FOSİL YAKIT DEVRİ SONA MI, ERİYOR??
Birleşmiş Milletler İklim Konferansı Tarihi anlaşma, COP28
28. oturumu bu yıl Dubai'de yapılan Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP28), ilk kez "fosil yakıtları adıyla anan" tarihi bir anlaşmayla sona erdi. Anlaşma, bu yakıtlardan “uzaklaşma" taahhüdünü içeriyor.
Buna karşın Petrol karteli OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü), fosil yakıt kullanımını bırakmaya yanaşmadı. Diğer yandan, özellikle yükselen deniz seviyeleri nedeniyle felakete sürüklenen ada ülkeleri, iklim değişikliğinin kökenindeki hidrokarbonları "aşamalı hale getirmek" için açık bir çağrı bekledi.
İklim krizine bağlı olarak geri dönüşü olmayan yıkımla karşı karşıya olan düşük ve orta gelirli ülkeler için oluşturulan "Kayıp ve Zarar Fonu" ise başta umut vadetse de şimdiye kadar sadece 700 milyon dolar tutarında bir taahhüt aldı. İklim politikası analisti Joyce Kimutai'ye göre bu, iklim krizi etkilerinin tahmini yıllık maliyeti olan 4 trilyon doların sadece küçük bir kısmıydı.
Bunlarla birlikte COP28'de verilen taahhütlerin yetersiz olduğu görülüyor. İklim aktivisti Vanessa Nakate, "Bize zaten bildiklerimizi anlatıyorlar," diyor ve ekliyor: "Fosil yakıt dönemi sona ermeli."
|