İYİ ÜNİVERSİTELER, DÜNYA LİSTESİNDE, İLK BEŞ YÜZ ARASINDA Kİ ÜNİVERSİTEMİZ!!
Dünyada En İyi 500 Üniversite
Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasın da, keşke üniversitelerimiz diyebilseydik, bu iyi üniversiteler listesin de ne yazık ki Ülkemiz Türkiye'den sadece Koç Üniversitesi girebilmiştir… Onları kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz… Bu durum üzerine, YÖK, MEB, yöneten siyasiler kısır siyasal tartışmalardan sıyrılıp, durup, düşünmeleri, düşünmemiz gerekmez mi?
Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) tarafından her yıl yayımlanan en iyi üniversiteler sıralamasında bu yıl ilk 500'e Türkiye'den sadece Koç Üniversitesi girebilmiş demek… Diğer üniversitelerimiz iyiler sıralamasında yok demektir..
İlk 500 arasında yer Koç Üniversitesitemiz de, geçen yıla göre 14 sıra gerileyerek listede 465'inci olarak yer aldı. İlk 500’e 465 sıradan giren bir üniversitemiz varken İlk 1000'de ise Türkiye'den dokuz üniversitenin yer aldığını görüyoruz…
Birinci sırada yine MIT var; Dünya sıralamasında birinciliği bu yıl da ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) aldı.
Hangi Ölçülere Göre İyi Üniversite Sıralaması Belirleniyor Dersek?
2004'ten bu yana yayımlanan bu Üniversite nitelik sıralaması altı kritere dayanıyor.
1*Akademik itibar
2*Mezunların istihdam edilebilirliği
3*Fakülte/öğrenci oranı
4*Fakülte başına akademik atıf oranı
5*Uluslararası öğrenci oranı
6*Uluslararası akademik kadro
2021 Dünya da İyi Üniversiteler Sıralamasında ilk 10 Ülke Arasında En Çok Hangi Ülkelerin Üniversiteleri var?
En fazla üniversite ABD'den olduğu görülüyor, İngiltere, İlk 1000'de ABD'den 153, İngiltere'den de 88 üniversite yer aldığı görülüyor…
Avrupa'dan ise toplam 408 üniversite olduğu, listede 277 üniversite ile Asya-Pasifik Bölgesi ve 177 üniversite ile ABD ile Kanada'dan oluşan Kuzey Amerika izliyor.
Listede Çin üniversitelerinin de yükselişte olduğu görülüyor, sıralamaya bu yıl Çin'den 50'den fazla üniversite girdiği görülüyor… Dünya genelinden, 47 üniversitenin bu yıl ilk kez listeye girdiği görülüyor, biz ne zaman bu listeye gireceğiz sorunu YÖK yöneticilerine sorarak, bizim durumumuza daha yakından bakalım mı?
Biz hala, dini eğitim mi, bilimsel eğitim mi, eğitimde dini bilginin ağırlığının ne olacağı, rektör atarken en az bilimsel çalışma yapan, en çok siyasal söylem içinde olanların tercih edilmesinin bu sırlamalara etkisi ne kadar olabilir? Yakın tarih de Koç Üniversitesi de ilk 500’e giremezse ilk de üniversitemiz kalmayacak.. Siyasilerimiz, siyasileşmiş, bilimselleşememiş Akademik kadrolarımız eğitimde ki başarılarımızdan konuşmaya devam edecekler.. Neden ilk 500 de yokuz diyenleri de dış güçlerin, içimizdeki işbirlikçileri diyeceğiz, hainler ilan ederek, kim hain, kim değil bilimsel çalışmalarına devam ederek.. İlk 1000 de de üniversite bırakmayacak gibi bir halimiz var, gibi… Umarım, bu sırlamalar, bizi uyandırır, gereken eğitim reformları yapılır, bilimsel bilgiye, laiklik anlayışına dayalı bilgi edinme, bilimsel anlayışa dayalı eğitim kurumları aracılığıyla ilk 10 da bir, ilk 100 de 10, ilk 1000 de 100 üniversitemiz olur, umuduyla, dileğiyle… Selam ve Sevgilerimle…
Hüseyin Benek – 10.3.21 – vatandasfikri.com
Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56344732#:~:text=Y%C3%BCksek%C3%B6%C4%9Fretim%20derecelendirme %20kurulu%C5%9Fu%20QS%20(Quacquarelli,465'inci%20olarak%20yer%20ald%C4%B1.
|