EGZERSİZİN FİZİKİ, ZİHNİ YARARLARI
Egzersiz, gün içinde bedenen yapacağımız hareketler, idmandır, andramandır, bunun düzenli olarak yapılması halin de birçok faydaları olduğunu insanlar deneyimlemiştir… Bunların düzenli bir tekrarla yapılması halin de vücut bu hareketleri yapa yapa hem alışır, hem esner, hem güçlenir… Ruh ve beden sağlının korunması bu hareketlerin devamlılığının sağlanmasıyla olacağını unutmayarak, konumuza girelim…
Egzersizin genel yararları konusunda uzmanlar şunları söylemektedirler….
Kas kuvvetini korur, kas ve sağlık dayanıklılığını artırır, beden esnekliğini artırır diyetle desteklenmesi halinde kiloyu azaltma ve koruma da yardımcı olur… Öte yandan egzersiz anında bedenin bütün organları çalışacağından kan yağ ve şeker düzeyini düşürmede, psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzeltmede etkisi vardır… Sürekli ağrıyı azaltmada da yardımcı olduğuyla ilgili bilgiler de vardır… Ayrıca kişinin kendisine özsaygısını yükselterek gerginlik atmaya da yardımcı olduğunu ileri sürülmektedir…
Ben şu tipleri sevmem genelde reklamcıların tuzağına düşmüş uzmanlar bir ürünü alır birbiriyle ters orantılı faydaları bile işin içine katarak 15 tane yaygın rahatsızlığa bu ürün faydalıdır derler ve insanlarımızı istismar ederler, oysa egzersiz satılmaz ki… Öte yandan egzersizin bir çok alanda etkili olmasına şunların da eklendiği bilgiler, araştırmalar var… Depresyon ve zihinsel gerilimi azaltılmasında da, yapılması halin de yardımcı olabilir…. Hala ekranın başından kalkıp egzersiz yapmaya başlamamışsanız, daha önemini anlamamışsınız demektir… O zaman anlatmaya, anlamaya devam edelim bakalım, daha nelere faydası varmış?
Psikolojik ve fiziksel faydaları olduğundan bahsettik, şimdi bunları birde uzmanlar tekrarlasınlar…
1* Psikologlar, yürüyen ve koşan insanlarda, kişiler üzerinde hem depresyon hem de fiziksel faydalarını ortaya koyan birçok çalışmalar yapmışlardır.
2* Aynı zamanda düzenli egzersizin kronik ağrı üzerinde belirgin olumlu değişiklikler yaptığını gösteren çalışmalar da vardır. Yapılan ölçümler sonucunda ise, kısa dönem egzersizlerle dahi ağrı hissini azaltan, vücut tarafından salgılanan bazı ağrı kesici maddelerin olduğunu (endorfin) tespit etmişlerdir. Ya gördünüz mü, insan gibi spor yaparsak vücudumuz hormonal olarak da dengeye geliyor, hormonal olarak dengeye gelen vücut ruhsal olarak da dengeye neden gelmesin ki?
Bedenen güçlenirken, ruhsal dengeye gelmemiz de kolaylaşacaktır.. Düşünsenize iyi egzersiz yaptık hatta bunu spora dönüştürdük, benim gibi yaşlıların gençleştiği bile görülmektedir… Bedenimiz fiziki olarak iyi görünüyor, kendimizi iyi hissediyoruz, güçlü olduğumuzu ve iyi göründüğümüzü biliyoruz… Kendimizi iyi hissetmez miyiz, hissederiz tabiki… Bütün bu olumlu katkılar rahatlamayı, rahatlığın da, bizi daha iyi yaşamaya arayışına itmesine.. Bunun ise bilgi ve yeni düşünme yöntemleri arayışına iterek bambaşka bir bize neden olabilecek giriştir aslında egzersiz… Bu da hem insani ilişkilerimizde, hem de öğrencilik ve iş hayatımız da başarılarımızı artıracaktır, daha iyi, bir biz ortaya çıkacaktır… Egzersizin bunada mı, faydası varmış diyeceğiniz bir faydasına bakarak devam edelim mi?
Beyin hücreleri üzerindeki etkisi ise en çok ilgilenmemiz gereken özelliği olması gerekir…
Egzersizin bu etkisi ise beyin hücrelerimiz olan nöronlar üzerin de etkisi ise şöyle oluşturmaktadır… Beynimiz vücut ağırlığımızın sadece %3’ünü oluşturmasına rağmen, pompalanan kanın %20’sini, vücut oksijeninin de %25’ini kullanır. Yani kan hareket ettikçe oksijen oranı artıyormuş, oksijenle beslenen beyin hücreleri, nöronlar daha sağlıklı yaşıyor, daha yaşıyor böylece insanın en önemli olan aklı, bilgi edinme depolama gibi insani özellik merkezimiz olan beyin de daha sağlıklı oluyorsa… Bunun sonucu olarak da,, düzenli egzersiz yaparak, Parkinson, Alzheimer da bulunan birçok nörodejeneratif , hücre kaybına bağlı hastalıkların gelişmesi engellenmiş olur. Günümüzün en önemli sorunlarından biride salgınında bu sorunu artırmasıyla yalnızlık sosyal olan insanlar için ciddi sorun olmaya başladı, egzersizin bu konuda da faydaları olduğu düşünülmektedir.
Beden, ruh, beyin sağlığına katkılarını görmüş olduk, o zaman bize ne düşüyor
Egzersiz sırasında pompalanan kan miktarı arttıkça, beyne kan akışı da artırarak ve buna bağlı olarak oksijenin de artmasıyla. Bu sayede nöronların programlanmış ölümü azalır, hatta sayıları ve büyüklükleri artar. Bu kadar yararlı hareketleri ne oranda ne sıklıkta yapmalıyız…
Fayda Sağlanması İçin Ne Kadar Süreyle Yapılması Gerekir Derseniz Bu Konuyla da son noktayı koyalım yazıya/konuya…
Beden ve Ruh sağlığımızı korumak için yapılacak olan egzersizin, aerobik olarak haftada en az 2-3 en çok da 5-6 gün ve en az 20- 30 dakika süreyle, düzenli yapılması gerekmektedir. Genel olarak egzersiz, bireysel farklılıklar da göz önünde bulundurulmak kaydıyla, 8-12 hafta içerisinde etkisini gösterir. Grupla yapıldığında bir toplumsal etkinliğin olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Derman Abi – 27.11.20 – vatandasfikri.com
Kaymaklar
3* https://www.google.com/search?q=i%C5%9F+yeri+ev+egzersiz+hareketli+resim&tbm=isch&ved
|