|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
RAMAZAN |
RAMAZAN HOŞ GELDİN, SEVGİ VE BARIŞ GETİRDİN İNŞALLAH,
Orucun tutulduğu ve İslam dininin Kitabı Kuranı Kerimin indirildiği aydır. Bizim müslümanlar için hem Kitabımız Kuranın indirildiği, hem de oruç ayı olması nedeniyle çok önemli bir aydır. Bu Ayın önemi bilinciyle, bütün ay boyunca her zaman uymaya calıştığımız Allah'ın emirlerine daha bir titizlikle uymaya çalışırız. Bu ayda yaptığımız iyi ve güzel işlerin diger aylara göre kıyaslandığımızda daha bir sevap ve sevgi kazandıracağını düşünerek daha çok iyilik, güzellik yapmaya ve vesile olmaya çalışırız, güçümüz yettiğince de oluruz. İşte o zaman Ramazan ayı gereklerine göre yaşanmış olur kanaatindeyiz.
Bunları yapanlar olduğunu hayatımızın içinde görüyoruz, ben birkaç örnek verecegim. Birinci örnek bir arkadaşımın Kerim abi, diye bir ev sahibi vardı, her Razmazan da ev kirasını almaz Kiracısına çocuklarına bayramlık al derdi. Bu insan ramazanın güzelliğini kendisi paylaşarak yaşıyor, karşısında ki mümin kardeşinin de o, ay elinin rahatlamasını sağlayarak ramazanın bereketini ve güzelliğini yaşamasına vesile oluyordu. Aradan yıllar geçtti Allah banada ev sahibi olmayı nasip etti bende aynı uygulamayı yapıyorm. Kerim abiden Allah razı olsun bana örnek oldu. Örnek almak istersek hayatın için de böyle örnekler çok, yeter ki biz örnek alalım ve olabilelim…
Ramazanın başka bir güzelliğe vesile oluşunu ise dargın olan iki akrabamın barışmasını sağlayarak yaşamam oldu, onlara daha öncede barışmalarını önerdim ama onlar barışmaya yanaşmadılar. Sonra Ramazan ayında bak arkadaşlar Razmazan geldi, bayram geliyor, ama siz hala dargınsınız, Allah bu durumdan ne kadar razıdır dedir. Onlarda hemen kendilerine gelerek barışmaya Ramazanın verdiği ruhla razı oldular, Allah onlardan da razı olsun.
Paylaşmanın da yogun yaşandığı bu ay da zekat ve fitreler de verilmektedir. Durumu iyi olanların olmayanlara vermekle yükümlü olduğu haklardır. Zengin vermeye yükümlüdür, fakir istemeye ve almaya degil, ama her şeyden çok ihtiyacı olanların iş sahibi yapılması toplumsal hayat için daha iyi olacğı kanatı taşıyorum. Zekat ve Fitre anlık ve kısa vadeli çözümler üretirken ihtiyacı olanların iş sahibi yapılması uzun vadeli çözüm olacağı gibi insanların toplumsal iş bölümü içinde yer almaları da sağlandığından Allah bu davranışlardan razı olacaktır.
Ramazan ayının hikmetlerinden birde bence toplumsal hayatın daha iyi yaşanılmasıdır, iftar davetleri, iftar cadırları, Belediyelerin düzenlediği etkinliklerle, sanki bir panayır havasını da yaşatmaktadır, konser, Tiyatrolar, seminerler, vaazlarla zenginleşen toplumsal hayat, hayatımıza renk katmaktadır.
Ramazanın, bir başka etkisi de zayıflayan komşuluk ilişkilerinin daha bir samimiyete dönüşmesine vesile olabilecegidr. Nitekim onlarca örnek vardır, bir öneri de ben sunayım. Ramazanda oturuduğumuz binayı oruç tutup tutumadığına bakmadan iftara davet ederek, hem tanışmaya hemde kaynaşmaya vesile olabiliriz. Böylece zayıflayan komşuluk ilişkisini de güçlendirerek toplumun bir birine olan sevgisini artırmış oluruz. Yine oturduğumuz binada ve mahalle de yerel yönetimlerle de işbirliği yaparak daha geniş katılımlı bina ve mahalle iftarları düzenlenebilir. Bu iftarlar esnasında mahallelilik ve hemşerilik bilinci geliştirilebilir. Ramazanı, hem insanlığın hemde ümmetin daha güzel, daha iyi ve bir şekilde yaşamasına vesile etmeliyiz.
Ramazanın dünya genelinde hem iç çatışmalar hemde dış çatışmalar nedeniyle barışa ihtiyacı olan tüm insanların ve ümmetin de barışına katkılar sunacağını umudunu taşıyorum. Barış sizin için iyidir diyen yaratıcıyı dinleyerek ramazanın manevi ikliminde de etkilenerek barışmalarının gerektiğini düşünüyor ve Allahın yardımıyla da barış ihityacı olan herkesin barışa kavuşmasının sağlandığı bir Ramazan yaşamak dilegimizdir. Yaratanımız rızasını kazanmak için ümmetin can hıraş çalışacağı bir Ramazan yaşarız umudumu yenileyerek, ayırılıkları birliğe, nefretleri sevgiye, savaşları barışa, çevirerek Ramazanın manevi ortamını daha derinlemeisne yaşayalım…
Bunların yanı sıra ibadet mekanlarımız olan camileri daha çok işlevsel hale getirielim.
Ramazanda Camilerilerimizin bir toplumsal mekanlar haline getirme geregi ortaya çıkmaktadır, cami yaptırma dernekleri aracılığıyla, Diyanet İşleri Başkanlığının da destekleri ile orada gençler ve kadınalrın da yararlanacağı mekanların oluşturularak, dini bilgilerin verildiği, şiir ve müzik dinletilerinin yapıldığı, ilahi ve seminelerle Ramazanın bir manevi kültür ikliminin daha bir dolu dolu yaşanacağı muhakkaktır…
Bütün bunların Ramzana yakışır bir şekilde yaşanabilimesi için, yöneticilerin ve ekonomik durumu iyi olanların sorumluluk altında olduklarını bilmelerinin gereginin altını cizerek, yaptıklarında onlardan Allah'ın razı olacağını hatırlatarak, Ramzan hoş geldi, sefa geldi, barış ta gerir umudundayız, oruçumuzu da Allah kabul etsin dilegiyle selam ve sevgilerimle…
ALLAH HEPİMİZE İYİ VE GÜZEL İŞLER YAPAN, ÜRETEN, ÜRETTİĞİNDEN ALLAHIN EMRİ DOGRULTUSUNDA PAYLAŞAN, DOĞRU ADALETLİ YAŞAYAN AHLAKLI KULLARINDAN OLMAYI NASİP ETSİN... RAMAZANINIZ MUBAREK OLSUN....
|
|
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|