BİRLİKTE YAŞAMA İLKELERİ
Demokrasi Birlikte Yaşama İlkelerini İçermektedir.
Birlikte yaşamak için kararları birlikte almamız gerekir, bunun adı da demokrasidir, demokrasi adeta birlikte yaşama manifestosudur… Karşılıklı haklara (Siyasal, sosyal, Dini) saygının gereğidir,… İşte bu nedenle güçler ayrılığına dayalı “güçlü parlamenter sistemin" demokrasinin birlikte yaşamaya daha uygun olacağını aşağı yukarı bütün muhalefet partilerinin de böyle düşündüğünü biliyoruz…. Demokrasi birlikte yaşamanın şartlarını içerir, neden derseniz, çogunluk yönetir ama azınlık hakları hukuk güvencesindedir, iktidarı kimin kullanacağını seçimle çözer, bu nedenle iktidarı ele geçirme çatışmaları barışçıl, siyaseten olur…
Güçler ayrılığının sağlanması demek, sistemin ruhuna göre işletilmesi demektir, demokratik hukuk kurallarıyla çelişen hukuk kuralarının demokratik olanlarla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca daha demokratik bir temsiliyet için %10’luk seçim barajının, daha özerk bir akademik camia için YÖK’ün kaldırılması gerekmektedir... Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilerek daha demokratik bir ruhla hazırlanması ise milli iradeye saygının geregidir, bunu tesis etmek bütün biz demokratların görevidir…
Vatandaşların yanlış buldukları hükümet icraatlarına karşı tepki gösterebilmesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır… Kentlerin tüm meydanları demokrasi meydanı haline getirilmeli ve vatandaşların tepki gösterme özgürlüğüne açık olmalıdır.
Devletin İktidar Gücünü Ele Geçirenler Demokratik Hukuk Kurallarına Uymak Zorundadır… Hukukun üstünlüğü, aslında biz vatandaşların haklarının, can ve mal güvenliğinin garantisi demektir... Bu da yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması ile mümkündür. Devletin gücünün bir bölümünü oluşturan yargılama adalet için de, hukuk için, hak için bağımsız yargıya verilmelidir… Böylece yargının siyasal amaçla kullanılması da engellenmiş olur…
Kamu görevlendirmelerin de, özel kurum ve kuruluşların da göreve almalarda hiyerarşik ilerlemeler de bilgiye, tecrübeye, ahlak ve erdem kurallarına göre oluşturulacak bir görevlendirme, ilerleme toplumsal birliktelige katıkılar sunacaktır. Vatandaşların çalışma hakkına riayet için, liyakat dayalı görevlendirme…
Güçsüzlerimize, fakirimize, sahip çıkabilmek için güçlü bir Sosyal Devletin olması gerekmektedir… Güçlü Sosyal devlet için gerekli yasaların çıkarılması gerekmektedir…. Saglık sigortası sosyal güvencesiz herkesin hakkı olmalıdır, bunun için fon kurulalı bu fon yasasına, sadece vatandaşların sağlık harcamaları için kullanılabilir, şartı getirilmelidir…
Demokratik sistemin önemli dayanaklarından biri de medya özgürlüğüdür, bunun için, Medya tam özgür olmadan demokrasi tam işleyemez. Bu bilinçle bu alanda düzenlemeler yapılarak vatandaşların haber alma özgürlüğü ve haber kanalları çeşitliliği korunmalıdır…
Demokrasi dışı tüm sistem arayışlarına karşı, tüm kesimlerle, diyalog, ortak duruş ve tavır alınması konusunda kararlı olunmalıdır. Bu konuda iktidar, muhalefet, sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket edilmelidir… Demokrasi “ŞÜRA” “MEŞVERET” demektir… Ancak Cumhuriyete, Demokrasiye ve bunların içini dolduran laikliğe böylece sahip çıkarabiliriz… Laiklik inanç özgürlüğü, kişilerin inanç üzerine, iradesine saygı demektir… İnanç ve düşünceye saygı birlikte yaşamanın gerekleri içindedir....
Siyasi Ahlak Yasası, nereden buldun yasası acilen çıkarılmalı ve ancak böylece siyaset bir zenginleşme aracı olmaktan çıkarılacagı düşünülmektedir… Bu nedenle Siyasi Ahlak Yasası en kısa zamanda çıkarılarak siyasetimiz, siyasetçilerimiz kirlilikten, zanlardan arınmalıdır.
Vergilendirme adil olmalı, vergi denetimi iktidarların sopası durumundan çıkarılmalı, Vergi denetimi siyasi amaçlı kullanılmamalıdır, fikrini açıklayan işadamının kapısına ertesi gün vergi denetim elemanları gönderilmemelidir… Vergide adalet, denetim de hakkaniyet politikası izlenmelidir….
İster yaşam tarzlarına, ister inanç farklılıklarına, ister sistem için de kalınması kaydıyla siyasal farklılıklara azlığına çokluğuna bakmadan karşılıklı saygı birlikte yaşamanın gereği içindir…
Biz birlikte yaşamak isteyenler, birlikte hareket edersek, ortak paydamız olan T.C Vatandaşlığını, vatanı, bayrağı, toplumsal düzenimiz olan demokrasi ve cumhuriyeti koruyarak, inancımız olan Müslümanlığı vatanımız da yaşayabiliriz… Düşünce, dilekleriyle selam ve sevgilerimle…
|