İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
KÜRESEL RİSKLER

KÜRESEL RİSKLER, BİZİM DE RİSKLERİMİZ!!

(2016 da En Büyük Riskler Göçmen, Terör Ve İşsizlik)

Dünya Ekonomi Forumu 2016 Yılı Küresel Riskler Raporu’na göre teknolojik, jeopolitik, toplumsal konularda risk beklentiler ile ekonomik eşitsizliğin yıkıcı değişimleri tetikleyeceği riskini, dünyamızda yeni, yeni kırılganlık yaratarak hükümetlerin ve şirketlerin çalışma şeklini direk olarak etkileyeceği, tahmin edilmektedir. Ayrıca göçlerin de sosyal ve ekonomik riskler içirdiğini, diğer bir dikkat çekilen küresel risk alanı ise iklim değişikliğidir, bu alanda da risklerin azaltılmasında ve iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik önlemler de veya uyumundaki başarısızlıklar da öne çıkıyor.

Küresel Riskler Rapordaki Önemli Risk Başlıkları Şunlar Olduğu Tespit Edilmiştir

- İşsizlik önemli bir sorun.

- Giderek artan şirket borçları, risk taşıyan kapasitelere baskı yapıyor. Bugün daha zayıf bilançolar, büyük zararların etkisini yok etmeyebilir.

- Siber­saldırılar gelişmiş ekonomiler (özellikle ABD) için büyük bir tehdit unsuru oluşturuyor.

-  Gelişmekte olan ekonomiler, Çin kaynaklı yavaşlayan talepler nedeniyle zarar görüyor. İhracatçı ülkelerin emtia fiyatlarındaki düşüşün ekonomik ve toplumsal sonuçları görülmeye devam edecektir.

-  Ortadoğu'daki kriz, bölgede derinleşirken diğer ülkelerde terörizm şeklinde kendisi gösteriyor.

­ Makine öğrenme gelişmelerinin etkileri iyi düşünülmemiştir ve işgücü üzerindeki sonuçları derin olabilir.

Bu sorunların temel nedeninin eşitsizlikten kaynaklanan nedenler olduğunu söyleyebiliriz, bu neden üzerinde durmayan insanlık, kapısına dayanan göçmenlerin neden,nin de bu olduğunu görmelidir. İster güvenlik eşitsizlikleri, ister sosyal eşitsizlikler, ister ekonomik eşitsizlikler insanı hem istismara acık hale getirmekte hem de, göççe zorlamaktadır. İnsanlığın bir yanı lükslerden lüks beğenmezken, diğer yanı zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamıyorken ne beklenir? Tabiki krizler ve riskler…

Bu sorunların çözümü için kapsamlı çalışmalar gerekmektedir, ön görülemeyen bu sorunlar, ekonomiyi para ve değerli maden endeksine bağlayarak üretimi ihmal eden insanlık geleceğe doğru hızlı adımlarla yeni yeni krizlere acık hale geliyor… Bunun nedenleri küresel risk raporunda belirtiği gibi, işsizliğin temel sorun oluşu, başka önemli risk alanı ise artan kişi, şirket ve kamu borçları bizim gibi ekonomileri daha çok etkileyeceği düşünülüyor… Öte yandan biz Türklerin, kriz idaresinde ki tecrübeleri ve paniğe kapılmamaları bizim gücümüz olarak görülüyor…

Bizi ilgilendiren yanıyla, küresel risklerin bize yansıması sanırım işsizlik, göçmen, borçlar gibi sorunların neden olduğu sosyal sorunlar, olası terör olayları gibi dört ana başlıktan ekileceğimiz ayan beyan görülüyor…

Ayrıca Küresel ısınmada etkilenecek ülkeler arasında anılmamızda bu dört konuda tedbirler alınmasının gereğini ortay koyuyor… Sanırım kamu görevlileri siyasal sorumlular bu önlemleri alıyor, akademik camia bu konuda çalışıyor, entelektüel çevrelerde sürekli uyarılarını yapıyordur… Bu işler sadece kamu görelilerine ve siyasal sorumlulara bırakılacak işler değildir. Hepimizin sorunudur, hepimiz çözüm konusunda çözüm yolları aramalıyız, çözüm önerilerini can kulağıyla dinlemeliyiz.

Örneğin kuraklık mı olacak su kaynaklarını verimli kullanarak şimdiden tasarruf yapmalıyız. Ekonomik krizler mi bekleniyor, durgunluk mu bekleniyor hepsinin gereği neyse ona göre şimdiden önlemler almalıyız. Göçmen sorunu ülkemizi nasıl etkileyecek biz vatandaş olarak nasıl etkileneceğiz bunların ön görülerini yapan yazarları, düşünürleri, entelektüelleri dinleyerek, siyasal, ekonomik, güvenlik politikalarıyla önlemler alacağız ki, yarın vatandaşlar ve devlet olarak zor durumda kalmayalım…

Bunları düşünürken acaba, bu risklerde abartılar varmı diye düşündüm bence gerçekçi öngörüler, dilerim dünya, dilerim bir Ülke olarak bu sorunları aşarız. Bizi yönetenler, pardon ülkemizi yönetenler öngörülen sorunlar hakkında önlemler almışlardır. Riskler, krizler öngörülür de önlem alınabilirse fırsatlara dönüşürler… Dilerim ülkemiz ve bizim için 2016 ve gelecek yıllar iyi olur.. Selam ve saygılarımla….

Hüseyin Benek – Mart 16 --- www.vatandasfikri.com

 

TOPLUMSAL  
KAMU ALANIYLA VATANDAŞIN KAZIKLANMASI
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
DİN ve DEMOKRASİ!!
FİKRİ ADİL

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft