TÜRKİYENİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ
Ülkemiz üretimden uzaklaştıkca daha çok tüketmeye ve akabinde borçlanmaya başlamıştır, bu uzun yıllardır böyledir, korkarım böyle olmaya da devam edecektir.
Neden devam edecektir sorusunun cevabından önce borçlarımızın nereye ve ne kadar olduğunu, bu barçlara ne kadar faiz verdiğimiz üzerinde duralım isterseniz.
Önce vatandaşların borçlarına bir bakalım, Vatandaşlarımızın bankalara olan kredi kartı borcu 63,3 milyar teledir. Bunun 32,1 milyarı taksitli borçtur, 31,2 milyarını ise taksitsiz borçlar oluşturmaktadır. Taksitli borçlar ilk kez taksitsiz borçları geçmiştir. Bu durumda vatandaşların aşırı boçlandıgını söyleyebilir bu borçların ödenmesinde zorlanacaklardır diyebiliriz.
Şimdi sizlere bu tahmşnleri doğru çıkartan bazı ipuçları verecegim, 1-Kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı 343 428, 2- Tüketici kredisi borçunu ödeyemeyenlerin sayısı, 236 857 dir. 3- İcra takibindeki kredi kartı borç rakamı 3milyar 730 milyondur. 4- İçra dakibindeki tüketici kradisi miktarı ise 3 milyar 753 milyonu bulmuşken nasıl bir ekonomik görünüm bekleyebiliriz.
Şimdide özel sektör ve kamu borlarına bakalım hep beraber.
2012 Haziran ayı sonu ihtibarıyla Hazine brüt borç stoku rakamlarını açıkladı.
Brüt borç stoku 1. çeyrekte 318.2 milyar dolara çıktı, bir önceki rakam 306.4 milyar dolardı.
Mart sonu itibariyle kamu net borç stoku 506,3 milyar TL oldu. AB tanımlı genel yönetim borç stoku mart sonunda 506,3 milyar TL oldu. Kaynak:http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/754852-turkiyenin-dis-borcu-ne-kadar
Kamunun iç borç stoku geçen yıla göre 15,6 milyar TL veya yüzde 4,5 artış gösterirken, dış borçlar 27 milyar TL veya yüzde 27 artış gösterdi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 Kasım’ında iç borçlar 94,6 milyar dolar, dış borçlarsa 55,8 milyar dolardı. Dolayısıyla iç borç stoku dolar bazında yüzde 109, dış borçlarsa yüzde 43 arttı.
Buna göre kasım ayı itibarıyla Türkiye’nin iç borçları 366,4 milyar TL’ye, dış borç stoku ise 147,7 milyar TL’ye çıktı. Dolar bazında ise toplam borç stoku 277,5 milyar dolar, iç borçlar 197,8 milyar dolar, dış borçlarsa 79,7 milyar dolar oldu. Bu rakamlar 2011 Aralık ihtibariy acıklanan rakamlardır.
50,3 milyar lira Faiz giderlerinmizin yanı sıra personel giderlerinin ise 80 milyar lira olduğu görülmektedir. Bu ne demektir, 1000-2000 arası degişen kişi ve kuruma 50 milyar faizle para verilirken, 80 milyar bütün kamu personeline verilen ücret, personel sayısı 3 milyona yakın olduğu düşünülürse faize giden paraya göre personele verilen ücretin ne kadar az olduğunda görülecektir.
Devletborçlu millet borçlu kim kime kefil olacak, kim kimi kurtaracak belli degil.
Ülkemizin ekonomik görünüm olarak iyi gözükmesi veya gösterilmesi sorunsuz olduğumuzu çıkarmamalıyız, ekonomimizi para ve finansal oyunlarla degil üretimle güçlü kılmalıyız. Yoksa ekonomik sorunlardan kurtulamayız. Neden para veren faiz ister, vade sonunda da anaparasınıda ister. Sizde bu doğrultuda sözleşme imzalamışınız ve senet vermişiz demektir ki ödeme mükellefiyeti vardır.
Borcumuzu ödüyor olmak güzel ve bize karşı güvenilen bir durumdur, bu güzel, daha güzeli ise borç yapmamak ve üreterek zenginlemektir. Durum kötümü, iyimi diye sorarsanız cevap orta hallicedir derim.
Bundan soraki davranışlarımız durumu iyi veya kötü yapacaktır, biraz somut düşünelim bir ekonomi nasıl iyi olur, öncelikle yatırım yaparak, üreterek, sonra tasarruf yaparak biz şuanda bunları yapıyormuyuz?
Selam ve sevgilerimle…
Kaynak: 22.8.2012 Vatan Gazetesi Sinan Aygün Acıklaması
Kaynak:http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/754852-turkiyenin-dis-borcu-ne-kadar
www.vatandasfikri.com >Aydın Fikirli
|