İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
DEMOKRASİ ACILIMI

VATANDAŞLARIN, DEMOKRASİ PAKETİNDEN BEKLENTİLERİ

 

Biz demokrasiye inanmış T.C vatandaşları olarak devletimizin hükümetinden aşagıda ki demokratik düzenlemeri beklemekte ve talep etmekteyiz.

1- Demokrasinin ana aktörleri olan partilerin kapatılması yerine suç işleyen parti üyelerine kişisel cezalar verilmesi veya hazine yardımından yararlandırılmaması yoluna gidilerek parti kapatılmasının kaldırılması, demokrasimizi daha da güçlendirecektir.

2- Dernek, sendika, parti gibi demokrasiyi zenginleştirecek örgütlerin kurulmasında kısıtlayıcı ve yasaklayıcı hükümler kaldırılması demokratik siyasetin daha nitelikli hale gelmesine yardımcı olacaktır. Gösteri ve yürüyüşle tepki göstermenin önündeki engellerin kaldırılarak, vatandaşların yaşadıkları olumsuzlukları dile getirmesi sağlanmalıdır.

3- Farklı düşünce kuruluşlarının olsun, partilerin olsun tek tipleştirici siyasi ortamların, hükümlerin kaldırılarak, daha degişik düşüncelerin önünü acan düşünsel ve siyasi ortamın oluşturulması geregi sağlanması için partilere yapılan hazine yardımlarının aldıkları oy oranlarına göre yapılmasını talep ediyoruz.

4-Vatandaşların siyasete katılmasının önündeki, ekonomik nedenler, aday belirleme yöntemleri, genel merkezlerin aday belirleyici tavırları gibi tüm engellerin kaldırılmalarak adayların ön seçimlerle belirlenmesinin geregini düşünüyoruz.

5- Seçim yasasının ve ilgili mevzuaatların ileri demokrasilerin yaşandığı ülkeler ölçülerine getirilmesi vatandaşların beklentileri arasındadır.

6- Ülkemizdeki demokratik siyasetin sorunlarından biri de temsilde adaletin sağlanamamasıdır, bunun için tercihli oy sistemine geçilmeli ve seçim barajının %3'e indirilerek yeni partilerin ve düşüncelerin siyaset arenasına girmesinin önü acılmalıdır. İktidar kurmanın kolaylaştırılması ve genel başkanların teknorat sıkıntısı çekmemeleri için en fazla oy alan partiye parlemento kontenjanı olarak 6-7 vekilin lider tarafından atanmasının önünü acacak düzenlemer yapılarak en çok oy alan partinin hükümet kuraması kolaylaştırılmalıdır.

7- Amerika daki, ya da AB gi ülkelerinde ki ön seçim sistemleri oluşturulması halinde başkanlık, yarı başkanlık veya partili Cumhurbaşkanı sistemini siyasetimizin gündemine alınabilir, yoksa bu aday belirleme yöntemleriyle, demokratik bir başkanlık sistemi olmayacağı aşikardır.

8- 12 Eylül ürünü Anayasanın degiştirilmesi bütün partilerin sorumluluğundadır, bu nedenle bütün partiler yeni bir anayasanın ülkemize kazandırılması için çalışmalıdır. Gördüğümüz kadarıyla anlaşmamak için hiç bir neden yoktur.

9- Milletvekili Dokunulmazlıklarının siyasi suçla sınırlandırılması gerekmektedir, mevcut durum aynı zamanda anayasal eşit vatandaşlık ilkesine de ters bir durumdur, bu meselesinin yeni anayasa ya da kanunlarla evrensel kriterlere göre yeniden düzenlenerek adi suç işleyen vekillerin yargılanmasının önü acılmalıdır.

10-Yargının daha bagımsız hale getirilerek eli güçlendirilmeli ve hızla adalet dagıtması sağlamasının önünü açacak yargı reformları yapılmalıdır. Bölgesel temiz mahkemeleri yüksek yargının işleyişine hız katacagı düşünülmelidir. Ayrıca İhtisas mahkemelerinin sayısı ve çeşidinin artırılması, mesela siyasi mahkemelerin kurulması gibi… Ayrıca yargılamada bagımsızlığın yanı sıra etkinlik ve şeffaflığın sağlaması için sesli ve görüntülü bilişim sisteminin kurularak yargılamanın yapılarak adalet üzerine oluşacak olan kuruntuların giderilmesinin sağlanması. Hafif suçlarda mahpusluğun kaldırılarak Köylerin, belediyelerin, yaşlı veya hastaların bakım hizmetine verilerek kamu görevi hizmetlerinde çalıştırmasının önü acılmalıdır. Üst mahkemelerimiz olan Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükünü azaltılarak bu kurumların içtihat mahkemelerine dönüştürülmesinin önü acılarak yüklerinin azaltılabilecegi… Mahkum veya tutukluların eşleriyle bir araya gelmelerinin önü acılarak dışardaki eşinin de cezalandırılmasının önüne geçilmelidir.  Resmi dili konuşamayan vatandaşların ve yabancıların anadilde savunma yapması sağlanmalıdır.

11- Kin, Nefret, yalan haber, fitne suçu ile ilgili düzenleme medya kuruluşlarının ve akil adamlar yönteminde olduğu gibi akil gazetecilerin önerileri dikkate alınrak, evrensel ölçekte bir basın yasasının yapılması vatandaşların doğru haber almasının gereklerindendir.

12- Resmi dili bilmeyen vatandaşların anadilde kamu hizmetlerine erişim hakkının sağlanması devletimiz ile vatandaşlarımız arasında karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan vatandaş devlet ilişkisine neden olacagı düşülmektedir. 

13- Kişisel mahremiyet ve bilgilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılarak kişisel mahremiyet ve hakların korunması sağlanmalıdır.

14- Dine, meshepe, ırka dayalı ayrımcılıkla mücadele edilebilmesi için eşitlik ve adalet komisyonunun kurularak vatandaşların bu komisyona inssan hakları ve özgülük ihlallerinde sorunlarını aktarmasının önü acılmalıdır.

15- Yabancıların ve resmi dili bilmeyen vatandaşlara tercümanlık hizmetinin yanı sıra resmi dil kursu da verilerek vatandaşların resmi dilini öğrenilmesi sağlanmalıdır.

16- Anayasal vatandaşlık sağlanarak etnik ve dini ayrımcılık algısı yaratan bütün hükümlerin kaldırılarak eşit vatandaşlık ilkeleri oluşturulmalıdır.

17- Demokratik Hukuk düzeni içinde terörle, şiddetle etkin bir şekilde mücadeleye devam edilerek vatandaşların güvenli bir ortamda yaşanması sağlanmalıdır. Her şeye rağmen de güvenlik için vatandaşlardan özgürlüklerinden vazgecmesi veya taviz verilmesi beklenmemelidir.

18- Ülkemiz vatandaşlarının önemli bir sorunda işsizliktir, İşsizliğin düşürülmesi için kacak çalışan yanbancıların engellenmesi gerekmektedir.

19-  Bölgeler arası gelişmişlik ve yaşam ölçüleri farkının azaltılarak makul düzeylere çekilmesi göç sorununu da çözecektir.

20- Yoksullukla mücadele edilerek gelir dağılımındaki dengesizliğin asgariye seviyelere indirilmesi ile vatandaşlar arasında ekonomik paylaşım dengesi de sağlanabilir.

21- Kadınların sosyal hayata ve iş gücüne katılımının önü daha da açılmalıdır.

22- Kamuya lüzumundan fazla personel almak yerine işsizlik maaşlarının yaygınlaştırılması düşünülmelidir.

23 -Uzun çalışma süreleri ve sigortasız kayıtdışı çalıştırlmaların önüne geçilmelidir. 12 Eylülden kalma bu çalışma yasası acilen yeniden düzenlenmeli işçilerimizin günde 12-14 saat gibi uzun çalışma sürelerine mahkümiyetten kurtarılmalıdır.  Bu darbe yasasından kaynak işçilerimizin sağlıksız ortamlarda patronların insiyatifine terkedilmesinden kurutarılmalıdır

24-Koruma ve bakım altındaki çocukların egitimlerinin daha yüksek seviyeye çıkarılması için gerekli alt yapının oluşturulması sağlanmalıdır.

25- Bölge hastaneleri kurularak vatandaşların sağlık hizmetleri ayaklarına yada yakınlarına götürülerek büyük şehirlere gitme sorunu çözülmelidir. Sağlık ağırlıklı olarak Kamu hastaneleri eliyle yapılarak sağlıktaki savurganlığın önüne geçilerek sosyal güvenlik kurumlarının verdiği acık da azaltılabilecektir.

26-Tüm genç nüfusun, asgari bir meslek mensubu olması ve en az lise mezunu olması sağlanarak gençlerimiz daha donanımlı hale getirilmelidir. Gençleden isteyenlere dini egitim ve kültürel egitimler verilmelidir.

27-Ülkemizin teknolojik gelişmesine katkı sunacagı düşünülen Ar-ge harcamaları milli gelirin  %1.5-2 seviyesine çıkarılmalıdır. Bu harcamalar tenolojik gelişmeye katkı sunan ürünlerin çıktısı baz alınarak sistemleştirilmelidir. Ancak ülkemiz bu sayede teknoloji ithal eden degil bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke durumuna gelebilir..

28 - Yüksek öğrenim de kurumlarının özerk hale gelebilmesi için seçilen rektörlerin mutlaka atanması oradaki seçenlere saygıyı da gerektirir, bu nedenle bagımsız bir yüksek öğrenim ancak özerklikle mümkündür, YÖK'ün baskısından üniversitelerimizi kurtaracak düzenlemeler yapılarak YÖK koordinasyon kuruluna dönüştürülmesi gerekmektedir.

29- Kentsel dönüşümde rant odaklı degil yeşil alan ve sosyal mekanlar odaklı projelerin hayata gecirilmesi daha yaşanılır kentlerin inşasına neden olacaktır. Kentsel yerleşimlerde yaşlıyı, engelliyi ve çocuk dostu yerleşim birimleri öncelikli olmalıdır. Ayrıca köyleri daha yaşanılır hale getirilmesi için imar, su, sağlık, güvenlik ve egitim gibi temel ihtiyaçların temini gibi ana sorunlar halledilerek köyden şehirlere göç de engellenebilir. Bu nedenle yeni bir köy kanununa ihtiyaç duyulmaktadır.

30-AB hedeflerine sadece birliğe girmek için degil, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini, yaşam ölçülerini artırmak için gerekli yasal düzenlemeleri yapılmalıdır.

31- Dış politikada adalete ve evrensel insan haklarına saygılı, barışa dayalı etkin ve aktif bir dış politika izlenmesi vatandaşların istekleri arasındadır. Bu nedenle kuvvetlinin haklı olduğu tezine dayalı uluslararası sistemin sorgulanmaya devam edilerek bu adaletsizliğin her fırsatda dile getirilierek degiştirilmesi için çalışan bir ülke devleti ve vatandaşları olmayı arzu etmekteyiz…

32-Teknolojik alanlarda olsun, savunmada alanlarında olsun, tüketim mallarında olsun dışa bağımlılığı asgariye bir seviye ye indirmiş bir Türkiye bütün vatandaşların özlediği bir Türkiyedir.

33-Alevi vatandaşlar olarak bilenen, kendlerine göre dini yaşam şekilleri olan bu topluluğun kendi çözüm önerileri iyi dinlenilmeli ve bunların taleplerine göre devletin dini  ve alevi algısı yeniden düzenlenmelidir.

34- Vatandaşların kültürel olarak deger buldukları, deger verdikleri yerel kültürlerin yaşanması için valiliklerin il turizm kültür tanıtım müdürlükleri eliyle yaşanması için gerekli önlemlerin alınması kaybolmaya yüz tutuna kültürleri yeniden diriltecek, yaşanılır hale getirecektir.

34- Güçler ayrılığı ilkesi olan yargı, yürütme ve yasama alanlarının yanısıra, laiklik ve ön seçimlerin yapılaması gibi demokrasinin temel taşları olan ilkelerin daha da bir işlerlik kazandırılması için yapılan anayasal düzenlemelerde dikkat edilmesi sitemimiz olan demokrasinin daha iyi işlemesini sağlayacagı düşücesiyle demokrasi açılımını tüm vatandaşlar olarak beklemekteyiz.

Saygılarımızla….  

 

Hüseyin Benek > www.vatandasfikri.com <

 

EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft