İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK

DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK

 Demokratik sistem de iktidarlar seçimle iş başına gelir. Bu seçme işi demokrasinin temelini oluşturur. Çünkü iktidar gücünü kimin kullanacağına karar vermektir bir anlamda seçim yapmak. İktidar gücü devlet aygıtını dikkate aldığımızda ne kadar dikkatle kullanılması gereken bir güç olduğu anlaşılır. Öyle bir güç ki sınırları belli değilse vatandaşların vay haline. Bu nedenle demokrasiler de devletin gücü dağıtılmıştır, yasama, yargı, yürütme arasında. Böylelikle birbirini denetleyen bir sistemin denge içinde işlemesi öngörülmüştür. Bunun içindir ki demokratik seçim nasıl olur üzerinde duracağız bu yazımızda.

 

Demokrasi örgütlülük rejimidir aynı zamanda, ister örgütlerde isterseniz bağımsız olarak aday olunabilmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Buradan hemen şu çıkmasın, adam bir çok yasa dışı iş yapmış, suçlu aday olamasın tabiî ki. Ama partilerin aday belirleme ve parti dışından bağımsız aday olmanın zorlukları değerlendirilince aday olmanın önündeki engeller ortay çıkıyor ciddi demokratik aksaklıklara neden oluyor. Bunun önündeki engeller kalkmalı parti içinde aday belirleme ve parti organlarında görev alma demokratik hale girilmelidir. Bağımsız aday olacaklara da seçilme kolaylığı sağlanmalı ve ortalama 10.000 oyla seçilen yerlerde 8000 oyla seçilebilmenin önü açılmalıdır. Demokrasilerde etkili örgütlerle haklar talep edilebileceği gibi, bireysel taleplerinde önü acıktır, edilebilir. Ama etkili olabilmesi için örgütlü olarak talep edilmesi önerilir. Bu örgütler meslek örgütleri, işveren örgütleri, sendikal örgütlenmeler, çiftçi örgütleri, yöre örgütleri,  çevre örgütleri, hayvan hakları örgütleri olarak değerlendirilebilir. Bütün bunlara sivil toplum örgütleri deriz.

Bu örgütler ne kadar güçlü olursa kendi grubunun haklarını o kadar güçlü savunabilir. Örneğin cevre örgütlerini ele alalım, bir çevre kirliliği söz konusu ve o dönem iktidarda bulunanlar bu kirliliğe duyarsız kalmaktadır. Bu durumda çevre örgütleri bu sorunun çözümü için iktidara baskı yapmalıdır. Bu nasıl olur, tabiî ki yasal yollardan uyarmalar, davalar, tepkiler şeklinde her aşamada da yaptırım olabilmesi için örgütün güçlü olması gerekmektedir.

Örgütler aslında kendi gruplarının hakkını savunurken paylaşım sorunu veya meslek sorunu, çevre sorunu gibi sorunlar ve hakları da çözümüne katkılar sunarak demokratik bir işleyişin ana hatlarını da oluşturmaktadırlar.

Bu örgütlerin içinde başat bir örgüt daha vardır ki bunlar partilerdir. Partilerin amacı iktidara gelmektir, bu amaçla kurulur ve mücadele ederler. Bu mücadele yöntemidir, aslında seçim yapma süreçleri. Seçim yapma süreçleri demokratik olmadıkça ileri demokrasi, sağlıklı demokrasi de mümkün görünmemektedir.

Seçim süreçleri yöntemleri ve demokratik işleyiş içindeki örgütler aslında demokrasinin içini dolduran veya boşaltan olmazsa olmazlarıdır demokrasinin. Simdi partilerden başlayarak demokrasinin ana unsurları olan STÖ örgütleri de inceleyerek, seçim neden yapıyoruz, ne kadar sağlıklı yapıyoruz, seçim süreçlerindeki aksaklıklar nelerdir. Sivil toplum örgütleri demokrasinin işleyişine yeteri kadar katkı sunuyorlar mı sorularımıza cevap aramaya çalışalım.

 Biz neden seçim yaparız? En yalın ifade ile bizim adımıza yasalar yapacakları seçmek ve devamında mecliste bizi temsil etmeleri içindir diye biliriz. Vatandaşların seçtikleri vekilleri yasaların yapılmasıyla devletin nasıl işletileceğine karar verirler. Bu karar verişte vekiller vatandaşı dinleyeceğine başkalarını dinlerlerse, o zaman demokratik ahenk bozulur. Bu nedenle vekiller sadece vekili oldukları vatandaşa karşı sorumlu olmalıdır. Bu sorumluluk sınırları ise diğer vatandaşların haklarıdır. Ülkemiz siyasetinde bu işleyiş lidere karşı sorumluluk şeklindedir. Bu durum değişmedikçe lider sultası demokrasinin üzerinde bir otoriteryan bir yapı olarak kalacaktır.

Hele hele başkanlık sistemine geçişin tartışıldığı şu günlerde liderin vekiller üzerindeki azaltılmadıkça başkanlık sistemi otoriter sisteme kaymaya uygun bir yönetim şekli olur ki hiçbir demokratın ve vatandaşın istemeyeceği durumdur.

Vatandaşın istemediği bir durum demokratik meşruiyetini kaybeder, demokrasilerde işleyişe vatandaşın vekilleri karar verir demiştik, vatandaşın vekilleri asıl unsur olan vatandaşı dinlemezde lideri dinlerse kimin vekili olduğu takışılmaya başlanır. Liderlerin vekil adaylarını belirlemedeki olması gerekenden fazla etkisi vatandaşların seçim yapmalarının önünde en önemli engeldir. Liderin ve genel merkezin etkisi sınırlı olmalıdır. Adayları kim seçiyorsa adayda onu temsil eder veya etmeye çalışır. Şu anki uygulamada vatandaşın seçim yapması sınırlıdır, sadece lider ve genel merkezin belirlediği adaylara oy verebilmektedir. Bu durum tersine çevrilmeli lider ve genel merkezler adayların ancak %5-6’sını belirlemelidirler. Bunlar da teknik işlerin gereği gibi yapılmasını sağlayacak kişilerin seçilebilmesi için olmalıdır.

Bu nedenle seçilen vekiller öncelikle seçenlerin çıkarları doğrultusunda kararları etkilemeye çalışmalıdır. Seçen vatandaşların her talebi karşılanmalıdır çıkmasın bu değerlendirmelerimizde, bizde yanlış algılama çok kolay olmaktadır. Demokrasi, özgürlükler rejimidir derler ve karşıdaki marketin camını kırarlar, polise taş atarlar, hızlarını alamazlar özgürlüklerini kullanmak üzere eline silah alıp dağa çıkarlar. Düşünmezler ki benim özgürlük sınırım öncelikle yasal sınırlardır. Arkasından ise diğer vatandaşların özgürlükleridir. Bu dengeyi gözetecek vekillerdir, onları bir bağımsızlaştırabilsek liderlerin elinden.

Bu nedenle vekillerin bir lidere sorumlu isler üç vatandaşa sorumlu olmalıdırlar. Bu sorumluluk demokrasimizin ölçülerini de etkilemektedir.

Dünya ölçekli bir değerlendirmede üzülerek belirtmeliyim ki sıralamamız 89 dur, ve Nikaragua ile paylaşılmıştır..

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye, Economist dergisinin dünyada demokrasi endeksi araştırmasında, tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında yer alamadı. İki yıl öncesine oranla iki basamak geriye düşerek Nikaragua’yla 89’unculuğu paylaşan Türkiye, Tanzanya ve Uganda’nın da bulunduğu hibrit (melez) rejimler grubunda, yerini aldı. Bu durumdan hiçbir demokrat memnun değildir, memnuniyetsizliğimizi her ortamda dile getirelim kusurlu demokrasiyi bırakın, hedefimiz tam demokrasi olmalıdır. Bizi hedefimize götürecek bilgileri ve yöntemleri ilkelerimiz yapmalıyız. Bunun öncelikle yöntemi sivil toplum örgütlerinin ve partilerin iç işleyişleri demokratik hale getirmelidir. Bu demokratik yöntem bütün üyelerin ve hatta zaman zaman halkın katılımı ile aday belirlemelerle yapılmalıdır. Üyelerin yanı sıra üyelerin önerileriyle bağış yapmak suretiyle vatandaşlarda katılabilmelidir. Bu konu başka bir yazı konusu olsun diyerek, ülkemizdeki STÖ örgütlerinin durumuna bir bakalım.

Ülkemizde sayıları azımsanmayacak kadar çok sivil toplum örgütlerinin. Ama bunların içi işleyişlerinde demokrasi adına yaşananlar içler acısıdır. Öyle ki son zamanlarda hatta ön zamanlarda dahil kolay kolay bir derneğin, odanın başkanı seçimle değişmemiştir sanırım. Neden öyle bir seçim sistemi uygulanıyor ki nasıl partilerde lider etkinliği varsa bu örgütlerde de başkan etkinliği lider etkinliğini kat ve kat aşmaktadır. Bu başkanlar koltuklarını ançak bir üst kurula veya siyasete atılarak bırakmayı uygun görmektedirler. Bu işleyişler demokrasimizin dünya demokrasileriyle kıyaslandığında demokrasi dışı kalmasına neden olmaktadır. Demokrasinin omurgası olan sivil toplum örgütleri demokratik yapıya kavuşmadıkça demokrasimizin aksaklığı devam edecektir. Bu aksaklıktan kurtarmak hepimizin görevidir.

Demokratik olmayan kurumlar demokrasinin işleyişine katkı sunabilirler mi? Sunamazlar net cevaptır bu sorunun cevabı… Demokrasiyi işletecek örgütler demokrat değilse demokrasi de olması gereken işleyişte değildir demektir. Biz demokrasimizi iyi işletmek istiyormuyuz, bu soruyu liderlerden ve sivil toplum örgüt başkanlarından başlayarak hepimiz kendimize sorup samimi cevaplar vermeliyiz.

Ben şahsen istiyorum ve bu aksaklıkları sizin gündeminize sunuyorum. Bütün demokratlara da buradan çağrı yapıyorum. Bulunduğunuz her ortamda demokrasi talep edin, bir gün taleplerinizi herkes duyacak demokrasi olması gerektiği gibi işletilecektir.

Son olarak seçime gelelim. Seçimi niye yapıyorsak o nedenle parti tercih etmiş oluyoruz. Biz iktidara gelen partiden ne bekliyoruz, sermayenin güçlendirilerek özel teşebbüslerin daha etkili olmasını devletin kurumlarının bütün hizmetleri bırakmasını mı? O zaman bunu isteyen bir partiye oy vereceğiz. Telekom un satılarak devletin iletişim alanından çekilmesi bir örnektir. Bunu sağlık alanın da bile düşünen partiler var, sağlığı bırakın güvenliği bile özelleştirmeden yanalar. Bunlar liberal partilerdir, sağ partilerin çoğunda az çok liberallik vardır. Bu arada Has-Parti kendisini diğer partilerden ayırarak devletin sosyal ve ekonomik adaleti sağlamakla görevli olduğunu ifade etmektedir. Bu sosyal demokratça bir tavırdır ve sosyal demokratlık da kimsenin tekelinde değildir, sağ partiler ve kendisini sağda veya solda ifade etmeyenlerde bu politikaları uygulayabilir.

İşlere devletin müdahalesi gereklidir diyen partilere mi oy vermek istiyorsunuz? O zaman ekonomide bölünemez diye tabir edilen ve rekabet dışı tutulması gerektiğini düşünen hizmetlerin varlığını kabul eden partilere oy verin. Bu hizmetler, sağlık, güvenlik, toplu taşıma ve nakliye, eğitim gibi zaruri şimdilerde iletişimde ve bilgi paylaşımı da bu alana sokulmalıdır. Bu partilerde sosyalist ve sosyal demokrat partilerdir. Sosyal demokratlar dünya genelinde biraz liberalizme kaymaktadır, ülkemizde de durum farksızdır. Her şeye rağmen sosyal reformları sosyal demokratlar ve sosyalistler yapmalıdır, yapacaklardır. Liberal politikalar insanlığı mutsuz etmekte ve var olan eşitsizliği körüklemektedir. Sosyal demokrat partiler bu ilkelerden vazgeçmemelidir.

Son zamanlarda hangi alanda sorun varsa o alanı ön plana çıkaran parti politikaları oluşturulmaktadır. Bu partilere ne sağcı nede solcu denememektedir. Sosyal adalet alanında sorun varsa o alanı önceliği yapmakta, ekonomik adalette sorun varsa o alanı önceliği yapmaktadır, özgürlükler alanında sorun varsa vatandaşın hakları ve özgürlüklerini öncelikli politikaları olarak belirlemektedirler. Bu tip partiye yeni kurulan Has-Parti örnektir. Nispeten CHP; MHP; AKP de aynı politikaları izlemektedirler. Birisi biraz az diğeri daha fazla olmak şartı ile birbirine yakın politikalar izlemektedirler. Bunun nedeni ise daha çok kitlelere ulaşabilmektir.

Partiler bir birine benzemekte sonuç olarak seçim yapmak daha da zorlaşmaktadır. O zaman başka kıstaslar kullanmamız gerekecektir.

Bunlar ne olaki, mesela antiemperyalist özelliği olabilir mi, kapitalist politikalar karşısında sosyalist politikalar olabilir beklide. Mesela ülkemizin ve dünyanın önemli sorunlarından bir terörizmdir bu konuya yaklaşımı partiler arasında tercih nedenimiz olabilir. Dünyamızı ve bizi ilgilendiren önemli sorunların başında gelen çevre kirliliği ve çevrenin korunmasını öncelik alan partilerimiz neden tercih nedenimiz olmasın. Sosyal politikaları öne alan bir parti, siyasi istikrar arıyorsak güçlü bir iktidardan yana isek ona göre güçlü bir partiye oy verilebilir. Muhalefetin güçlü olup iktidarın her şeyi yapabilme kudretinden yoksun olmasını istiyorsak muhalefeti iyi yapacağını düşündüğümüz bir parti tercih nedenimiz olabilir. İlerde ülkemiz siyasetine nitelik kazandıracağını düşündüğümüz küçük bir partiye oy vererek onun güçlenmesini sağlayabiliriz. Bizim yaptığımız bir yanlışta kazanandan yana tavır koymak bu seçim işinde, bu spor müsabakası değil ki ülke yönetimidir. Biz bir partiyi ve adaylarını tercih ederken aynı zamanda siz ülkeyi yönetecek niteliktesiniz diyoruz. Sırf kazanan partiyi desteklemek adına ülkeyi kötü yönetecekleri veya yönetemeyecekleri iktidara getirmek ne büyük sorumsuzluktur. Ülkemizi iyi yöneteceğine inanmadığımız partiye oy vermeyelim, ama güçlü partilerin de propagandalarına kanıp da yanlış tercih yapmayalım. Büyük partilerin imkânları da hazineden aldıkları payda, arkalarındaki destek de büyük olmakta ve sesi size daha gür ulaşmaktadır. Bu ses yanıltıcı olabilir bu nedenle iyi değerlendirmemiz gerekir.

Bütün bu tercihleri yaparken en önemli ölçümüz partilerin Anayasaya ve kanunlara saygısı olmalıdır. Anayasal ve kanuni olmayan davranışlara sapma olasılığı olan partiler legal görüntüsü ile karşımıza çıkabilir. Nitekim Dünya tarihinin en büyük otoriter yapısını inşa eden Hitler yasal boşlukları kullanarak iktidara gelmiş ve hem kendi milletinin hemde başka milletlerin toplumsal düzenlerini bozmuş, dünyaya kan ağlatmıştır. Bu nedenle partilerin yasalara saygınlığı da önemli bir ölçü olmalıdır. Terörle göbek bağı olan partiler de tercih listemizde yer almamalıdır, Ayrıca sadece bir etnik kökene dayanan partilerde siyasi çerçevelerini o etnik kökenin sorunları üzerine oluşturduğu için diğer toplumsal katmanları yok saymaya meyilli olmaktadırlar, bu nedenle de bu tür partiler tercih sıralamamızda son sıralarda olmalıdır. Kısacası seçeceğimiz parti biraz beni, biraz onu, biraz devleti, biraz vatandaşı düşünmeli ve dengeli bir siyasi çizgisi olmalıdır.

Şunu seçin demek bize düşmez ama seçme işinde ciddi ölçümüz olması gerektiğinin altını çizerek yapacağımız seçimin ülkemize ve toplumumuza hayırlı olmasını dilerim. Selam ve sevgilerimle….   

 

 

 

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
MUARREM İNCE'YE İNCEDEN SELAMLAR!!!
ADAY OLMA ve SEÇME HAKKI ÖNÜNDEKİ ENGELLER!!
Ak Parti Neden Hala Birinci Parti?!
ŞERİATA (hukuka) BAK HIZAYA GEL!!
Yerelden Küresele, Küreselden Evrensele Bağ?
DEMOKRASİ DARALMASI ve CHP
Tanzim Satışlara Farklı Bakış
CHP’YE KIZMA PARTİSİ
Kriz Kimin Krizi? İşsizin mi?
CHP'NİN İÇ SORUNU ÜLKE SORUNUNA DÖNÜYOR
DEMOKRASİ AHLAKI (CHP'de Demokrasi Krizi)
CHP DE, NE OLUYOR?
CHP DE LİDER BELLİ OLDU
CHP ve DAHA DEMOKRATİK BİR CHP
CHP’Lİ KONGRE DELEGELERİNDEN RİCAMDIR!!
((CHP Lider ve Genel Merkezi Sorunu Üzerine))
SİYASETTE PARA GÖLGESİ
DEMOKRASİMİZ DEMOKRATİK Mİ?
(CHP 36’ın Kurultayının ardından Konuşmalar)
CHP'NİN TOPLUMSAL BAĞ SORUNU!!!
RIZIK(AZIK) PAYLAŞIMINDAKİ SORUNLAR
UYGARLIK YARIŞI
YAŞAM TARZLARINA MÜDAHALE
CHP^NİN ADALET TALEBİ
ADALET
CHP, MHP’YE BENZEYECEK Mİ?
HAYIR CEPHESİ/HAYIR C-H-P’Sİ
HAYIR KOALİSYONU
GERCEK ENFLASYON
PKK+PYD Kimin Vekil Savaşcısı?
VATANDA VATANDAŞ BİRLİGİ
KÜRTLERİN TERÖRE TEPKİSİ
HDP’NİN CEZAİ EHLİYETİMİ YOK?
SİSTEM MUHALİFLERİ
ÖRGÜTSÜZ DEMOKRASİ
CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
SİYASETE SAĞDAN SOLDAN BAKIŞ
CHP'YE ÖRÜLEN SOSYOLOJİK DUVARLAR
ÇİCEK PASAJI
BİRLİKTE YAŞAMA
ADALAR BOZKIR VE ZEYTİN
CHP'YE ALGI OPERASYONU
ŞEHİT CENAZELERİ ŞOV YERİMİ?
CANAKKALE, VATAN AŞKININ ZİRVESİDİR
DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ
DEMOKRASİ OYUNU
CHP BARIŞ İÇİN DİYARBAKIR DA
MİTİNGE BOMBA
KÜRT HALKI DURDURMALI
KÜRTLER /TÜRKLER NE İSTİYORLAR?
BARIŞ, barış, BARIŞ
PARA ŞAŞKINLARI
DEMOKRATİK SEÇİMLER İÇİN GERİLİMSİZ ORTAMLAR
SİYASAL KÖRLÜK
ADAYLAR KİMİ TEMSİL EDER?
GERİLİM SİYASETİ !
MUHALEFET KOALİSYONU
KENTLER DE, TUVALET SORUNU
RÜZGAR SOLDAN YANA ESİYOR
MAHKEME DEN KORKMAK!!
10 KASIM DA ATATÜRK ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
KÜLTÜR VE ZENGİNLİK
KAZALAR KADER Mİ?
CHP VE SOSYAL DEMOKRASİ
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HUZURSUZLUĞU
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
TERCİHLERE SAYGI
MUHALEFET KOALİSYONU
ZAMAN MAKİNESİ
AVUKAT GAZETECİLER
AŞURE
TOPLUMUMUZUN VE SOLUN SOL SORUNU
VATANDAŞSAN YANDIN!!!
SOSYAL DEMOKRAT, CHP
AH CHP, VAH CHP
CHP 90 YAŞINDA
BARIŞ, BARIŞŞ DİYE HAYKIRALIM!!
RANT MI, ARTI DEGER EKONOMİSİ Mİ?
MAĞDURİYET DEN MAĞRURLUGA TERFİ!!
CHP'YE SOSYAL DEMOKRASİ YOLU GÖZÜKTÜ
1 MAYIS DA EMEKCİLER
DEVLETE DEVLETİM DİYEBİLMEK
TEK SES, ÇOK SES NE DEMEKTİR
ÜCRETTE ASGARİ, ÇALIŞMADA AŞIRI
SANAL İHTİYAÇLAR, GERÇEK KRİZLER
ENGELLİLERİMİZ
NET BÜYÜME
BARINMA, BARINAK
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KÜRT VE TÜRK HALKINA
TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
17 AĞUSTOS BARINMA DEPREMİ
HÜSEYİN AYGÜN VE KÜRT HALKI
TEMSİL (Siyasi, görev, inanış, düşünüş)
Toplumsal güven bunalımı
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE CANLILIĞIN AZALMASI
CHP-KONGRELERİ
OKUSAK
TOPLUMSAL DÜZEN ve TERÖR
Çevre kirlenmesi
İLERLEME-KALKINMA
Bir demokratın anıları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE 1 MAYIS
DEMOKRASİ TALEBİ
Paylaşmak
KÜRT HALKININ TOKATI!!
Kadın+Erkek= İnsan
CHP’NİN OKLARININ YÖNÜ
28 ŞUBAT
DEĞER BULDUKLARIMIZA BAKALIM
MUHALEFET KOALİSYONU
TOPLUMSALLIK
KAOS ORTAMINDA İKTİDAR VATANDAŞ GÖREVLERİ
CHP’NİN KISA OKLARI VE SİLİK OKU
BARIŞ
İNSAN HAKLARI
MEÇLİSE GİRMEMEK DEMOKRATİK YÖNTEM MİDİR?
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK
19 MAYIS 1919
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ
LAİKLİK
KADIN
SOSYAL DEMOKRASİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ(Eğitime Bakış)
PARTİLERDE (CHP) DEMOKRASİ OYUNU BİTİYOR MU?
CUMHURİYETİN VE DEVLETİNİN NİTELİKLERİ
YENİ OLUŞTURULACAK HSYK’YA AĞIR SORUMLULUKLAR
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft