İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
KURAKLIK AFETi!!

KURAKLIK AFET UYARISI!!!

Meteoroloji'den 'olağanüstü kuraklık' uyarısı, kimi uyarıyor tabiiki devletin kurumu devletin kurumlarını ve bizi uyarıyor, bu uyarı neye neden olmalı? Biz vatandaşlarda suyumuzu tasarruflu kullanmaya, susuzluğa dayanıklı ürünler ekmeye, kurumlarımızda da, (Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve orman Bakanlığı) gibi bakanlıklar ise kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştirecek…. 700—800 ova, tarım alanı belirleyecek barajlar, sulama göletleri, bunlara bağlı kanallar yapacak, tarım sulama, kullanım sulama kurumları ve sistemi ayrılacak nerede nasıl tasarruf yapılabilir, bu düşünceler toplumla nasıl buluşursa kabul görür gibi konular üzere acilen çalışılmalıdır… Kuraklık afeti diğer afetlere benzeme!!

Açıklanan Kuraklık Raporuna Göre Durum Aşağıdaki Gibidir

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 yıllık meteorolojik kuraklık haritalarını yayınladı.

Ciddi ölçülerde yağışların azaldığı, sıcaklıkların da arttığını gösteren raporlar ve haritalara göre, 2021 Yılı Mayıs Ayı Alansal Yağış Raporu'nda Türkiye geneli mayıs ayı yağışı 21.6 mm ölçüldü.

Normali (1981-2010) 49.3 mm ve 2020 yılı mayıs ayında 63.2 mm olan yağışlarda normaline göre %56, geçen yıla göre %66 azalma olduğu açıklandı.

Normalin Yüzdesi Metoduna (PNI) haritasına göre Marmara'nın bir bölümü, Batı ve Orta Karadeniz ile Iğdır civarları harici bölgeler 'şiddetli kurak' olarak gösterildi.

Son üç aylık Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasında ise Muğla, Denizli- Burdur, Niğde, Elazığ- Malatya- Tunceli, Diyarbakır- Şanlıurfa-Mardin, Çankırı, Kars, Bayburt ve Van 'olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kuraklık görülüyor… Yıllardır uzamanlar uyarıyordu, küresel ısınma var, kuraklık olacak diye bizim ülkemizi bu kuraklık nasıl etkiliyor dersek?

Az Etkilenen İller

Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne'nin güney kesimleri, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya çevreleri, İstanbul'un batısı, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun'un sahil kesimlerinde normalin üstündeki yağışlar, diğer bölgelerin tamamında normallerin altında kaldı.

En Çok Etkilenen ve Etkilenecek Bölgeler

Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış azlığı %80'lerin üzerine çıktıığı görülüyor…

Mayıs ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 97 mm ile Düzce'de, en az yağış 0,5 mm ile Muğla'da, normaline göre de en fazla azalma %98 ile yine Muğla'da oldu.

Yağışlı gün sayıları Güney Ege, Antalya'nın batısı ve doğusu, Hatay'ın güneyi ve Gaziantep çevrelerinde 1 güne kadar düştü. Batı ve Orta Karadeniz ile Kars çevrelerinde ise 10- 15 gün aralığında yağışlı gün görüldü. Geçtiğimiz Mayıs ayın da, yağış durumumuz nasıldır dersek?

Bölgelere Göre Mayıs Ayı Yağış Miktarları, Normali Ve Geçen Yıl Mayıs Ayına Göre Şöyle Oluştu!!

"Marmara'da 44.5 mm, normaline göre %12 arttı, geçen yıla göre %41 düştü. Ege'de 6.9 mm, normaline göre %81, geçen yıla göre %89 azaldı. Akdeniz'de 6.9 mm, normaline göre %83, geçen yıla göre %87 azaldı. İç Anadolu'da 14.8 mm, normali ve geçen yıla göre %69 düştü. Karadeniz'de 47.6 mm, normaline göre %20, geçen yıla göre %40 azaldı. Doğu Anadolu'da 22.4 mm, normaline göre %66, geçen yıla göre %70 düştü. Güneydoğu'da 6.1 mm, normaline göre %83, geçen yıla göre %85 azalarak son 30 yılın en düşük seviyesi görüldü."

Türkiye'nin geçen yıl olduğu gibi bu yılın hem geçen aylarda hem de mayıs ayına ilişkin kuraklık SPI ve PNI metotlarına göre hazırlanan haritalarda, 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterilen bölgelerin yoğunluğu dikkat çekiyor.

Son Elli Yılın En Kurak Mayıs’ı Yaşandı

2021 Yılı Mayıs Ayı Ortalama Sıcaklıkları Raporu'na göre ise son 50 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı.

Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Antakya, Elmalı, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallıhan'da mevsim normallerinde, diğer tüm bölgelerde ise üzerinde sıcaklık görüldü. Sadece Samandağ'da mevsim normalleri altına indi.

Uzun yıllar mayıs ayı ortalama sıcaklığı 16.7 derece iken, bu yıl 19.3 derece oldu. En yüksek sıcaklık ise 44.3 derece ile Ceylanpınar'da tespit edildi. 44.3 derece mayıs ayında Türkiye'de ölçülen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti.

Bölgelere göre Mayıs ayı ortalama sıcaklıkları ve uzun yıllar ortalamasına göre farklar şöyle oluştu, ona bakacak olursak, aşağıda ki bilgileri görürüz…

"Marmara, uzun yıllar ortalaması 16.9 derece iken, bu yıl 18.3'e çıktı, en yüksek 34.6 derece Geyve. Ege, uzun yıllar ortalaması 18.6 derece iken, bu yıl 20.9'a çıktı, en yüksek 39.4 derece Aydın. Akdeniz, uzun yıllar ortalaması 19.3 derece iken, bu yıl 21.5'e çıktı, en yüksek 38.4 derece Kozan.

İç Anadolu, uzun yıllar ortalaması 14.6 derece iken, bu yıl 17.7'ye çıktı, en yüksek 35.3 derece Kırıkkale.

Karadeniz, uzun yıllar ortalama 15.2 derece iken, bu yıl 17.2'ye çıktı, en yüksek 37.9 derece Amasya.

Doğu Anadolu, uzun yıllar ortalama 13.6 derece iken, bu yıl 17.2'ye çıktı, en yüksek 36.6 derece Elazığ.

Güneydoğu, uzun yıllar ortalaması 20.7 derece iken, bu yıl 24.7'ye çıktı, en yüksek 44.3 derece Ceylanpınar.

Bunlar ölçüldü, vatandaşların, Kurumların bilgisine sunuldu, ne yapılması gerekiyor, sorusunu hem vatandaş soracak hemde hükümet edenler… Vatandaşlar baraj sulama göleti ve sulama sistemleri talep ediyor mu, yoksa ibadethaneler hükümet binaları, duble yollarla yetiniyorlar mı? Soruyorlar mı, sormuş olsalar, şuanda kuraklık yaşanan ovalarda Çiftçilerimiz Kuraklık Afetiyle baş başa kalmamış olurlardı!! Kuraklığa hem kişisel, hemde kurumsal önlemler almak dileğiyle, Selam ve Sevgilerimle..

Dogan Doga – vatandaş – vatandasfikri.com – 27.6.2021

Kaynaklar

1* https://www.yenicaggazetesi.com.tr/endiselendiren-harita-meteorolojiden-olaganustu-kuraklik-uyarisi-459837h.htm

2* https://www.amerikaninsesi.com/a/turkiyede-kurakl%C4%B1k-krizi-mi-kapida/5694564.html

 

SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft