İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ÇEVRE/chp

Ekşi: “Çevre düzeni planı, akıllara zarar yanlış bilgi ya da ciddi hatalar içeriyor”

Mimar ve Mühendisler Grubu(MMG) Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi Çevre Düzeni Planı’nda turizm bölgeleri, sit ve koruma alanları dikkate alınmadığını belirterek “Çevre düzeni planı, gerçekten akıllara zarar yanlış bilgi ya da ciddi hatalar içeriyor” diye konuştu.

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG), dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilen Karadeniz Bölgesi’ndeki 7 ili kapsayan çevre düzeni planına, taş ocakları, enerji santralleri ile maden sahalarının işlendiğini, ancak turizm bölgeleri ile SİT ve diğer koruma alanların işlenmediğini açıkladı.

MMG Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, hazırladıkları ve Başbakan ile ilgili Bakanlara gönderecekleri raporlarda bu duruma dikkat çektiklerini belirterek, “Çevre düzeni planı, gerçekten akıllara zarar yanlış bilgi ya da ciddi hatalar içeriyor” dedi.

Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Bayburt illerini kapsayan, ’Çevre Düzeni Planı’ hazırlandı. Bölgenin gelecekte planlanmasına yön verecek olan ve bir süre önce askıya çıkarılan plana, hazırlandığı illerde eksiklikler olduğu gerekçesiyle çeşitli kesimler tarafından itirazlar yapıldı.

Mimar ve Mühendisler Grubu da, planla ilgili olarak 7 ili kapsayan bir çalışma ile rapor hazırladı. Raporun ayrıntılarını açıklayan MMG Genel Başkan Yardımcısı Ekşi, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) çerçevesinde dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Karadeniz’de 7 ili kapsayan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının karakteri incelendiğinde, gerçekten akıllara zarar yanlış bilgi yada ciddi hatalar içerdiği gerçeğinin görüldüğünü söyledi.

“YOK SAYILMIŞ YA DA UNUTULMUŞ”
Bu konuda MMG adına teknik bir inceleme yaptıklarını ve gördükleri durum karşısında hayretler içerisinde kaldıklarını ifade eden Ekşi şunları söyledi:

“100 binlik plan içerisinde önceden tariflenmiş ya da örneğin Rize İkizdere Vadisi’nde Bakanlar Kurulu Kararı ve Sayın Başbakan’ın 13 Mart 2008 tarihli onayı ile Turizm bölgesi ilan edilmiş Ovit Dağı, bu plan ve haritalarda işaretlenmemiştir. Yine Anzer turizm bölgesi sınırları bu planda yer almamıştır. Jeotermal kaynakların olduğu alanların da bu plan içerisinde olmadığını görüyoruz. Yine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge kurullarınca SİT alanı ilan edilmiş mutlak koruma alanlarının bu plan içerisinde olmadığı görülüyor. Burada şaşılacak düzeyde bir yanlışlık var. Başbakan’ın Bakanlar Kurulu kararı ile onayladığı bir karar bile bu planda yer almıyorsa, insan ister istemez farklı şeyler düşünüyor. Taş ocakları, enerji santralleri, maden sahaları planlara işleniyor ama jeotermal kaynakları, turizm tesis alanları ile SİT alanları, tescil edilmiş koruma altındaki bölgeleri işlemiyorsunuz. Bu alanlar yok sayılmış yada unutulmuş. 1/100.000 plan bu işin anayasası demektir. Bundan sonra yapılacak 50 bin, 25 bin, 5 bin ve binlik planlar bu plana uygun yapılmak zorundadır. ’Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu’ diye insan düşünüyor. Ciddi kurumlarımızın bu tür hataları nasıl yaptıklarını bir mühendis olarak anlayabilmiş değilim. Kurumlar arasında bu kadar mutabakat eksikliği olacağına inanmak istemiyorum. Bu durumun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından süratle düzeltilmesi ve bu alanların gerçek fonksiyon ve kimliğine uygun olarak yeniden ortaya konması gerekiyor. Ciddi sıkıntılar içeren planın bu haliyle derhal iptal edilmesini gerekiyor.”

“BAŞBAKAN’DAN İPTAL KARARI HABERİNİ BEKLİYORUZ”
Sivil toplum kuruluşlarının bölge illerinde bu plana gerekli itirazları yaptığını ifade eden Kadem Ekşi, bir bayram müjdesi olarak Başbakan’dan bu planın iptali ile ilgili karar beklediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sürdürülebilir kalkınma konsepti çerçevesinde iklim değişikliklerinin yaşandığı günümüzde Doğu Karadeniz havzasının bu klimatolojik yapısı, özelikle ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki büyüme aksları, son derece önemlidir. Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve özellikle de Bakan Erdoğan Bayraktar’ın bu sürece süratle el atmasını ve bölgenin kanayan yaralarını bir bir elden geçirmesini bekliyoruz. Hazırladığımız raporu Sayın Başbakan’a ve Sayın Bakan’a ulaştırmayı hedefliyoruz.”

HES’LER BÖLGENİN KANAYAN YARASI
Yapımı süren hidroelektrik santrallerinin bölgenin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Kadem Ekşi,“Bu bölgenin doğal zenginliklerinin bir şekilde yok edilmesini kabul etmemizin mümkün olmadığını, can suyu diye ifade edilen suyun dere ve nehirlere yeterince bırakılmadığını görünce, hakikaten bu çılgınlığın bizi nereye götüreceğini merak ediyorum” dedi.

Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin 75 kilometrelik İkizdere Vadisi’nde 3 HES projesinin faaliyete geçmesiyle denizden ilçe merkezine kadar olan 45 kilometrelik bölümde doğal yaşam alanlarının yok olduğunu, o neslin artık bir daha kendini yenileyememek üzere yok oluşunu hep birlikte gördük. 32 HES’i projesinin havza planlaması yapılmadan bu vadilerde yapılması, buraların tüm doğal zenginliklerinin, flora, fauna ve endemik türlerinin yok olacağı gerçeğini ifade ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı kararla SİT alanlarının korunması, bu bölgenin gelecek nesillere korunarak aktarılması gerekiyor. Bu vadiler Allah’ın bir lütfü. Bunu göz ardı etmememiz gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Burada enerji şirketlerini değil, kamu yararını içeren bir çözümü ortaya koymak gerekiyor. Millet on binlerle demokratik tepkilerini ortaya koymuştur. Bunun ötesinde milletin yapacağı çok bir şey yok. Yönetimin, iradenin artık bunu görmesi ve çözümü kamu yararına ortaya koyması gerekiyor. Hükümetimizin yararlı ve etkin çalışmalara imza attığı muhakkaktır. Ancak koruma alanlarındaki bu yanlış uygulamaların süratle durdurulması gerekiyor. Temennimiz, bu sürecinde ortak akılla çözümü noktasında bir mutabakatın hayata geçirilmesidir. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni ihdas edilen konuları süratli bir şekilde ortaya çıkaracak çalışmaları başlatması ve sivil toplum örgütlerini dinlemesi gerekiyor.”

 

 

SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft