NASIL ZAYIFLAYABİLİRİZ?
Aşırı Kiloların Hastalıkları Tetiklediğini Biliyoruz, Nasıl zayıflarız, Nasıl Kilolarımızı Makul Seviyede Tutarız?
Uzmanların iştahı kesmenin 10 altın kurallarına bakalım, az yeminin sırlarını öğrenelim ki, kilo sorunumuzu aşabilelim…
Aşırı yemek yeme alışkanlığı//isteği ve sürekli açlık hissi, hem fiziksel hem de psikolojik sağlık sorunlara bizi acık hale getirdiği araştırma sonuçlarıyla sabit… O zaman, kilo vermek için neler yapmak gerekiyor? Hızlı zayıflamak mümkün mü? Mümkünse nasıl?
Ülkemizde saglık yaşam konusunda ilklere imza atan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, aşırı yeme sorunu yaşayanlar için iştah azaltıcı önerilerde bulunarak, bunları daha anlaşılır kılmak için 10 başlık altında inceleyerek daha anlaşılır 10 zayıflamamıza yardımcı olacak kurallar…
1*Daha sık ve bol su içelim: Su tüketimi, mideyi doldurarak tokluk hissi yaratır ve metabolizmayı hızlandırır. Zaman zaman ayran ve sütlü kahvenin de tok tutuğu biliniyor, en azından ayran yogurt, yagsız süt ile alcık hissi yenilebilir…
2.Daha çok posalı gıda tüketelim: Lifli yiyecekler, uzun süre tok tutar ve sindirimi düzenler. Posalı yiyecekler hangileri? Kuru baklagiller olan kuru fasulye, börülce, bezelye, mercimek, nohut ve barbunya, Meyveler, Elma, armut, şeftali, ayva, incir, çilek, kuru kayısı ve kuru incir posalı yiyeceklere örnek olarak verilebilir… Posalı Sebzeler ise Marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç ve patates posa bakımından zengin besinlere örnek verilebilir.
3*Zencefili daha sık kullanalım: Zencefil, iştahı bastırır ve mide rahatsızlıklarını giderilmesinde yardımcı olur…
4.Daha çok çiğneyelim: Yavaş yemek yemek, beyne tokluk sinyallerinin daha hızlı ulaşmasını sağladığı varsayılır…
5.Proteine yüklenin: Protein, diğer besinlere göre daha uzun süre tok tutar ve kas kütlesini koruduğu düşüncesi vardır… Protein acısından zengin yiyecekler nelerdir?? Kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık et ürünlerinin yanı sıra, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, kabak çekirdeği hayvansal gıda dışındaki proteinlerdir… Ayrıca peynir, sütte de protein bulunmaktadır.
6.Daha fazla omega-3 kazanın: Omega-3 yağ asitleri, iştahı düzenler ve iltihaplanmayı azaltır. Omega-3 nelerde vardır sorusuna birçok yanıt verilebilir. Balıklar dışında, birçok bitkisel kaynak da Omega-3 içerir. Ceviz, keten tohumu, chia tohumu ve kabak çekirdeği gibi tohum ve kuruyemişlerde bu sağlıklı yağ asidi bulunur. Ayrıca, avokado, zeytinyağı ve kanola yağı gibi bazı bitkisel yağlar da Omega-3 kaynağıdır.
7.Bitter çikolatayı tercih edin: Bitter çikolata, iştahı azaltır ve tatlı isteğini dengeler. Bunun alternatifi hurma kayısı incir de olabilir iki adet geçmemek koşuluyla, yiyebiliriz…
8.Daha çok baharat ekleyin: Baharatlar, metabolizmayı hızlandırır ve iştahı baskılar.
9.Daha sık ve çok egzersiz yapın: Düzenli egzersiz, enerji dengesini sağlar ve iştahı kontrol altında tutar.
10.Stresten uzak kalın: Stres, aşırı yeme isteğini tetiklediği bilinmektedir, hobi, siper, kitap okuma, gezi, yürüyüş, germeyen insanlarla sohbet gibi rahatlama teknikleriyle stresten uzak durmaya calışmalıyız…
Bu öneriler ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarını destekleyerek aşırı yeme alışkanlığını kontrol altına alarak makul kilo seviyesinde kalmayı hedefleyebiliriz… Bu adımları takip ederek, hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımızı koruyabiliriz…
Kaynak:
1*https://anlatilaninotesi.com.tr/20240620/osman-muftuoglu-istahi-kesmenin-10-anahtarini-verdi-az-yeminin-sirri-bu-1085020371.html
2*https://www.acibadem.com.tr/hayat/posali-yiyecekleri-taniyalim
3*https://www.trendyol.com/s/omega-3-iceren-yiyecekler-blog
40 https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/protein-nedir-hangi-besinlerde-bulunur#:~:text=Protein%20zengini%20besinler%3B%20k%C4%B1rm%C4%B1z%C4%
B1%20et,peynir%2C%20kabak%20%C3%A7ekirde%C4%9Fi%20%C5%9Feklinde%20s% C4%B1ralanmaktad%C4%B1r.
|