar bilemiyoruz… Bundan sonra her toplantı, toplumun beklentilerine cevap verecek şekil de bir karar ve açıklama ile vatandaşların karşısına çıkılmalıdır… Örnegin bir toplantıda başkan yardımcısı şu olacak kararı kamuoyuyla paylaşılabilir… Ben başarılacağını düşünüyorum, başarılamasa bile Türkiye siyasal tarihi acısından çok güzle bir birliktelik…
Altılı masanın bir araya gelmesi Türkiye siyasi tarihi açısından çok önemli bir gelişme ama sadece bir araya gelmekle seçim kazanılabileceğini düşünülüyorsa bu bir çelişki. Farklı sosyal tabanları olan partilerimiz bir araya gelerek ülkeyi yönetmeye aday olmaları çok güzel bir gelişme. Millet ittifakı taraftarlarından bazılarında ve daha çok kararsızlarda yaygın bir kanı, Erdogan karşıtlığı için yan yana gelinmiş böyle bir algı var. Ben biliyorum vatan, vatandaş, demokratik sistem ve ekonomik sorunları aşmak için yan yana geliyorlar… Toplantıda konuşmaları gerekenleri medya üzerinden konuştukları zaman kendi aralarında anlaşamıyorlar ki ülkeyi nasıl yönetsinler düşüncesine de neden oluyorlar. Bunlara ilave olarak, Altılı Masanın bir de HDP sorunu gibi başka bir sorun gibi….
HDP ile ilişkilere gelince iyi Parti yüksek perdeden reddederken, CHP'nin cılız tepkileri burada da bir farklı tavır içinde olduklarını gösteriyorlar net bir şekilde olabilir, olmaz görüşülebilir görüşülmez… Bu konuda kamuoyu önünde degil, masada tartışılmalıdır, nezaketli olalım derken hiçbir konuyu tartışmamak, sorunlara neden olabilir… Bana kalırsa biz HDP ile işbirliği içinde değiliz, biz HDP'ye oy verenlerle işbirliği içindeyiz argümanıyla hareket edilmesinin daha faydalı olacağını düşünüyorum. 6'lı masaya kendi tabanında güven var, kararsızlar arasında nasıl oluşur dış politikada net tavırlarla, Kürt meselesinde ne tavırlarla, laiklik konusunda da, ekonomik krizden çıkış konusunda net tavırlar ve çözüm önerileriyle… Yoksullukla mücadele de, nasıl bir sosyal devlet anlayışı içinde olunacağı, Belediyer de örnek gösterilen net bir söylem ile… Kamucu sosyal demokrat ekonomi mi, liberal ekonomi mi, arasındaki ikircikli algıyı aşacak bir söylem ile… İklim değişikliği gibi çevre sorunlarına karşı duyarlılıklarını net tavırlarla anlatarak… Enflasyonun nasıl çözüleceği üretimden uzaklaşan ekonominin nasıl tekrar üretim odaklı hale getirileceği, hukuk reformlarının nasıl yapılacağı, otoriterliğe kaymış siyasi söylemin, kamu personlinin nasıl demokrasiye kaydırılacağı, hepsi kadar önemli kamuda savurganlığın nasıl önlenecegi ve tasarruf edilecegi, işsizliğe nasıl çözüm bulunacağı gibi net kararlar, anlaşılır söylemler gerekiyor ile kararsızlar etkilenmelidir…
Bütün bunların topluma anlaşılır bir dille sunulması ve tüm toplumun fertlerine ulaşacak bir iletişim stratejisinin kullanılacak şekilde ister sosyal medya, ister radyo televizyon, ister internet, ister broşür ister Partiler il, ilçe yönetimleri aracılığıyla mutlaka ulaştırılması gerekmektedir. İlk başlangıçlarda heyecan yaratan 6'lı masa şu anda aynı heyecanı yaratmamaktadır… Bu yazı bir altılı masa eleştirisi oldu, biz bunları söylemezsek, heyecan dahada düşecektir, heyecan yaratacak söylem ve eylemler 6 liderin birlikte yapacağı bölgesel mitinglerle oluşturulabilir… Bu aday belirlendiğinde olursa daha iyi olacaktır, altılı masa hala bütüncül bir siyasal strateji buna bağlı seçim stratejisi, buna bağlı bir iletişim stratejisi geliştirebilmiş degildir… Bu stratejide ortaklaşmış değiller, günlük taktik ve bireysel hamlelerle, iktidarın söylemlerine cevap yetiştirme amaçlı bir siyasal söylem ile bütün yanlış kararların sonucuna yaşanan krize rağmen ancak bu kadar sonuç alınabiliyor… %60'lar seviyesinde iktidar karşıtı ya da, yada hükümete eleştirel bakan bir seçmen kitlesine rağmen Bu başarısızlık ve umutsuzluk heyecansızlık anlaşılır degildir… Millet ittifakını oluşturan paydaşlar, 20 yıllık bir iktidarla karşı karşıyalar, işleri kolay gibi görünse kolay da degildir…. Bütün bu sorunlar üzerine ortak düşünülmelidir, tüm millet ittifakı paydaşlarını nasıl daha iyi bir ittifak oluşturulur ve taraftarlarına nasıl heyecan yaratılır, kararsızlar nasıl taraftar yapılabilir üzerine düşünmeye davet ediyorum. 20 yıldır yorulmuş bir iktidar var, ben bu kadar uzun iktidarların demokrasi acısından riskler oluşturduğunu düşünüyorum, sırf bu nedenden dolayı bile iktidar degişimi gerekiyor diyor… Bu düşünceler üzerine Millet ve Cumhur İttifaklarına Demokratik bir yarış olmasını, Seçimlerde rekabet içinde olan her iki ittifakada başarılar diliyorum… Selam ve Sevgilerimle…
Aydın Fikirli – vatandasfikri.com – 16.11.2022
Kaynaklar
1* Oksijen Gazetesi- Bekir Agırdır Muhalfet İçin Ruhmu Cağırsak Makalesi
2* https://tr.wikipedia.org/wiki/2002_T%C3%BCrkiye_genel_se%C3%A7imleri
|