İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
CHP'DEN SEÇİM SÖZLERİ

CHP'DEN VATANDAŞIN HER KESİMİNE AYRI AYRI SÖZ, VATANDAŞ BU SÖZLERİ İYİ OKU ONA GÖRE OY VER VEYA VERME TAKİPCİSİ OL,

TÜRKİYE’Yİ SADAKA DAĞITAN BİR DEVLET OLMAKTAN ÇIKARIP, İNSAN ONURUNA SAYGILI, GÜÇLÜ BİR SOSYAL REFAH DEVLETİ HALİNE GETİRMEYİ, BÖYLECE AÇLIK, YOKSULLUK VE EŞİTSİZLİKLERLE MÜCADELE ETMEYİ VE TÜRKİYE’DE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ VAAT EDİYORUZ.

 CHP’nin işsizlik, yoksulluk ve eşitsizliklerle mücadelede, önce insan duyarlılığı içinde uygulamaya koyacağı Sosyal Refah Devleti Modeli, sağlık, eğitim ve istihdamda fırsat eşitliği, sosyal adalet, dengeli kalkınma, sıfır açlık, herkesi kapsayan sosyal güvenlik ve vatandaşlık hakkı ilkeleri üzerinde yükselecektir. CHP iktidarında, çalışan, emekli, işsiz, engelli, yaşlı, çiftçi, evde çalışan kadın, yoksul veya kimsesiz bütün vatandaşlarımızı yaşamları boyunca kucaklayacak, onlara insan onur ve saygınlığına yaraşır bir biçimde hizmet verecek, gerçek bir refah toplumu düzeni kurulacaktır.

•          Her bölgede, her alanda, tüm toplum katmanlarına Fırsat Eşitliği sağlanacaktır.

•          Devletin gelir ve harcama politikaları, gelir dağılımını bozucu değil, düzeltici olacak, sağlık ve eğitim hizmetlerinin toplumun tüm bireylerine ulaşması fırsat eşitliği ilkesi içinde sağlanacaktır.

•          Ülkemizde Sıfır Açlık koşulları sağlanacaktır. Yoksullukla mücadele etkin, ilkeli ve onurlu bir süreç olarak sürdürülecek, kimsenin yatağına aç girmemesi sağlanarak, Sıfır Açlık hedefine ulaşılacaktır.

•          Ülkemizde sosyal güvenliği olmayan vatandaş, sigortası olmayan aile bırakılmayacak, insan onuruna saygılı yeni bir sosyal güvenlik anlayışı sosyal devletin vazgeçilmez unsurunu oluşturacaktır. Ev hizmetlerinde çalışanlar dahil, kayıtdışı istihdam edilmekte olan herkes kayıt içine alınarak Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamına dahil edilecektir.

•          Bütün vatandaşlarımız tüm yaşamları boyunca, işsizlik, hastalık, yaşlılık, engellilik, maluliyet, ölüm, iş kazası ve meslek hastalığı, bakıma ve korunmaya muhtaçlık gibi risklere karşı sosyal güvenliğe kavuşturulacaktır. Bu amaçla çağdaş bir Ulusal Sosyal Güvenlik Sistemi oluşturulacaktır.

•          Her vatandaşımız, sadece nüfus cüzdanını kullanarak, sağlık sigortasından yararlanacaktır. Tüm vatandaşlarımıza koruyucu sağlık hizmetleri sağlanacaktır.

•          Tüm çalışanların, insan onur ve saygınlığına yaraşır bir gelir düzeyine kavuşturulması hedef alınacak, asgari ücret bu duyarlılığın etkin aracı olarak kullanılacaktır.

•          Eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak, hiçbir çocuğumuz eğitim sistemi dışında bırakılmayacak, bu amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olanaklar sağlanacaktır.

•          Gelir dağılımı adaletsizlikleri hızla giderilecek, toplumun farklı katmanları arasında sosyal adalet sağlanacak, kalkınmada bölgeler arası dengesizlikler kapatılacaktır.

•          Büyük kentlerden başlayarak, 10 yılda tüm ülkeyi kapsamak üzere Aile Sigortası uygulaması başlatılacaktır, bu şekilde ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklardan oluşan ailelere, yalnız emekli veya yaşlılara, korumasız kesimlere ve engellilere ulaşılacaktır.

•          Eş zamanlı olarak kırsal kesimde yoksul ailelere durumlarında iyileşme sağlanıncaya kadar her ay asgari ücret düzeyinde Vatandaşlık Hakkı Ödemesi yapılacaktır. Böylece kırsal kesimdeki gerçek yoksullar koruma altına alınarak kimsenin yatağa aç girmemesi sağlanacak, ülke genelinde Sıfır Açlık koşullarına ulaşılacaktır.

•          Aile Sigortası’ndan yararlanan ailelerin çocuklarının eğitim harcamalarının tümü, yurt parası dahil, bu sigorta kolundan karşılanacak, Türkiye İş Kurumu ve illerdeki Organize Sanayi Bölgeleri ile işbirliği yapılarak, özel sektörün de katkısı sağlanarak Meslek Edindirme Kurslarına öncelikle Aile Sigortası kapsamındaki ailelerin çocukları alınacaktır.

•          Çocuklarımız sokakların karanlığından kurtarılacaktır. Sokakta yaşayan veya kimsesiz olan çocukların devletin bakımı ve koruması altına alınması amacıyla özel hizmet birimleri oluşturulacaktır.

•          Emekli, dul ve yetimlere onurlu bir yaşam sağlanacaktır. Bunun için sadece parasal olanaklar yaratmakla yetinilmeyecek, sosyal yardım ve hizmetler alanındaki destekleyici, yaşamı kolaylaştırıcı düzenlemelerin de Koruyucu Sosyal Refah Devleti çatısı altında uygulamaya konulması sağlanacaktır.

•          İç piyasayı canlandıran, istihdam yaratan bir ekonomik büyüme modeli uygulanarak, ekonomide sağlanacak istikrarlı, bütün sektörleri geliştirici, üretime dayalı hızlı büyümeyle yeni istihdam alanları ve nitelikli işler yaratılarak işsizlik hızla ve istikrarlı şekilde azaltılacaktır.

•          Ülkede tam istihdamın sağlanmasına yönelik önlemler doğrudan alınacak, özel sektör bu doğrultuda kararlılıkla teşvik edecektir. Bu yönde ülke çapında bir istihdam seferberliği başlatılarak, hızla bir Ulusal İstihdam Stratejisi geliştirilecektir.

•          İşsiz kalanlar, işsizlik ödeneği aldıkları sürece sağlık sigorta primleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

•          İşsizlik sigortasının tabanı genişletilecek, uygulaması etkinleştirilecektir. İşsizlik Sigortası ödemelerine hak kazanma kolaylaştırılacak, ödeme taban ve tavanı yükseltilecek, ödemelerin daha uzun süre verilmesi sağlanacaktır.

•          Meslek lisesinde okuyan gençlerimiz, eğitim hayatları boyunca tam zamanlı sigortalı sayılacak, sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecektir.

•          Halen yüzde 50 düzeyini aşmış bulunan çalışma yaşamındaki kayıtdışılık, hızla AB ülkeleri düzeyine indirilecektir.

•          Türkiye gerçekleriyle bağdaşmayan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası” yeniden düzenlenerek, kurumlar arası eşitsizlikler giderilecektir. İşsizlik Sigortası ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu da, tek çatı altında yer alacak, tek çatılı Sosyal Güvenlik Kurumu, güncel politikaların dışına çıkarılacak; göstermelik değil, gerçekten idari ve mali özerkliğe kavuşturulacaktır.

•          CHP, ülkemizin kalkınma ve sanayileşmede geri kalmış tüm yörelerinin kaderini değiştirmeye kararlıdır. Yörenin yerel-beşeri-doğal birikim ve kaynakları Bölgesel Kalkınma Planları çerçevesinde sosyal ve ekonomik üretkenliğe dönüştürülecektir.

•          Çağdaşlığın ve nitelikli yaşamın en önemli unsuru olarak çevre koruma ve geliştirme öncelikli hedef olarak uygulanacaktır.

•          Küresel ısınmaya karşı mücadelede devlet ve yerel yönetimlerin sorumlulukları ve yükümlülükleri belirlenerek, ulusal strateji politikaları çerçevesinde yerine getirilmesi sağlanacaktır.

•          Eğitim, sağlık, asgari sosyal güvenlik gibi devletin temel hizmetleri çalışma hayatı üzerinden değil, vatandaşlık hakkı olarak, vatandaşın ödeme gücüne endeksli olmadan, ayrımsız olarak sağlanacaktır.

•          Her ihtiyaç sahibi vatandaşımıza, insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşaması için sosyal yardım sağlanacaktır. Yoksullukla mücadele hak anlayışı temelinde yapılacak, bireyin ve ailenin onuru korunacak, insanın yoksulluğu teşhir edilmeyecek, yoksulluk siyasi istismara alet edilmeyecektir.

 

 

 

Çevre

 

RANT İÇİN SÖMÜRÜLEN BİR ÇEVRE DEĞİL, YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTEN BİR ÇEVRE VAAT EDİYORUZ.

 

Dünyada yaşanan hızlı değişim, çevre sorunlarının büyümesine ve küresel iklim değişikliği gibi ekonomik ve sosyal boyutu olan karmaşık tehditlere dönüşmesine neden oluyor. Bu bağlamda, insanların refah içinde, temiz bir çevrede yaşaması, doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması, doğal alanların korunması ve iklim değişikliğine yönelik politika ve planlamaların geliştirilmesinden ve etkin şekilde uygulanmasından geçmektedir.

•          Türkiye, son hızla su fakiri olma yolunda ilerlemektedir. Bu bağlamda pek çok sektör tarafından kullanılmakta olan ve pek çok kurumun tasarrufunda olan su kaynaklarının bütünleşik bir yaklaşımla yönetilmesi sağlanacaktır.

•          Tarımda bölgesel iklim ve su koşullarına uygun bitki türlerinin desteklenmesi, kurak alanlarda suyu az tüketen, kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin ekiminin teşvik edilmesi, modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması; sulama amaçlı çekilen ve alarm veren yeraltı sularının kamu otoritesince sıkı olarak denetlenmesi sağlanacaktır.

•          Tüm sektörlerde enerji verimliliği sağlanacaktır.

•          Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmada anahtar görevi gören yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi için gerekli yasal ve yapısal altyapı geliştirilecektir.

•          Avrupa Birliği Çevre Politikalarına uyum öncelikli olarak ele alınacaktır.

•          Türkiye’nin çevresel envanteri çıkarılacak, çevresel verilerin standardize şekilde ve düzenli olarak toplanması ve izlenmesi sağlanacaktır.

•          Toprak örtüsünün erozyon ile yok olmasına karşı hazırlanacak “Ulusal Plan” bilinçli bir şekilde uygulamaya konulacak; erozyonla mücadele, sivil toplum kuruluşlarının katkısından da yararlanılarak, kararlılıkla sürdürülecektir.

•          Tüm kıyılarımızda kirliliğin ortadan kaldırılması, biyo-çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir balıkçılığa yönelik çalışmanın yapılması, toksit atıkların taşınması konularında gerekli önlemler alınacaktır.

•          Türkiye’nin korunan alanlarının artırılması ve daha etkin yönetimi için gerekli mekanizmalar geliştirilecektir.

•          Uluslararası Sözleşmeler kapsamında verilen taahhütlerin yerine getirilmesi, çevre alanında uluslararası gelişmelerin yakından takip edilmesi ve iç politikalara entegre edilmesi sağlanacaktır.

•          Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planlarının geliştirilmesi ve etkin şekilde uygulanması sağlanacaktır.

•          İklim değişikliğine uyum kapsamında iklim değişikliğinin su kaynakları, tarımsal üretim ve ürün desenleri üzerine etkileri konusunda bilimsel çalışmalara öncelik verilecek, geleceğe yönelik olası etkilerin su ve tarım planlamalarına entegre edilmesi ve gereken önlemlerin vakit kaybetmeksizin alınması sağlanacaktır.

•          Küresel ısınmayla mücadele ve sera gazı emisyonlarının kısıtlanması kapsamında iklim dostu teknolojilerin kullanılması, güneş, dalga ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerin kullanımının arttırılması özendirilecektir.

 

 

KENDİ ÇİFTÇİMİZİ VE ÜRETİM POTANSİYELİMİZİ DESTEKLEYEN, ÜLKEMİZİ İTHALATA BAĞLI OLMAKTAN KURTARACAK, ÇİFTÇİMİZİN REFAHINI VE SOFRAMIZIN BOLLUK – BEREKETİNİ ARTIRACAK YENİ BİR TARIM DÜZENİ KURMAYI VAAT EDİYORUZ.

 

AKP döneminde uygulanan politikalar, tarımı çökertmiş ve çiftçiyi iflas noktasına sürüklemiştir. Nüfus sürekli artarken üretimin geriye gidişi, ithalatı patlatmıştır. Böylece, kendi çiftçimizi destekleyerek içerde üretmek yerine, dışarıya para akıtan bir anlayış hâkim olmuştur. CHP iktidarında bu gidişi tersine çevirecek, tarıma hak ettiği önemi ve desteği vereceğiz. Politikalarımız hazır, gelir gelmez yapacaklarımızın ana başlıkları şöyle;

•          Tarım ve hayvancılıkta iç üretimi artırıp, ithalatı önleyeceğiz. Türkiye tarımda yeniden kendine yeter bir ülke olacak.

•          Bunun için sulama yatırımları yapacağız. On yıl boyunca, yılda 4 milyon dönüm alana su getireceğiz. Böylece verim, üretim ve bereket artacak.

•          Yüksek verimli ve kaliteli tohumluk ve damızlık hayvan üretip çiftçimize dağıtacağız. Üreticimizi tohumda İsrail’e, canlı hayvanda Bulgaristan, Şili, Avustralya gibi ülkelere muhtaç olmaktan kurtaracağız.

•          Ziraat mühendisi, veteriner hekim ve diğer teknik elemanların çiftçimizle omuz omuza çalışmasını sağlayacağız. Teknoloji ve bilgiyi, tarla ve ahırla buluşturacağız.

•          Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre, mazot, tarım ilacı gibi girdilerin yüksek maliyetlerini aşağı çekeceğiz. Mazotu 1,5 liradan üreticimize vereceğiz. Diğer girdilerdeki vergi yükünü hafifletip çiftçimizi rahatlatacağız.

•          Çiftçimizi insafsızca vergilendiren bu düzen yerine, üreticimizi güçlü bir şekilde destekleyen yeni bir düzen kuracağız. Çiftçi, hak ettiği bütçe desteğine CHP iktidarında kavuşacak.

•          Suyumuza, toprağımıza, ormanımıza rant uğruna göz dikenlerin heveslerini kursaklarında bırakacağız. Dede yadigârı doğal kaynaklarımız, tarımsal üretimde kullanılacak ve yeni nesillere kirletilmeden, tahrip edilmeden devredilecek.

•          Aracı – tefecinin çiftçiyi soymasına son vereceğiz. Tarım piyasalarını, çiftçinin ürününün hak ettiği bedeli bulması esasına göre yeniden düzenleyeceğiz.

•          Çiftçinin ürün ve prim bedelleri ekim öncesi açıklanacak, ödemeler zamanında yapılacak.

•          Çiftçinin alacağını geciktiren, buna karşın borcuna insafsız vergiler yükleyen düzen değişecek. Faiz çiftçinin korkulu rüyası olmaktan çıkarılacak.

•          CHP iktidarında, borcunu ödeyemediği için icralık olan, hapse giren çiftçi olmayacak. Ürünü elinde kalmayan, alın terinin değerini alan çiftçinin refahı artacak, hayatı güzelleşecek.

•          Doğal afetlere karşı çiftçimizi korumasız bırakmayacağız. Don, dolu, kuraklık, sel, fırtına, yangın gibi nedenlerden ürününü kaybeden köylümüzün, çiftçimizin yanında olacağız, yaralarını saracağız.

•          Üreticilerimizin bir araya gelerek güçlerini birleştirmelerini sağlayacağız. Doğru ve dürüst çalışacak demokratik kooperatifler, üreticinin ürününü alacak, işleyecek ve aracısız biçimde tüketiciye ulaştıracaklar.

•          Türkiye’nin su ürünleri potansiyeli değerlendirilecek. Balıkçılık yanında su ürünleri üretimini de teşvik edeceğiz. Balığın Türkiye’nin her yerinde pazarlama kanallarını kuracak, su ürünleri tüketimini artıracağız.

•          Ormanların içinde veya bitişiğinde yerleşmiş olan orman köylülerinin yanında olacağız. Bölgesel Entegre Kırsal Kalkınma ve Ormancılık Projeleri ile onları destekleyeceğiz. Orman alanlarının korunması ve işletilmesi orman köylüsüne ve kooperatiflerine bırakılacaktır.

•          2-B arazilerinde tarım yapan köylüye öncelik verilecek; tarıma açık 2-B alanları, üretim planlaması koşullarına uymaları kaydıyla üzerinde tarım yapan orman köylüsüne, uzun süreli ve bedelsiz olarak tahsis edilecektir.

•          Orman tahdit ve kadastro işlemleri en kısa sürede tamamlanacak, kadastro yanlışları düzeltilerek, orman vasfını yitirmiş olan toprakların orada oturmakta olan çiftçinin kullanımına açılması sağlanacaktır.

•          Türkiye’de hayvancılığın çöküşüne dur diyeceğiz. Üretimi öldüren ithalat politikaları son bulacak. Süt hayvancılığı ve besicilik yapanlar desteklenecek. Hayvan sayımız artırılacak.

•          Sürüleri büyütüp küçük üretici çiftçiyi iflas ettiren düzenin ipliğini pazara çıkaracağız. Büyükbaş hayvancılık yanında koyun, keçi ve kanatlı üretimini de destekleyeceğiz.

•          Süt ve et işleme tesisleri geliştirilip yaygınlaştırılacak. Özel sektörün girmediği yerlerde ve bölgelerde, bu çalışmaları devlet üstlenecek. Böylece bir taraftan üreticinin ürünü değerini bulacak, diğer taraftan çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız, kadınlarımız ve erkeklerimiz, sofralarında yeterli ve uygun fiyatı gıdayı bulacaklar.

•          Çiftçinin tarımsal üretimden para kazanamayıp, şehirlerde son derecede kötü koşullara mahkûm olmasına izin vermeyeceğiz. Köylerimiz ıssızlaşmayacak, gençlerimiz çalışıp para kazanacak, tarlalarımız yeşerecek…

•          Ürettiklerimizi işleyecek sanayi tesislerini, hammaddeye yakın yerlerde kuracağız. Kırsal alanlarımızda, tarım dışı faaliyetleri de destekleyip geliştireceğiz.

•          Üretimin planlanması, verimin ve bereketin artması; bugün tarımda ele muhtaç olan Türkiye’yi, kısa sürede dışarıya mal satan ihracatçı bir ülke haline getirecek.

•          Dışarıdan alınan pamuğa, soyaya, mısıra, mercimeğe, buğdaya, muza, ete, hayvana milyarlarca döviz ödeyen ülke gidecek; yerine çiftçisi kazanan, kentlisi ucuz ve bol gıdaya ulaşan, tarım ihracatından milyarlarca dolar para kazanan bir Türkiye gelecek…

ÇİFTÇİMİZE, DOĞAMIZA, ÜRETİM POTANSİYELİMİZE SAYGI DUYAN VE SAHİP ÇIKAN CHP İKTİDARINDA; ÜRETEN, İŞLEYEN VE TÜKETEN MUTLU OLACAKTIR.

CHP İKTİDARI İÇİN, EL ELE VE GÜVENLE, YARININ GÜZEL GÜNLERİNE…

 

 

Çalışan

 

CHP İKTİDARINDA MODERN KÖLELİĞE SON VERMEYİ VAAT EDİYORUZ.

 

Çalışmak her insanın vazgeçilmez hakkıdır. İşin sınırlı, çalışacak insanın çok olması kader değildir. Bu durum var olan toplumsal ve ekonomik koşulların sonucudur. CHP iktidarında vatandaşlarımız modern köle olmayacak, insanca yaşama hakkına sahip olacaklardır.

•          Emeğin üzerindeki vergi ve fon yükü azaltılacaktır. Asgari ücret, aile geçimi esas alınarak, insan onuruna ve sağlıklı yaşama elverişli ölçüde saptanacaktır.

•          Çalışma süreleri kısaltılarak, aşamalı olarak AB ülkeleri düzeyine indirilecektir.

•          Çalışma gücünün kaybı durumunda, ekonomik ve sosyal kayıpları giderme işlevini devlet bizzat üstlenecektir.

•          Kadınların çalışma hayatına katılmaları teşvik edilecek ve bu konuda tüm yardımcı unsurlar hayata geçirilecektir.

•          Uluslararası normlar ve ulusal gerçeklerimiz esas alınarak, çalışanların örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi yapma hakları tek bir temel yasada düzenlenecektir.

•          Ülkemizde çalışma yaşamı, asgari ILO standartlarına kavuşturulurken, işçi hareketinin demokratik niteliğinin korunması, bütünlüğünün sağlanması, gücünün ve etkinliğinin arttırılması hedef alınacaktır.

•          Toplu iş sözleşmesi yapma yetkisinin tespiti bağımsız bir organa bırakılacak, bu konuda etkin ve çabuk işleyen bir yargı denetimi sağlanacaktır.

•          Grev uygulamaları üzerindeki yasaklar kaldırılacak, grevlerin etkinliğini sağlayıcı önlemler alınacak, ertelenmesi kararının ancak yargı organlarınca verilmesi yönünde düzenlemeler yapılacaktır.

•          Devlet, tüm çalışanların, sendikal örgütlenme hakkını güvence altına alacaktır.

•          Örgütlenme hakkının üzerindeki yanlı baskıların, sarı sendika yaratmaya yönelik her türlü girişimlerin sona erdirilmesi hedef alınacaktır.

•          Sendikaların, mali, yönetsel ve siyasal açılardan yürütme organına, siyasi parti ve kurumlara bağımlı kalmaları engellenecek, sendikalarda örgüt içi demokrasiyi işler kılacak etkin önlemler alınması desteklenecektir.

•          Kamu çalışanlarının sendikalaşma ve grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakları ILO’nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri esaslarına göre yeniden düzenlenecektir.

•          Tarım kesimindeki, mevsimlik veya geçici işlerdeki, yapı iş kolundaki işçilerin, kapıcıların, şoförlerin, ev hizmeti görenlerin örgütlenebilmeleri ve haklarını daha etkin biçimde koruyabilmeleri, toplumsal güvenlikten eksiksiz yararlanabilmeleri desteklenecektir.

•          Ücretli çalışanların farklı statülerde istihdamından dolayı hak ve özgürlüklerinde ayrımcılık yapılması uygulamasına son verilecektir.

•          Aynı işi yapanların 4/C, 4/B gibi değişik statülerde çalıştırılmasının yarattığı karmaşa ve haksızlığa son verilecektir.

•          Yasada belirlenen suç ve kusurlarından ötürü işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatı haklarını tümüyle yitirmeleri önlenecektir.

•          Kıdem tazminatı, işçiler bakımından ödün verilemez ve vazgeçilemez bir kazanılmış “işçi hakkıdır”. Bu alana ilişkin yasal düzenlemeler, ancak tarafların mutabakatı sağlanarak, müktesep haklar korunarak gerçekleştirilecektir.

•          Sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt yasalarındaki antidemokratik hükümler ile Avrupa Gözden Geçirilmiş Sosyal Şartı’na konmuş olan gereksiz çekinceler kaldırılacaktır.

•          2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası değiştirilecektir. Bu kapsamda, iş kolu sayısı azaltılacak, noter zorunluluğu kaldırılacak, %10 barajı düşürülecektir.

•          İş Yasası, Temel İş Yasası olarak yeniden düzenlenecek; uluslararası çalışma normları ve ulusal ilkeler, müşterek kurallar olarak ele alınacak, denizde, basında, hava taşımacılığında, tarımda, ormanda çalışanlarla ilgili hükümler de bu yasa içerisinde yer alacaktır.

•          İş Güvenliği ile ilgili sorunların çözümünde etkin, uygulanabilir ve kontrol edilebilir bir düzenlemeye gidilecek, 158 sayılı ILO Sözleşmesi uygulamaya geçirilecektir.

•          İşçi sağlığı, meslek hastalığı ve iş güvenliğine ilişkin mevzuat, teknolojide ve kullanılan girdilerde meydana gelen gelişmeler göz önüne alınarak gözden geçirilecek ve çağdaşlaştırılacaktır.

•          İşçi sağlığı, meslek hastalığı ve iş güvenliği konusunda çağdaş normlar esas alınacak, yerleşmiş normlara ilişkin hukuksuzluğu ve tıkanmışlığı gidermek için hukuki düzenlemeler sosyal taraflarla birlikte yaşama geçirilecektir.

•          Gerek işyerlerinde, gerek basın ve yayın organlarında çalışanları bilgilendirici ve bilinçlendirici yayınlar teşvik edilecektir.

•          İşçi sağlığı, meslek hastalığı ve iş güvenliği denetim personelinin sayısı, olanakları ve yetkileri arttırılarak, bağımsızlığı sağlanacak, mevzuatın ihlali durumunda uygulanacak yaptırımlar etkili hale getirilecektir.

•          Güvencesiz, kaçak işçi çalıştırılmasının önüne geçilerek; Sosyal Güvenlik Sistemi’nin en önemli sorunu haline gelen finansman sorunu çözülecektir. Bundan kaynaklanan haksız rekabet önlenecektir.

•          Çalışma biçiminden kaynaklanan nedenlerle ortaya çıkan hastalıklar da meslek hastalığı olarak kabul edilecek, meslek hastalıkları listesi günümüz çalışma koşularına göre yeniden düzenlenecektir.

•          Meslek hastalıkları hastanelerinin sayısı arttırılacak; özellikle sanayinin yoğun olduğu yerlerde yeni meslek hastalıkları hastaneleri açılacaktır.

•          Meslek hastalıklarında tazmin edici değil, koruyucu önlemlere yönelik hukuksal düzenlemeler yapılacaktır

 

EMEKLİLERİMİZE ÇAĞDAŞ YAŞAMIN TÜM OLANAKLARINDAN FAYDALANABİLECEKLERİ ONURLU, KALİTELİ BİR YAŞAM VAAT EDİYORUZ.

 

Ülkemiz, genç nüfusu ile iyi bir emeklilik sistemi için en elverişli demografik yapıya sahip olduğu halde sosyal güvenlik sistemimizin bütçede daimi bir açık olarak yer alması ancak kötü yönetim ile açıklanabilir. Gençliğinde çalışan, üreten, alın teri döken, bu ülkeye vergi veren, emekliliği için prim veren, ve bunun karşılığını emekli olduğunda layıkıyla alması gereken vatandaşlarımıza onurlu bir yaşam sağlanması için akılcı, verimli ve etkin bir sistem ile emeklilerimizin maddi koşulları iyileştirilecek ve sosyal yardım ve hizmetler alanında destekleyici, yaşamı kolaylaştırıcı düzenlemeler Koruyucu Sosyal Refah Devleti çatısı altında uygulamaya konulacaktır.

•          Emeklilerimize, onurlarını koruyarak insanca yaşayacakları düzeyde bir gelir sağlanacak; maaşlar arasındaki uçurumu ortadan kaldırmak için en kısa zamanda intibak yasası çıkarılarak bütün emeklilerimizin maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkması sağlanacaktır.

•          Muayene ve ilaç alımını da içeren tüm kamu kaynaklı sağlık hizmetleri, emeklilerimize katkı payı alınmaksızın, maaşlarından hiç bir kesinti yapılmayarak sunulacaktır.

•          Emeklilerimizin maaşlarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kademeli olarak kaldırılacaktır.

•          Bakıma muhtaç olan yaşlılarımıza, emeklilerimize, sahip çıkılacak, yaşam kaliteleri yükseltilecektir.

•          Emeklilerimizin bakmakla yükümlü olduğu evlenmemiş kız çocukları, eskiden olduğu gibi, ölünceye kadar anne ve babasının sosyal güvencesi altında olacaktır.

•          Emeklilerimizi şu anda düşürüldükleri ikinci sınıf vatandaş konumundan kurtaracağız.  Toplumun tüm kesimleri gibi emeklilerimizin de milli gelir artışından pay alması emekli maaşlarına doğrudan yapılacak yansıma ile sağlanacaktır.

•          Emeklilerimizin içine girdikleri yeni yaşam koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştırmak için rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilecektir.

•          Emeklilerimizin çokça vakit geçirdiği kıraathanelere, yerel yönetimler ile iş birliği içerisinde hazırlanacak projelerle, yeniden eski niteliği olan gazete, dergi, ve kitapların okunduğu kültür mekanları olma özelliği kazandırılacaktır.

•          Dinlenmek, yıllarca çalışarak ülke ekonomisine ve sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan emeklilerimizin en önemli haklarından birisidir. Turizm bakanlığı bünyesinde ve TURSAB işbirliği ile gerçekleştirilecek kültür turizmi projeleri ile yüksek sezon dışında emekli vatandaşlarımıza uygun konaklama ve ulaşım seçenekleri sunularak, ülkemizin dört bir yanında tatil yapma imkanı sağlanacak.

•          Toplumumuzun düşünsel birikimi en yüksek kesimi olan emeklilerimizin deneyimlerini genç kuşaklara aktarmasını sağlayacak projeler ile gençlerimizinin kültürel değerlerimizi yaşatması ve emeklilerimizin sosyal yaşantısının canlı kalması sağlanacaktır.

•          Toplumumuzun güvenlik hizmetlerine en çok ihtiyaç duyan kesimlerinden olan emeklilerimizin korunma sorununa yerel yönetimler kademesinde uygulanacak insanı koruyucu mekanizmalar ile çözüm getirilecektir.

 

ESNAF VE SANATKARLARIMIZIN ÜLKE ÇAPINDA İSTİHDAMI ARTTIRABİLDİKLERİ, TALEP DEĞİŞİKLİKLERİNE VE ÇEŞİTLİLİKLERİNE KISA SÜREDE UYUM SAĞLAYABİLDİKLERİ, BÖLGELER ARASI DENGELİ BÜYÜME VE GELİŞMEYE KATKIDA BULUNDUKLARI, REKABET KOŞULLARINA HIZLA UYUM SAĞLAYABİLDİKLERİ BİR DÜZEN VAAT EDİYORUZ.

 

Esnaf ve sanatkârlarımız, özellikle işletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdama sağladıkları büyük katkı, bölgesel sosyo-ekonomik dengelerin kurulması ve üretimde azımsanmayacak bir paya sahip olmaları nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik ve sosyal yönlerden büyük önem taşımaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımız, ekonomik ve sosyal yapımızın istikrar unsuru, toplumumuzun orta direğidir. Anayasamız devletin esnaf ve sanatkarları koruyup desteklemesini öngörmektedir. CHP bunun gereğini eksiksiz olarak yerine getirecektir.

•          Ekonomik büyümeden esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere yeterli pay verilecektir.

•          Ülke ekonomisinin canlandırılması için hazırlanan destek paketlerine esnaf ve sanatkarlar öncelikli olarak dahil edilecektir. Esnaf ve sanatkarlara özel teşvik ve destek paketi hazırlanacaktır.

•          Bu kapsamda, yeni işyeri açacak esnaf ve sanatkarlara 5 yıl süreyle vergi indirimi,

•          Nakliyeci esnafına indirimli akaryakıt,

•          Şoför, minibüsçü ve servisçi esnafına bir kereye mahsus KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkanı,

•          Esnafın yanında çalışanların sosyal güvenlik primlerinde indirim,

•          Kalfaların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması,

•          Enerji fiyatlarında indirime gidilmesi,

•          Halk Bankası tarafından kullandırılan esnaf kredilerinde değişik alternatifler getirilmesi, kredilerin % 0’dan başlayan faizlerle çeşitlendirilmesi sağlanacaktır.

•          Çok sayıda vergi ile harç ödemekte ve vergi, harç ve prim yükü altında ezilmekte olan esnaf ve sanatkârlar bu kargaşadan ve yükten kurtarılacaklardır.

•          Vergi sisteminde bürokrasi azaltılacak, özellikle esnaf ve sanatkârlar açısından vergi işlem ve mevzuatı kolaylaştırılıp, sadeleştirilecektir.

•          Gelir Vergisi Kanunu’nda esnaf ve sanatkâr tanımı yenilenecek, esnaf muaflığının kapsamı yeniden tanımlanacaktır. Kaldırılmış olan, vergiden muaf esnaf ve sanatkârların esnaf odalarına kayıtlı olmaları koşulu yeniden öngörülecek, Vergiden Muaf Esnaf Belgesi’nin esnaf odalarınca verilmesi sağlanacaktır.

•          Esnaf ve sanatkârlar ile ücretlilere uygulanan gelir vergisi oranları diğer mükelleflerin tabi olduğu tarifeden 5 puan düşük olarak belirlenecektir.

•          Esnaf ve sanatkarların birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının gecikme faizleri, enflasyon oranı esas alınarak yeniden yapılandırılacaktır.

•          Halk Bankası, esnaf ve KOBİ’lerin, etkin ulusal ihtisas bankasına dönüştürülecek; bu amaçla yapısı güçlendirilecek, siyasi baskılardan arındırılıp, özerkleştirilecektir.

•          Esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan krediler mesleklere göre çeşitlendirilecek, kredilerin vadeleri uzatılacak ve bütçeden ayrılan destek miktarı arttırılacaktır.

•          Esnaf ve sanatkarlarımızı, sanayi ve bilgi toplumunun yeni üretim sektörlerine, katma değeri yüksek yeni mal ve hizmet üretimlerine, kendi faaliyet alanlarında inovasyona yönlendirecek girişimcilik, bilgi ve teknoloji, finansman ve kredi desteği sağlanacaktır.

•          Küçük Sanayi Sitelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara sağlanmakta olan düşük faizli ve sosyal amaçlı kredi desteği uygulamaları güçlendirilerek, bu kesimin üretimini artırıcı, rekabet gücünü geliştirici araca dönüştürülecektir.

•          Esnaf ve sanatkarların üst destek kuruluşlarının siyasi ipotek veya baskı altına alınma uygulamalarına son verilecektir. Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin esnafa destek çalışmalarının güçlü ve etkin olması özendirilecek ve denetlenecektir.

•          Esnaf ve sanatkarlara, KOBİ’lere sağlanan kredi olanaklarının yeni kredi ve finansman yöntemleri ile ‘on yılda beş katına’ çıkartılması hedef alınacaktır.

•          Hiper ve grosmarketlerin kuruluş ve faaliyetlerine sınırlama getiren Avrupa Birliği mevzuatı ülkemizde de yürürlüğe konularak, bu kurumların mahallelerde alt birimler açarak bakkallarla rekabete girmelerinin önü alınacaktır.

•          Esnaf, sanatkar ve KOBİ’lerin sanayi envanteri eksiksiz olarak çıkartılacak, bu birimlerin sorunlarına en üst düzeyde sahip çıkılacaktır.

•          Anayasada düzenlenen haklardan olan “Yaşam Hakkı” bütün temel haklardan daha üstün olduğundan 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarların ve ailelerinin sağlık hizmetinden faydalanması sağlanacaktır.

•          Düz lise ve üniversite mezunu işsiz gençlerin çıraklık eğitimi yoluyla kendilerini yeni meslek alanlarına yönlendirmesi amacıyla çıraklık eğitimi bütünüyle yenilenecek ve geliştirilecektir.

•          Mesleki eğitimin özendirilmesi, işletmelerin ve meslek kuruluşlarının bu alanda daha aktif olabilmeleri için, mesleki eğitim yapan işletmeler ve meslek kuruluşları beşeri, teknik ve mali açılardan teşvik edilecektir.

•          Esnaf ve sanatkarların el emeğine dayalı veya küçük işletmelerde üretilen mallarının dış pazarlarda tanıtılmasına katkı sağlayacak fuarlara katılmaları, özel teşvik sistemi ile desteklenecektir.

•          Ticari amaç kapsamında yurt dışında işbirlikleri kurmak ve seminer, konferans ve fuarlara katılmak üzere yapılacak geziler için vize kolaylığı sağlanması amacıyla girişimler başlatılacaktır.

 

BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE BİLİŞİMDE SÖZ SAHİBİ, BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜMÜN HIZLANDIĞI BİR TÜRKİYE VAAT EDİYORUZ.

 

Toplumumuzun teknoloji ve bilgi temelinde dönüşümü, ülkemizin refahının artırılması, demokrasisinin güçlendirilmesi, özgürleşme sürecinin yaygınlaşması ve özgürlüklerinin derinleştirilmesi için Bilgi Çağı’nın, insanlığın ve ülkemizin önüne koyduğu büyük iddia ve olanakların değerlendirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu amaçla, bilgi ve teknoloji üretiminde odak noktası haline gelmiş, bilgi ve teknolojiyi etkin olarak kullanan, bilgiye dayalı karar süreçleri ve inovasyonla daha fazla değer üreten, küresel rekabet gücüne ulaşan bir Türkiye hedefimizdir.

•          Ulusal bilgi toplumuna ve bilgi ekonomisine dönüşüm stratejisi, değişen koşullara göre hızlı ve katılımcı yöntemlerle yenilenerek ve bu stratejinin ulusal ve yerel politikaların tümünü sürekli etkileyebilecek bir şekilde uygulanmasını mümkün kılınacak kurumsal yapılanma tamamlanarak hayata geçirilecektir.

•          Rekabet gücünün en güçlü kaldıracı inovasyondur, yenilikçiliktir. Bu anlayışla, üniversite – sanayi – devlet dayanışması ve eşgüdümü içinde bir ulusal inovasyon yenilik sistemi geliştirilecek ve uygulanması için gerekli güçlü destek sağlanacaktır.

•          Hizmet ve içeriklerin nitelikli ve adil olarak sunulduğu güçlü bir internet ve iletişim altyapısı oluşturulacak; geniş bant hizmetler ve yeni nesil iletişim teknolojileri alanlarında gerekli altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması hedef alınacaktır.

•          Medikal Bioteknoloji, genetik, elektronik, bilgi, uzay ve benzeri teknolojilerin açılımına nano teknolojileri açısından odaklanılması, ve nano teknolojileri alanındaki küresel gelişmelerin ülkemize aktarılması sağlanacak, bu alanda ihtisaslaşmış özel bir araştırma enstitüsünün üniversite-sanayi işbirliği içinde kurulması desteklenecektir.

•          AR-GE yatırımları harcamaları en geniş ölçüde desteklenecek, yıllık Araştırma ve Geliştirme harcamalarının “Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranı”, ilk aşamada hızla %2’ye çıkarılarak, bunun yarısının kamu kesimi ve kaynağı ile gerçekleştirilmesi hedef alınacaktır.

•          Devlet, özel ve vakıf üniversitelerinin var olan AR-GE kapasitelerinin verimli kullanılabilmesi ve bulunduğu coğrafyada bilgi ve araştırmada çekim merkezi haline gelmesi için gerekli destek sağlanacaktır.

•          Üniversiteler çevresinde sanayi-teknoloji alanları ve koridorları oluşmasını sağlayacak koşullar gerçekleştirilecektir.

•          Ülkemizden beyin göçünün en alt düzeye indirilebilmesi için çok kapsamlı bilim ve teknoloji politikaları eşliğinde güçlü destek sağlanacaktır.

•          Anadolu’nun altyapısı ve insan kaynakları uygun yörelerinde TTM (Silikon Vadileri) kurulması için uygun ortam yaratılacaktır.

•          Nitelikli emek yoğun bir sektör olan bilişim için gerekli genç insan kaynağımızı, bilişim ve yazılım sektörüne sağlanacak teşviklerle destekleyerek, Avrupa’nın bilişim ve yazılım üssü olmamız hedeflenecektir.

•          Teknoparklar yeni bir anlayış çerçevesinde yapılandırılarak ülke çapında yazılım geliştirme, satın alma ve pazarlama konularında danışma ve uzmanlık kurulları oluşturulacak; dış pazarlara açılma konusunda pazarlama ve dışsatım destekleri sağlanacaktır.

•          Kamu kuruluşlarının elektronik ortamda oluşturduğu bilgilerin güvenliğinin sağlanması, özel hayatın ve haberleşmenin gizliği çerçevesinde yasadışı iletişimin izlenmesi ve dinlenmesi konusundaki ihlalleri incelemek ve kamu kurum ve kuruluşlarında bu amaçla denetim görevi yapmak amacıyla bağımsız bir üst kurul oluşturulacaktır.

•          Vatandaşların kendi aralarında özgürce iletişim kurmalarını engelleyen uygulamalara son verilecek, özel hayatın gizliliği kuralına saygı gösterilecektir.

•          Mahkemelerin toplu dinleme yetkisi vermesini önleyecek yasal düzenlemeler yapılacak, aksi yönde hareket eden devlet yetkilileri cezalandırılacaktır.

•          Elektronik ve haberleşme sektöründe sürdürülebilir bir rekabet ortamının sağlanması için kitlelerin bilgiye erişimini kolaylaştırılacak, geniş bant iletişim altyapısı yaygınlaştırılacak, bireysel bilgisayar kullanımı ile ucuz, hızlı ve güvenli internet erişimi ve kullanımı yaygınlaştırılacak, geride bilgisayar kullanmayan hiçbir okul, hiçbir lise öğrencisi bırakılmayacaktır.

•          Bilgisayar, televizyon ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin ulusal gereksinimlere hızla uyarlanması için devlet kademelerinde gerekli kurumsal yapılanma gerçekleştirilecek; sivil toplum örgütleri ile beraber çalışacak olan bu kurumsal yapılanmanın hızlı ve etkin karar alması sağlanacaktır.

İletişimde, ülkemizin, dünyadaki en ileri ağlara entegre olması hedef alınacak, bu amaçla iletişim ağları ve bilgi otoyolları hızla geliştirilecek, başta gençlerimiz olmak üzere yurttaşlarımızın giderek artan bölümünün, Bilişim ve İletişim Teknolojilerine ve internete hızlı erişimi sağlanacaktır.

 

 

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNE İNANIYORUZ. KADIN-ERKEK HER YURTTAŞI HER ALANDA EŞİT BİR TÜRKİYE YARATACAĞIZ. ÇÜNKÜ EŞİTLİK GÜÇLENDİRİR. EŞİTLİK TÜRKİYE’NİN AYDINLIK GELECEĞİNİN VE DEMOKRASİNİN GARANTİSİDİR.

 

•          Kadın ve erkek vatandaşları, daha ana rahminden başlayarak, başta sağlık ve eğitim olmak üzere temel hizmetlerden ve yurttaşlık haklarından eşit ve eksiksiz yararlanmalarını sağlayacağız.

•          Eşitlik için fırsat eşitliği ve pozitif ayrımcılık yapacağız.

•          Kadınların çocuk yaşta evlenmesini, istemedikleri evliliklere zorlanmasını ve çocuk yaşta anne olmalarını önleyeceğiz.

•          1 Ocak 2002’den önce evlenmiş kadınların da edinilmiş mallara katılma rejiminden yararlanmasını sağlayacak Medeni Kanun değişikliğini yapacağız.

•          Yasal düzenlemeleri eşitlik açısından gözden geçirerek eksikleri tamamlayacak, Eşitlik Çerçeve Kanunu’nu çıkaracağız.

•          Eğitim ve kadın alanında faaliyetlerde bulunan sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını destekleyeceğiz.

•          Şiddete uğramadan ve korkusuzca yaşamak kadınların hakkıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğiz. Sadece töre değil namus cinayetlerinin de en ağır şekilde cezalandırılması için Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapacak, Güldünya Yasası’nı çıkaracağız.

•          Kadınlar için ‘Alo Şiddet’ hattı, ücretsiz danışmanlık, psikolojik destek ve yasal yardım veren danışma merkezi, güvenlik barınma desteği sağlayan sığınma evi gibi hizmetleri sayı ve kalite açısından yeterli hale getirecek, şiddete uğrayan kadınların ve şiddet uygulayanların tedavi ve rehabilitasyonu için özel merkezler açacağız.

•          Kadına karşı şiddet ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla, merkezi idare ve yerel yönetimlerde gerekli bütçe ödeneklerinin ayrılmasını sağlayacak, yerel yönetimleri bu hizmetleri vermek üzere özel olarak destekleyecek, çalışmalar ve hizmetler arasında eşgüdüm sağlayacağız.

•          Kadına karşı her türlü şiddeti, cinsel taciz gibi onur kırıcı eylemleri önlemek için eğitici ve koruyucu hukuksal politikalar uygulayacağız.

•          Kadın-erkek, her vatandaş yoksulluğun şiddetine uğramadan ve açlık çekmeden yaşayacak. Sadaka değil, hak olarak sağlık ve eğitim desteklerinden, aile sigortası ve kırsal kesimde başlatılacak asgari ücret tutarındaki vatandaşlık hakkı ödemesinden yararlanacak.

•          Aile sigortasından öncelikle ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklardan oluşan aileler, yalnız yaşayan emekli ve yaşlılar, korumasız kesimler ve engelliler yararlanacak.

•          ‘Vatandaşlık Hakkı Ödemesi’ öncelikle ailenin annesinin banka hesabına yatırılacak, böylece kadının evdeki konumu güçlendirilecek.

•          İnsan onuruna yaraşır bir hayat için, evde çalışan kadınlar, evden çalışan kadınlar, diğer enformel ekonomi çalışanları ve esnek çalışanlar soysal refah hizmetlerinden yararlanacaklar.

•          Kadın-erkek eşitliği ve bütün aile fertlerinin saygınlığını koruma hedefleri temel sosyal hedefler arasında yer alacak ve ilköğretim programlarında işlenecek.

•          Her çocuğun kreş ve okul öncesi eğitimden yararlanabilmesi için, işyerlerinde kreş olanaklarını devlet desteğiyle yaygınlaştıracak; özellikle kentlerin sosyal gelişme açısından yetersiz bölgelerinde çalışan kadınların, memur ve emekçilerin çocuklarına öncelik vererek, yeterli sayıda ve nitelikte çocuk yuvası ve ana okulu açılmasını sağlayacağız.

•          Her kadın istediği kadar çocuk sahibi olabilmek için ihtiyaç duyduğu aile planlaması ve koruyucu hekimlik hizmetlerinden yararlanacak.

•          Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası koruyucu hizmetler geliştirecek; anne ve bebek(ler) için ücretsiz sağlık, gıda ve ilaç destekleri sağlayacağız.

•          Kız çocukların ve eğitimini yarım bırakmak zorunda kalmış her kadının eğitim ve gelişme hakkını kullanabilmesi için özel düzenlemeler yapacağız. Kız çocukların okula kayıt ve devamı için aileleri destekleyecek, yaz okulları, akşam okulları gibi uygulamaları çoğaltacağız.

•          Kadınların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirebilmeleri için Halk Eğitim Merkezleri ve Çok Amaçlı Toplum Merkezlerini yaygınlaştıracak, bu merkezler eliyle yürütülen programlarını işgücü piyasasının ihtiyaç ve taleplerini dikkate alarak geliştireceğiz.

•          Kadınların mesleki eğitim olanaklarına kavuşturulmasına önem vereceğiz.

•          Kadının ekonomik bağımsızlığına kavuşması amacıyla ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ hazırlayıp hızla uygulamaya sokacak, bu strateji temelinde çeşitli kesimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak uzun vadeli bir ‘Ulusal Kadın İstihdamı Politikası’ geliştirecek ve Yıllık Eylem Planları ile yürüteceğiz.

•          Kadınların işgücüne katılımı ve istihdamını artırmak üzere, kamu istihdamına ilkeli kota, özel sektör için de özendirici düzenlemeler getireceğiz.

•          Çalışma yaşamında kadına yönelik her türlü ayrımcılıkla mücadele edecek, kadınların işe alınmasını teşvik edecek, gebelik, analık, emzirme ve cinsiyete bağlı diğer nedenlerle işten çıkartmayı ve doğumdan sonra işe dönüşte karşılaşılan ayrımcılıkları yasal ve idari önlemlerle engelleyeceğiz.

•          Tarım kesimindeki mevsimlik ve geçici işler, ev hizmetlerinde çalışanlar gibi kadın yoğun ve kayıtdışı alanlarda örgütlenmeyi, sosyal güvenlikten yararlanmayı olanaklı kılacağız.

•          Çocuk ve yaşlı bakımı için gerekli kurumları geliştirecek, hizmetleri iyileştirecek, çalışan annelerin aile sorumluluklarından kaynaklanan iş yüklerini azaltacağız.

•          Kadınlara iş kurma kredisi ve pazarlama desteklerini artıracak, kendi hesabına çalışan girişimci kadınların kredi olanaklarını genişleteceğiz.

•          Kamu yönetiminde ve siyasette, karar verme mekanizmalarında kadın oranını yükseltecek, üyelerimizi yerel ve genel seçimlerde aday olmaya özendireceğiz.

•          Kadınların özellikle yargı, idare, ekonomi yönetimi ile iç ve dış siyaset alanlarında daha etkin olabilmelerine özel önem vereceğiz.

•          Meclis bünyesindeki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nu yapısını gözden geçirecek, fırsat eşitliğine ilaveten sonuç eşitliğini de öngörecek şekilde yeniden yapılandıracağız.

•          Yerel yönetimleri kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama katılımlarını sağlayıcı, statülerini yükseltici ve kadın erkek eşitliğini güçlendirici hale getireceğiz. Bu kapsamda yerel eşitlik komisyonları oluşturacak, Yerel Eşitlik Eylem Planları hazırlayıp uygulamaya sokacağız.

•          Ücretsiz rehabilitasyon ve koruyucu sağlık hizmetleri, genç kızlar için yurt ve barınma olanakları, kadın sığınma evi, yaşlı bakımevi, halk sağlığı merkezleri ve danışma merkezleri hizmetleri gibi sosyal belediyecilik uygulamalarını yaygınlaştıracağız.

Yerel düzeyde ve ülke ölçeğinde Kadın Konseyleri oluşturarak, cinsiyete dayalı sorunları katılımcı ve eşgüdümcü bir yaklaşımla ele alacak ve çözümleyeceğiz.

 

 

GENÇLERİN İYİ EĞİTİMLİ, ÖZGÜVENLİ, HOŞGÖRÜLÜ, KÜLTÜRLÜ, SORUMLULUK SAHİBİ, LAİK VE DEMOKRATİK CUMHURİYETİN BİRİKİMLERİNİ İÇTENLİKLE BENİMSEYEN, ÖZGÜR BİREYLER OLARAK YETİŞECEĞİ BİR TÜRKİYE VAAT EDİYORUZ.

Gençler, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin güvencesidir. Türkiye’nin geleceği, onların özgürlüğüne, eğitimine, yaratıcılığına ve vizyonuna bağlıdır. CHP iktidarında gençler ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmelere seyirci kalmayacak, karar verme süreçlerine bizzat katılacaklardır. Gençlerin düşünce ve endişelerini sadece gençlikle doğrudan ilgili alanlarda değil, tüm politika ve karar verme alanlarında dikkate alarak, gençlerin görüşlerini, önceliklerini ve arzularını dinleyeceğiz, güçlendireceğiz ve faaliyete geçireceğiz.

  • Türkiye’yi Avrupa ülkeleri arasında Ulusal Gençlik Konseyi’ne sahip olmayan tek ülke konumunda olmaktan çıkaracağız. Genç kuşağın, özellikle genç kızlarımızın, siyasete, eğitime, istihdama ve toplumun her alanına katılımını arttırmak ve onların karar verme süreçlerinde söz sahibi olmasını sağlamak en önemli hedefimizdir.

  • İçinde bulunduğumuz bilgi ekonomisi çağında, gençlerin bilişim teknolojilerine erişimine özel önem vereceğiz.Her evde internet erişimi ve bilgisayar olmasını sağlayacağız.

  • Türkiye’yi Çin ve İran gibi ülkeler seviyesine gerileten internet ortamındaki sansürleri kaldırarak, Türkiye’deki genç nüfusun gelişmiş ülkelerdeki gençlerle aynı düzeyde bilgiye erişmesini sağlayacağız.

  • Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendireceğiz.   Ekonomik nedenler dolayısıyla öğrenimini terk etmek zorunda kalan gençlere ve özellikle genç kızlara destek sağlayacağız.

  • Özel dershane ve kurslara olan bağımlılığı etkin bir şekilde kıracağız. Üniversite sınavı başta olmak üzere, eğitimin çeşitli kademelerinde uygulanan sınav sistemlerini gözden geçirerek, bunların öğrencileri en verimli çağlarında hayattan koparmamasını sağlayacağız.

  • Günümüz dünyasında büyük öneme sahip olan yaşam boyu öğrenme, yaygın eğitim, uzaktan öğrenme ve elektronik öğrenme sistemlerini yaygınlaştıracağız.

  • Eğitimin kalitesini her seviyede iyileştireceğiz. Eğitim sistemini bireysel farklılıklara daha fazla önem veren, fırsat eşitliği sağlayan ve bilim, sanat ve spor gibi alanları ön plana çıkaran bir yapıya kavuşturacağız.

  • Meslek okulları ve mezunlarına devletten ve iş çevrelerinden daha fazla destek sağlayacağız. Mesleki ve teknik okullar ile özel sektördeki sanayi ve hizmet kuruluşları arasında karşılıklı etkileşim ve iş birliğni geliştirerek, etkin bir yönlendirme sistemi benimseyeceğiz.

  • Üniversitelerin tümünde ve özellikle yeni kurulmakta olanlarda yeterli eğitim kalitesini sağlayarak, üniversite müfredatlarını, günümüz iş gücü piyasasının taleplerine cevap verecek şekilde oluşturacağız.

  • Tüm yüksek öğrenim öğrencilerine, sağlıklı, güvenli, kütüphane ve internet altyapısına sahip, cemaat baskısı altında olmayan yurt olanakları sağlayacağız.

  • Maddi olanağı olmayan tüm ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yeterli düzeyde Karşılıksız Eğitim Bursu sağlayacağız. Üniversite burslarını asgari ücret seviyesine çıkaracağız.

  • Talep eden tüm üniversite öğrencilerine düşük faizli, kamu destekli ‘’Yüksek Eğitim Yaşam Destek Kredisi’’ vereceğiz. Kredi geri ödemesinde kredi sahibi gençlerimizin koşullarını göz önünde bulunduracak ve gerekli esneklik sağlayacağız.

  • Eğitimini sürdüren gençler için her alanda ücretli ve ücretsiz staj imkanlarını arttırarak gençlerin mezuniyet öncesi iş tecrübesi edinmesini sağlayacağız.

  • Ekonomik ve sosyal politikalarda gençliğin ihtiyaçlarına öncelik vereceğiz. Genç İş Kur, İş Becerisi Kazandırma Kursları, Mesleki Eğitime Sosyal Güvenlik Desteği, Tarımda Çıraklık Kursları ve Kırsal Kesim Mesleki Eğitim gibi farklı Projelerin uygulamaya geçirilmesi ile gençlere girişimcilik, meslek edinme, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında doğrudan destek temin edeceğiz.

  • Gençlerin girişimcilik çabalarını teşvik edeceğiz. Girişimci gençlerin fikir ve projelerine destek vererek iş yaşamına daha kolay atılmalarını sağlayacağız. Bunun için ülke genelinde proje ve girişimcilik yarışmaları düzenleyeceğiz.

  • Kırsal kesimde, köy ve mezralarda yaşayan gençlerin, başta seracılık, arıcılık, hayvancılık, tarım ve diğer ziraat alanlarında uygulamalı eğitim almaları konusunda özendirici ve kolaylaştırıcı düzenlemelere gideceğiz.

  • Gençlerin bedensel, ruhsal ve cinsel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için gerekli önlemleri alacağız.

  • Aile veya topluma uyum sağlamada, gelecek ile ilgili planlamada, zararlı alışkanlıklardan korunma sorunlarında aile ve gençlerimize destek verecek ‘Psikolojik Danışma Merkezleri’ yaygınlaştırılacaktır.

  • Yerel yönetimlerin de yaygın katkı ve sorumluluğu altında, spor, sanat, gezi, araştırma gibi sosyal projeler geliştirerek, çocuklarımızın sosyal, üretken ve yaratıcı olmalarını destekleyeceğiz.

  • Kent merkezlerinde gençlerin serbest zamanlarını değerlendirmelerine katkı için, hoşgörülü, farklılıkları bir değer olarak gören, ulusal değerleri özümsemiş, dünyaya açık bir gençliğin buluşacağı ‘Cumhuriyet Gençlik Evleri’ Projesini gerçekleştireceğiz.

  • Gençlerin beraberlik ve kaynaşmalarını sağlamak, ülkemizin farklı bölgelerinin kültür ve gelenekleri ile gençlerimizi kaynaştırmak amacıyla, ‘İller Arası Gençlik Değişimi’ Programları düzenleyecek, ülkelerarası gençlik değişim programlarını yaygınlaştıracağız.

  • Gençlerimizin yaz tatillerinde zaman ve enerjilerini faydalı bir şekilde değerlendirmeleri, kendi yetenek ve eğilimlerini keşfetmeleri amacıyla ‘Çağdaş Gençlik Kampları’ düzenleyeceğiz.

  • Gençlerin ulaşım vasıtalarından çok düşük fiyatlarla yararlanmalarını, kültür ve sanat faaliyetlerini izlemek isteyen gençlere de özel fiyat uygulanmasını sağlayacağız.

 Daha geniş bilgi için http://www.chp.org.tr/?page_id=745

 

EKONOMİ  
Tasarruf şart, şartta kim yapacak?
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft