İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ

YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ

Yine bir seçim daha: Demokrasilerde aynı yönde düşünen vatandaşlar aynı partide örgütlenerek yönetme işine talip olurlar. Yönetime talip olan partiler halktan yönetim yetkisini almak için seçmenlerin karşısına çıkar, düşüncelerini ortaya koyar vatandaşların en çok oy verdiği parti yönetim yetkisini yani devletin iktidarını kullanma yetkisini alır.

Çoğunluğa dayalı bu parti halk adına devletin iktidarının gücünü kullanırken, iktidarın baskısından azınlığında korunması esastır. Bu işleyiş demokratik kültürün ve kuralların gereğidir.

Ülkemizde demokratik bu işleyiş zaman, zaman, etnik, dinsel, kişinin kutsalı olan, siyaset dışı olması gerekenlerin siyasetin içine sokulmasından kaynaklı siyasi gerilimler yaşanmaktadır. Kutsal olanların siyasete değil vicdanlara nakşedilmesi lazımdır, vicdan muhasebesi yapan, bunun sonucu nefis terbiyesini tamamlamış kimselerin siyasete girmesi siyasetçinin kamuyu düşünmesinin önünü açacaktır.

Siyasi kimliklerimizi inançlarımız etkiler, etnik kökenimiz etkiler, yaşadığımız bölge etkiler, yaşadığımız toplumsal konum etkiler v.s. vs… ama her şeyden daha çok vatandaşlık bağlılıklarımız etkilemeli değilmidir? Böyle bir kimlik zinciri oluşturamamışsak eksiklik kimdedir. Bunun en önemli nedeni demokrasi kültürünün gelişip yerleşememesinden kaynaklanmaktadır.

Geleneksel aile yapımızda olsun, kurumsal yapımızda olsun, itaat kültürünün en uç öneklerini görüyoruz ve gördük. Bu bizde, otoriteden, güçlüden gelen düşüncelerin yanlış bile olduğunu bile, bile onaylamamıza veya sessiz kalmamıza neden oldu, oluyor. Bu kültürde haklıya değil güçlüye kapı açıyor. Güçlüden gelen düşüncelerin eleştirilmesinin ve sorgulanmasının önünü tıkıyor, ya yanlışsa sorusu bizi araştırmaya ve bilgilenmeye karar verilecek konuda daha dikkatli karar almaya itecektir. Otoriter toplumsal yapının siyasetimize de yansımaları oluyor.

Nasıl ki daha önce parti liderleri vekillerinin seçilmeleri için vatandaşların önüne konulduysa şimdide belediye başkanları ve yerel meclis üyeleri liderler ve partinin üst kurulları tarafından vatandaşa bunları seçebilirsininiz çünkü bunlar partiye ve bana (lidere) sadık kalacak olanlardır. Yerel meclislerde belediye başkanını denetlemek gibi bir görevi olan belediye meclisinin bir belediye başkanının veya partisinin etkisinde daha açıkçası kontrolünde olduğunu düşünün, orada demokrasi nasıl işler üyeler yanlışlara nasıl müdahale eder belediye başkanını nasıl denetleyebilirler. Bunu biraz büyük ölçekli düşünelim, alalım bu durumu TBMM’deki duruma bakalım, milletvekillilerini lider veya gösterdiği kimseler veya kurullar tarafından seçilirse lideri nasıl eleştirecek veya yanlış kararlarına karşı duracaktır. Bir daha seçilmesi parti liderinin veyahut da belediye başkanının kontrolünde olan milletvekili veya yerel meclis üyeleri kendilerini vatandaşa önerenlere vefa borçlarından dolayı bağımsızca halk yararına olan kararları nasıl onaylarlar. O zaman halk yararına olan kararların yerel veya genel meclislerden geçmesi için halkın buralara seçilen üyeleri seçmedeki önseçimlerde daha etkin olması gerekir. Yeniden seçilmek isteyen politikacılar tabi ki seçeni değil seçtireni dikkate alacaklardır. O zaman belediye meclis üyeleri başkanları ve milletvekilleri seçmenlerin istemlerini değil seçtirenlerin isteklerini dikkate alacaklardır.

Bunların dışında daha vahim bir durum daha var ki oda siyaset yapmanın artık çok pahalı bir iş haline gelmesidir. Bunun içinde finansörler gerekmektedir, finansörler siyaseti bir yönetim, sorun çözme, proje üretme sanatı değil bir rant sağlama aracı olarak görmektedirler. Para yatırdım para kazanmalıyım mantığı siyaseti kirletmekte siyasi kurumlara olan güveni erozyona uğratmaktadır. Kurumlarının, örgütlerinin, vekillerinin vatandaşın duygularını önemsemediği bir ortamın demokrasi ruhuna ne kadar uygun olduğu düşünülmelidir, düşünmeliyiz oy verdiğimiz partilerde karizmatik liderden çok, demokratik yapılar aramalıyız.

Kendi bencilliklerimiz yüzünden toplumsal meseleleri yozlaştırmayalım. Toplumsal meseleler söz konusu olduğunda ister kariyer olsun ister kar vazgeçebilmeliyiz ki ülkemizin her alanda gelişmesine neden olabilelim. Biz geliştik hem sermaye hem de kariyer yaptık toplumsal göstergeler düşükse bizim gelişmemizin öneminin olmadığını görürüz. Niyetimiz bu ülkeyi geliştirmekse ki öyle olduğunu düşünüyor ve inanıyorum, kendimizi toplumdan ve ülkemizden ayrı düşünemeyiz. Ülke bir gemi bizde o geminin yolcularıyız, gemiyi rotasından hedefe götürmek hepimizin görevi gemideki yolcuların (bizim) yararınadır. Siyasetçiler ve liderler geminin kaptanıdır, kaptan nitelikli olursa gemideki işleyiş sorunsuz olur. Ya nitelikli degilse? Sorunlar ve eksiklikler başımızdan eksik olmaz.

Önemli eksiklerimizden biride partilerin(kurumların) kendileri ile çelişmeleridir, parti sosyal demokrat bu otoriter, partilere benzer her olay liderde ve genel merkezde biter. Parti muhafazakâr bir parti gibi görünür ama daha çok liberal uygulamalarla ön plana çıkar. Başka biride milliyetçidir bir propaganda yapar ama toplumsal değerleri görmezden gelir. Bu uygulamalar yüzünden partiler düşünsel olarak kendilerini ifade edememektedirler. Bu eksikliklerini popülist söylemlerle kapatmaya çalışırlar. Kısacası her kesime mavi boncuk dağıtarak siyasetteki güveni sarsmaya devam ederler.

Siyasetimizdeki bu eksiklikler partilerin demokratik kültüre uymayan siyaset izlemelerine neden olmaktadır.

Bunu da şu yöntemlerle yaparlar:

1)Ülkemizin bazı bölgelerinde aşiret bağları çözülmemiştir, burada aşiret bağlarını kullanırlar.

2)Ülkemiz insanlarından bazıları tahrikat sempatisi içindedir Demokratik partilerimiz amaçları dini yaşayışa yardım ve öncülük etmek olan bu örgütlenmelerle de pazarlık yaptıkları olur.

3)Başka bir parti tutar nesepsel özellikleri siyasi rant sağlamada kullanır.

4)Daha hızını alamayanlar etnik bölücülük yaparak ayakta durmaya çalışırlar. Bütün bunların ne demokrasiyle nede siyasetle ilgileri vardır. Bir bölümü bu coğrafyanın kültürel değerleridir, bir bölümü de doğuştan gelen tercihi kişiden değil kişinin doğduğu ortamdan kaynaklanan özellikleridir. Demokrasilerde bunlar üzerinden siyaset yapmak demokrasiyi erozyona uğratır, yozlaştırır. Ayrıca kişilerin kutsallarını siyasetin içine sokmak, siyasi malzeme yapmak hem siyasal hem de toplumsal gerilimlere neden olur. Otoriter iktidarlarla, sert muhalefetlerle karşılaşılır, işin içinde kutsal olunca insanlar ister istemez sert tavırlar sergilerler. Gayet tabi ki referansı kutsal olan iktidarın keyfi davranışları da artar. Kutsalını siyasete katan muhalefet ise ülke yararına olan nitelikli projeleri bile şiddetle eleştirerek ret eder.Kendi kutsalını savunma derdine düşen iktidarı ve muhalefeti ülke sorunlarını unutur, laik anti laik gerilimi de işte bu siyasi yapılanmaların ürünüdür.

Ne yapmalıyız ki yöneten bir siyasi yapı ortaya çıkaralım. Öncelikle etnik, bölgesel, nesepsel, tahrikat bağları ile politika yapmamanın gereği bütün partiler tarafından anlaşılmalı, bu anlayış genel bir ilke haline getirilip siyasi kültürümüzde özümsenmelidir.

Şu andaki mevcut siyasal yapılar ülkeye ve topluma hizmete göre yapılanmamışlar, buna paralel sivil toplum örgütlerimiz demokratik ilkeler ve kültür geliştirememişlerdir. Yapılarında lider öncelikli bir yapı benimsenmiş başarısız bile olsa liderler liderlikleri korumuşlardır. Çünkü liderler milletvekillerini belirlerken, kendilerini seçecek delegeleri de belirlerler ki bir daha seçilmeleri garanti altına alınmış olsun. Benim izleyebildiğim kadarıyla ne bir meslek örgütünde nede siyasi partimizde liderler seçimle değiştikleri nadiren olmaktadır. Bazı liderler ölümle, bazıları cumhurbaşkanlığına seçilerek, sendika ve oda başkanları da milletvekilliğine seçilerek koltuklarını bırakmayı lütfetmişlerdir. Demokrasinin işlemesini sağlayacak olan kurumlar demokrasinin işlemesine engel olmuşlardır.

İşlemeyen bir demokrasiden yöneten bir demokrasi çıkmaz, bizde beklemeyelim kangren olmuş bu durumu tedavi edelim. Nasılmı ülkesini seven dürüst, namuslu, ahlaklı, adaletli ve aynı zamanda bilgili vatandaşlarımızın siyasete katılmalarıyla bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

NAMUSLULAR NAMUSSUZLAR KADAR CESARETLİ OLMALIDIR ARTIK.

Oy verdiğimiz partilerden ve liderlerden acilen demokrasi talep edelim, bütün adayların bütün üyelerin katılacagı ön seçimlerle belirlenmesini isteyelim, bu taleplerimize kulak tıkayan siyasetçilere oy değil selam bile vermeyelim..

Herkese selam, sevgi ve saygılar

 

 

 

 

Bu Üyenin Diğer Yazıları
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
MUARREM İNCE'YE İNCEDEN SELAMLAR!!!
ADAY OLMA ve SEÇME HAKKI ÖNÜNDEKİ ENGELLER!!
Ak Parti Neden Hala Birinci Parti?!
ŞERİATA (hukuka) BAK HIZAYA GEL!!
Yerelden Küresele, Küreselden Evrensele Bağ?
DEMOKRASİ DARALMASI ve CHP
Tanzim Satışlara Farklı Bakış
CHP’YE KIZMA PARTİSİ
Kriz Kimin Krizi? İşsizin mi?
CHP'NİN İÇ SORUNU ÜLKE SORUNUNA DÖNÜYOR
DEMOKRASİ AHLAKI (CHP'de Demokrasi Krizi)
CHP DE, NE OLUYOR?
CHP DE LİDER BELLİ OLDU
CHP ve DAHA DEMOKRATİK BİR CHP
CHP’Lİ KONGRE DELEGELERİNDEN RİCAMDIR!!
((CHP Lider ve Genel Merkezi Sorunu Üzerine))
SİYASETTE PARA GÖLGESİ
DEMOKRASİMİZ DEMOKRATİK Mİ?
(CHP 36’ın Kurultayının ardından Konuşmalar)
CHP'NİN TOPLUMSAL BAĞ SORUNU!!!
RIZIK(AZIK) PAYLAŞIMINDAKİ SORUNLAR
UYGARLIK YARIŞI
YAŞAM TARZLARINA MÜDAHALE
CHP^NİN ADALET TALEBİ
ADALET
CHP, MHP’YE BENZEYECEK Mİ?
HAYIR CEPHESİ/HAYIR C-H-P’Sİ
HAYIR KOALİSYONU
GERCEK ENFLASYON
PKK+PYD Kimin Vekil Savaşcısı?
VATANDA VATANDAŞ BİRLİGİ
KÜRTLERİN TERÖRE TEPKİSİ
HDP’NİN CEZAİ EHLİYETİMİ YOK?
SİSTEM MUHALİFLERİ
ÖRGÜTSÜZ DEMOKRASİ
CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)
SİYASETE SAĞDAN SOLDAN BAKIŞ
CHP'YE ÖRÜLEN SOSYOLOJİK DUVARLAR
ÇİCEK PASAJI
BİRLİKTE YAŞAMA
ADALAR BOZKIR VE ZEYTİN
CHP'YE ALGI OPERASYONU
ŞEHİT CENAZELERİ ŞOV YERİMİ?
CANAKKALE, VATAN AŞKININ ZİRVESİDİR
DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ
DEMOKRASİ OYUNU
CHP BARIŞ İÇİN DİYARBAKIR DA
MİTİNGE BOMBA
KÜRT HALKI DURDURMALI
KÜRTLER /TÜRKLER NE İSTİYORLAR?
BARIŞ, barış, BARIŞ
PARA ŞAŞKINLARI
DEMOKRATİK SEÇİMLER İÇİN GERİLİMSİZ ORTAMLAR
SİYASAL KÖRLÜK
ADAYLAR KİMİ TEMSİL EDER?
GERİLİM SİYASETİ !
MUHALEFET KOALİSYONU
KENTLER DE, TUVALET SORUNU
RÜZGAR SOLDAN YANA ESİYOR
MAHKEME DEN KORKMAK!!
10 KASIM DA ATATÜRK ÜZERİNE DÜŞÜNMELER
KÜLTÜR VE ZENGİNLİK
KAZALAR KADER Mİ?
CHP VE SOSYAL DEMOKRASİ
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HUZURSUZLUĞU
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
TERCİHLERE SAYGI
MUHALEFET KOALİSYONU
ZAMAN MAKİNESİ
AVUKAT GAZETECİLER
AŞURE
TOPLUMUMUZUN VE SOLUN SOL SORUNU
VATANDAŞSAN YANDIN!!!
SOSYAL DEMOKRAT, CHP
AH CHP, VAH CHP
CHP 90 YAŞINDA
BARIŞ, BARIŞŞ DİYE HAYKIRALIM!!
RANT MI, ARTI DEGER EKONOMİSİ Mİ?
MAĞDURİYET DEN MAĞRURLUGA TERFİ!!
CHP'YE SOSYAL DEMOKRASİ YOLU GÖZÜKTÜ
1 MAYIS DA EMEKCİLER
DEVLETE DEVLETİM DİYEBİLMEK
TEK SES, ÇOK SES NE DEMEKTİR
ÜCRETTE ASGARİ, ÇALIŞMADA AŞIRI
SANAL İHTİYAÇLAR, GERÇEK KRİZLER
ENGELLİLERİMİZ
NET BÜYÜME
BARINMA, BARINAK
ZENGİNLERİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI
DEMOKRASİ TEHLİKEDE Mİ?
KÜRT VE TÜRK HALKINA
TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
17 AĞUSTOS BARINMA DEPREMİ
HÜSEYİN AYGÜN VE KÜRT HALKI
TEMSİL (Siyasi, görev, inanış, düşünüş)
Toplumsal güven bunalımı
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE CANLILIĞIN AZALMASI
CHP-KONGRELERİ
OKUSAK
TOPLUMSAL DÜZEN ve TERÖR
Çevre kirlenmesi
İLERLEME-KALKINMA
Bir demokratın anıları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE 1 MAYIS
DEMOKRASİ TALEBİ
Paylaşmak
KÜRT HALKININ TOKATI!!
Kadın+Erkek= İnsan
CHP’NİN OKLARININ YÖNÜ
28 ŞUBAT
DEĞER BULDUKLARIMIZA BAKALIM
MUHALEFET KOALİSYONU
TOPLUMSALLIK
KAOS ORTAMINDA İKTİDAR VATANDAŞ GÖREVLERİ
CHP’NİN KISA OKLARI VE SİLİK OKU
BARIŞ
İNSAN HAKLARI
MEÇLİSE GİRMEMEK DEMOKRATİK YÖNTEM MİDİR?
DEMOKRATİK YÖNTEMLE SEÇİM YAPMAK
19 MAYIS 1919
YOZLAŞTIRILAN DEMOKRASİMİZ
LAİKLİK
KADIN
SOSYAL DEMOKRASİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ(Eğitime Bakış)
PARTİLERDE (CHP) DEMOKRASİ OYUNU BİTİYOR MU?
CUMHURİYETİN VE DEVLETİNİN NİTELİKLERİ
YENİ OLUŞTURULACAK HSYK’YA AĞIR SORUMLULUKLAR
SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft