İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
TÜKİYEDEN SERMAYE ÇIKIŞI VE NEDENLERİ

TÜKİYEDEN SERMAYE ve AKIL GÖÇÜ!! 

 (Burada Kazan, Başka Yere Kaç!)

Bu toplumdan Kazan, bu ülkenin zenginlik kaynaklarıyla zengin ol, ama adeta “kazan kaçır”  belki de verginizi de vermeniz gereken kadar da vermiyorsunuz, siz bu hakkı nereden görüyorsunuz? Bunları nereden çıkarıyorsun derseniz, işte yazı, ite kaynakları…

“AfrAsia Bankası Şubat 2018’de "Küresel Varlık Göçü İncelemesi Raporu"nda dünyadaki varlıkları ve bu varlıkların göçlerini incelemiş.” İnceleyen bu kuruluş şu sonuca varmış…

The New York Times gazetesi ise bu rapora dayanarak Türkiye’den yurtdışına varlık göçünü inceledi ve haber Türkiye’deki medya kuruluşlarında geniş yer buldu. Rapor dünyadaki “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” ülkeler arası göçünü inceliyor. HNWI birincil ikametgahları hariç net varlıkları 1 milyon dolar ve üstünde olan kişiler için kullanılıyor. Bankanın raporu da bu doğrultuda son 10 yıldaki küresel zenginlikle beraber refah göçü eğilimlerini ve önümüzdeki 10 yıl için öngörüleri kapsıyor.

Küresel servetin 2017'de bir önceki yıla oranla yüzde 12 artarak 192 trilyon dolardan 215 trilyon dolara yükseldiği ifade edilen raporun girişinde verilen istatistikler şöyle:

*Aralık 2017 istatistiklerine göre dünyada elde tutulan toplam özel servet yaklaşık 215 trilyon ABD Doları ve dünyada ortalama kişi başına servet ise 28.400 ABD Doları.

*Dünyada yaklaşık 15,2 milyon “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” kişi var.

*Dünyada her biri 10 milyon dolar net varlığa sahip yaklaşık 584 bin kişi var.

*Dünyada her biri 1 milyar dolar veya daha fazla net varlığa sahip 2 bin 252 kişi var.

Raporda toplam servet bakımından dünyanın en zengin 10 ülkesi sıralanmış. (Milyar dolar)

1 - ABD (62,584) 2- Çin (24,803) 3- Japonya (19,522) 4 - Birleşik Krallık (9,919) 5 - Almanya (9,660) 6 - Hindistan (8,230) 7 - Fransa (6,649) 8 - Kanada (6,393) 9 - Avustralya (6,142) 10 - İtalya (4,276)

En iyi performans gösteren ülkeler: En iyi performans gösteren varlık piyasalarının başında bir senede yüzde 25’lik artış gösteren Hindistan yer aldı. Hindistan’ı Malta, Çin, Polonya, Vietnam, Yeni Zelanda, İsrail, Avustralya, Monako, ABD, Japonya ve Güney Kore, Macaristan, Lüksemburg ve İsviçre izledi.

Bu ülkelerin çoğu, yıl boyunca güçlü borsa kazançları ile yükseldi ve özellikle, Polonya ve Macaristan'daki borsa endeksleri, yıl boyunca dolar cinsinden yüzde 40 oranında artış gösterdi. Malta, Yeni Zelanda, İsrail, Avustralya, ABD, Lüksemburg ve İsviçre’deki artış oranları, varlıklı insanların bu ülkelere yaptığı göçü devam ettirmelerinde etkili oldu.

En kötü performans gösteren ülkeler: 2017’de en kötü performans gösteren varlık piyasalarında ise yüzde 10’luk kayıpla Pakistan ve Nijerya ilk iki sırada yer aldı. Bunları yüzde 8’lik kayıpla Venezuela izledi. Türkiye ise bir yılda yüzde 6’lık varlık kaybıyla dördüncü sırada yer aldı. Türkiye’yi yüzde 5’lik kayıplarla Katar, Rusya ve İran izledi.  Sadece sermaye kaçışımı var bu ülkelerden, yok diploması, doktorası, bilimsel proje ve araştırmaları uluslararası ölçülerde olan kişilerde bu tür ülkeleri terk ediyor neden?

Ülkelerin ortak özelliklerine baktığımız da bazıların güvenlik sorunu var, bazıların yargı hukuk düzeni iyi işlemiyor, yargı üzerinde hükümet vesayeti var… Kendini güvende hissetmeyen yatırım yapacak sermaye ve bilim yapabilecek akıl, güvende hissettiği bölgeye doğru göçüyor… Bu iki kaynak kaçarsa, bu ülkeler fakirleşir, ne yazık ki ülkemiz dördüncü sıradan bu listede görülüyor ve önlem alınması gerekiyor…

Türkiye'nin bu konuma gelmesinin sebepleri ise şu kelimelerle özetlendi:: "Devletin medya üzerindeki baskılarının yatırımı caydırması, para birimlerinin dolar karşında değer kaybetmesi ve hukuk sistemine karşı oluşan güvensizlik (“yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” çıkışı." ) sermaye ve akıl göçüne neden oluyor… Bunlar kaç kişi derseniz sermaye çıkışına nene olan kişi sayısı vermiş, akıl göçünü de araştırmak lazımdır.  Türkiye’den çıkışların nedenleri: “Türkiye'deki sorunlar” başlığı altında 6 bin “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)”  ülkeden çıktığı hatırlatılarak bu konunun çok önemli olduğu ve ülkeden ayrılan zenginlerin yerine yenilerinin çıkmadığı belirtiliyor ve “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” sayısının sürekli azaldığı vurgulanıyor.

Japonya servet eşitliğinde ilk sırada : “Yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)”  tarafından tutulan paranın ülkedeki toplam servete oranı dikkate alınarak hazırlanan dünyadaki en eşit ülkeler sıralamasında şu ülkeler yer alıyor:

Japonya, Yeni Zelanda, Norveç, Avustralya, Kanada, Almanya, İsveç, Danimarka, Güney Kore, Finlandiya.

En başta bulunan Japonya hakkında "35 milyondan fazla kişiden oluşan büyük bir orta sınıf" veya “kitlesel varlık” topluluğu yorumu yapılarak, ülkedeki milyarder sayısının azlığına dikkat çekiliyor ve Japonya servet eşitliği açısından en adaletli ülke kabul ediliyor.

En eşit olmayan ülkeler: Beş ülke yer alıyor: İlk sıradaki Suudi Arabistan'ı Rusya, Nijerya, Brezilya ve Türkiye takip ediyor.

2017'de büyük “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” girişi ve çıkışı olan ülkeler

2017’de yaklaşık 95 bin HNWI başka bir ülkeye göç etti. 2016'da bu sayı 82 bin, 2015 yılında ise 64 bindi.

2017'de en büyük servet girişi yaşayan ülkeler:

Avustralya, ABD, Kanada, BAE, Karayipler’deki ufak ada ülkeleri, İsrail, İsviçre, Yeni Zelanda ve Singapur.

2017’de en büyük servet çıkışı yaşayan ülkeler:

Çin, Hindistan, Türkiye, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya, Brezilya, Endonezya, Suudi Arabistan, Nijerya ve Venezuela.

Türkiye'deki “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)”  Avrupa veya BAE'ye gittiği de raporda yer bulmuş.

Ayrıca aşırı vergilendirme nedeniyle de “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)”  ülkelerinden uzaklaştığı da belirtiliyor.

 “Yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” ülkeden çıkmasının ülkeler için kötüye işaret olduğu belirtiliyor:

"“Yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)”  kriz dönemlerinde genellikle ülkelerden ilk çıkan kişilerdir. Orta sınıf vatandaşların aksine ülkeden ayrılma olanakları vardır. Tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür." “yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)” ülkelerden çıkışları için ise şu nedenler sıralanmış:

ülkeden çıkmasının ülkeler için kötüye işaret olduğu belirtiliyor: “Yüksek net gelire ve değere sahip bireylerin (YNGDSB)”  kriz dönemlerinde genellikle ülkelerden ilk çıkan kişilerdir. Orta sınıf vatandaşların aksine ülkeden ayrılma olanakları vardır. Tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür."

M. Akif Gökalp

Kaynak: https://m.bianet.org/bianet/goc/204151-yurtdisina-servet-cikarmada-turkiye-dunya-ucuncusu

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft