|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI ACIKLANDI |
İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI ACIKLANDI TEMEL İLKELERİ ve TEMEL AMAÇLARI
Bu İnsan Hakları Eylem Planı; Umut Ediyoruz ki, Demokratik Hukuk Kurallarına, İnsan Haklarına Daha Çok Uyulmasıyla Sonuçlanır…
Sivil toplum kuruluşlarının sürece katılımına özel bir önem verilmiş, insan hakları örgütlerinin görüş ve önerileri Belge’ye yansıtılmıştır. Bu doğrultuda gazeteciler, yazar ve akademisyenler, iş ve çalışma dünyasının temsilcileri, sendikalar, gayrimüslim cemaat temsilcileri ile vakıfları gibi toplumun tüm kesimleriyle toplantılar yapılmış, görüş, öneri ve beklentileri alınmıştır. Belge’nin omurgasını oluşturan 11 temel ilke etrafında; 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyet belirlenmiştir. İlgili amaç başlıkları altında belirlenen hedefler çerçevesinde öngörülen faaliyetler, somut biçimde ‘ölçülebilir ve izlenebilir’ nitelikte eylemler olarak düzenlenmiştir. Belgenin tam metnine https://rayp.adalet.gov.tr/resimler/1/dosya/insan-haklari-ep02-03-202115-14.pdf bağlantıdan ulaşılabilir. Ayrıca 11 temel ilke ve 9 amaç aşağıda sıralanmıştır…
TEMEL İLKELER
İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar. Devletin temel amaç ve görevi, bu hakları korumak ve geliştirmektir. Devletin tüm kurum ve kuruluşları, faaliyetlerini Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan ve aşağıda belirtilen ilkeleri esas alarak yerine getirir.
1* İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar. Devletin temel amaç ve görevi, bu hakları korumak ve geliştirmektir. 2* İnsan onuru, bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır. 3* Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın herkes hukuk önünde eşittir. 4*Kamu hizmetinin herkese eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması, bütün yönetsel faaliyetlerin temel özelliğidir. 5* Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir, kamu otoriteleri bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir. 6* Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez. 7* Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir. 8* Adli ve idari işleyiş; masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır. 9* Hiç kimse eleştirisi veya düşünce açıklaması nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz. 10* Hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir. 11* Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilmelidir. Adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının merkezindedir.
AMAÇLAR
1*Daha Güçlü Bir İnsan Hakları Koruma Sistemi 2*Yargı Bağımsızlığı ve Adil Yargılanma Hakkının Güçlendirilmesi 3*Hukuki Öngörülebilirlik ve Şeffaflık 3*İfade, Örgütlenme ve Din Özgürlüklerinin Korunması ve Geliştirilmesi 4* Kişi Özgürlüğü ve Güvenliğinin Güçlendirilmesi 5*Kişinin Maddi ve Manevi Bütünlüğü ile Özel Hayatının Güvence Altına Alınması 6* Mülkiyet Hakkının Daha Etkin Korunması 7* Kırılgan Kesimlerin Korunması ve Toplumsal Refahın Güçlendirilmesi 7* İnsan Hakları Konusunda Üst Düzey İdari ve Toplumsal Farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır… Biz vatandaşlar, siyasete demokrasi sınırları içinde katılım, evrensel ve yerel değerlere dayalı mevcut hakları geliştirerek aşacak şekil de oluşturulmuş, demokratik hukuk devleti normları ölçülerinde, laikliğin de dini hayatta, sosyal yaşam da, eğitim aşamalarında ihmal edilmeyerek, hukuk sistemimize ruh vermesini rica ediyoruz…
İnsan olmak nedeniyle sahip olunan haklar, hukuk devletinin varlık sebebidir. Hukuk devletinin ahlaki özü ve meşruiyeti evrensel nitelikteki değerler ile hak ve özgürlük perspektifinde yatmaktadır. Anayasalı devlete anayasal devlet niteliği kazandıran, kanun devletini hukuk devletine dönüştüren öz de budur. Kanunun üstünlüğünü hukukun üstünlüğüne çeviren, hukuk devletine ayırıcı vasfını veren de yine hak ve özgürlük anlayışıdır.
İster yargı Reformu, İster İnsan Hakları Eylem Planında Oluşturulmuş Temel İlkeler, Amaçlar, Hatta Mevcut Anayasadan Dogan Haklar, Yazılı Beyan da Evrensel Ölçülere Göre Oluştuğu Görülmektedir.. Görülmesine Rağmen Bu Kural ve Kanunlarda Uygulamada, Ayrımcılıklar Yaşandığı, Muhalif Seslerin Üzerine Gidildiğine, Tanık Oluyoruz.. Bu Belgelerin, Hayata Geçirilirken, Anayasamızda Yazılı Olmasına Rağmen, Kullanılması Aşamalarında Engeller Çıkarılan, Haklar Umarız Daha İyi Kullanılabilir.. Vatandaşlarımıza Haklar Acısından Hayırlı Olsun…
Hüseyin Benek: İnsan Hakları Eylem Bildirisinden Derlenmiştir. 3.3.21
|
|
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|