DEPREMİN BİRİNCİ AYINDA, ACI HALA TAZE!
DEPREM BÖGELSİNDE YAŞANAN SORUNLAR!!
Ben genel olarak tatillerimi çadırda yaparım, yazın bile çadırda kah yanarız, kah donarız, evlerimiz bizim çocukluğumuzla kıyaslayınca baya lüks içinde, hepimiz az yada çok bu lükse alıştık.. Dogada nasıl yaşanır, neler yapmamız gerekir bunlardan da çok uzaklaştık, en basit ilk yardım kuralları konusunda egitim almadık, kendi kendimizi eğitmedik… Evlerimizi fay hattında olduğunu bile bile depreme dayanıklı yapmadık, sonra deprem kapımızı öyle bir çaldı ki,11 ilimizde 45-50 bin insanımızın canına, 100 bin insanımızın yaralanmasına, 2-3 milyon insanımızın evsiz kalmasına veya evine girememesine neden oldu… Büyük afet büyük acı, Allah canlarını kaybedenlere sabır versin, yaralılara şifa versin, evsizlere devlet, millet işbirligiyle evler yapılsın ki bu yaralar sarılsın… Şimdi deprem bölgsine kulak verelim neler yaşanıyor, nelere ihtiyaç var.. Her ihtiyacı dile getirenleri de bizi güçsüz, başarısız gösteriyor diye hain ilan eden hükümet yetkililerine siz biraz susun, devletin hizmet gücü, ihtiyacı olan vatandaşlar ve bunu dile getiren muhalefet konuşsun diyerek… Depremin birin ayında bölgede ki sorunlara bakalım…
“Songül Y. bulaşıklarını büyük bir özenle yıkıyor. Çatal-bıçakları, tabakları önce bulaşık deterjanıyla iyice temizliyor. Ardından da köpüklerini durulayıp kurumaya bırakıyor. Bu, yerle bir olmuş evinin önünde, kaldırımın üzerinde yapılması dışında olağanüstü bir sahne değil.”
“Türkiye ve Suriye’yi vuran depremin üzerinden bir aç geçti, büyük felaketten kurtulanları ise hala belirsizliklerle karşıya. En ciddi sorun ise yaşayacak güvenli bir yer bulabilmek. Şu anda en az 1,5- 2 milyon insan evsiz. Bir kadar kişi başka yerlere taşınmış oralarda geçici olarak veya kalıcı olarak barınmaya çalışıyorlar… Depremzedelere güvenli bir barınma alanı sağlamanın ne kadar süreceğini kestirmek de zor.”
*AFAD, yaklaşık iki milyon insanın deprem bölgesini terk ettiğini söylüyor, insanların bazıları başka şehirlerde arkadaşlarının ya da aile fertlerinin yanına yerleşmiş durumda…”
*Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 10 şehirde salgın riskine karşı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı adımların atıldığını dile getirdi. Uzmanlar, özellikle içme suyu ve hijyen konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor.
* Depremzedeler, barınma, tuvalet, banyo sorunlarıyla baş başa. Görüşülen bütün depremzedeler, insanca yaşayacakları koşullar istiyor. Bu süreci hamile olarak geçiren kadınların doktor kontrolleri askıya alınmış. Birçok kadın canını zor kurtardığını anlatırken hamileliğin seyrine ilişkin doktora gidemediğini anlatıyor.”
Ayrıca kronik hastalığı olan insanların diyaliz gibi hizmetlere ulaşması, sürekli ilaç kullananların ilaçlara ulaşımında sorunlar yaşanıyor.. Afad vya Ankara Büyük Şehir, İstanbul Büyük Şehir, İzmir Büyük Şehir Belediyeleri deprem bölgesi dışında yaşayan şeker hastalarını, kronik ilaç kullanan diger hastaları kardeş hasta ilan ederek, ilaç temin etmenin yolu açılabilir… Bu orada ihtiyaç karşılama anlamında da yapılabilir örneğin ben ayda 250 lira bir aileye gönderebilirim…
Depremin birince ayında, bu acıyı derinden hissedenlere bir de yoksunluk, yoksulluk, barınma, yalnızlık sorunlarını yaşatmayalım der. Tekraren canlarını kaybedenlere rahmet yaralılara şifa, orada sorunları yayanlara kolaylıklar, buraki bizlere ve devlet görevlilerine, hükümet yetkililerine ise orayı unutmamayı önererek… Selam ve Saygılarımla..
Hüseyin Benek – 6.3.2023 – vatandasfikri.com
Kaynaklar
1* https://www.bbc.com/turkce/articles/cnlr7z9v4x2o
2* https://www.dunya.com/saglik/deprem-bolgesinde-salgin-hastalik-riski-haberi-685604
3*https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/deprem-bolgesinde-yasam-mucadelesi-veren-kadinlarin-sorunlarini-uzmanlar-anlatti-felaketin-yuku-kadinin-sirtinda-2053399
|