İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
Mısır olayları

MISIR VAKA'SI

 Mısır da kim haksız, herkes, neden?

Mubarek haksız 30 -40 yıldır tek idareci, senden başka adam mı yok? Allah seni yönetici olmak için mi yarattı? Bak artık sende yoksun. Mursi haksız, katılımın düşük %40-50 olduğu bir seçim de oyların %52 si %25-30 yapar, diyelim ki gercekten de %50 oy aldın, bu sana her şeye muhtedir olma hakkı vermez, laikleri dikkate alacaksın, hiristiyan azılığı dikkate alacaksın, liberalleri dikkate alacaksın, daha önceki otoriter yapıdan kalan kalıntıları dikkate alacaksın, kadın haklarında Mubarek dönemini arar hale getirmeyeceksin. Gücü görünce şımarmayacaksın, seçim demek seçenlerin olduğu kadar seçmeyenlerin de olması demektir, bütün vatandaşlara eşit gözle bakıp hak ihlalleri varsa o grubun haklarını verecek, ama diger grubların haklarını tırpanlamayacaksın ki insanlar hakları ve özgürlükleri üzerine kaygılanıp iktidarına karşı sokak muhalefeti geliştirmesin. Ama  her şeye rağmen darbeyi desteklemek yanlıştır, bir demokratın düşmeyecegi hatadır. Şimdi olayı haberler üzerinden bakarak degerlendirelim.

Olayın bu noktaya gelmesinde seçimle gelen birisinin yapmaması gereken 14 davranışı degerlendirelim ve Mursi'ye sahip çıkalım ama hatalarını da unutmayalım...

1- Mübarek’in gitmesini isteyenler yerine İhvan’ın gelmesini istemiyordu, Demokrasi isteyenlerle, karışıklıktan kendilerine pay çıkarmaya açılışanların, hele birde demokrasi kültürü yoksa vah o toplumun haline, develerle miting alanının basılışını, baltalarla oradakilere saldırıyı hala unutamıyoruz. Kim kazandı, demokrasi isteyenler, balta, gaz para etmez haklının karşısında, demek ki hala sorunlar var, demokrasi uzlaşma rejimi ise, daha başlangıçta dayatan kim, demek ki demokrasi mücadelesi henüz bitmedi devam ediyor.

2-İhvan ana gövde olduğu halde, Mübarek karşıtı Tahrir gösterilerin de hep geri planda durdu, sonrasında da “Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını” açıkladı. Ama çıkardı ve adayı kazandı.

3- İhvan, demokratik taşlar oturmadan otoriter çıkışlar yaptı, davranışlarıyla Mubarek döneminde yapılanları yapmaya başladı. 

4- Mursi göreve geldikten sonra uzlaşmacı ve kalkınmacı bir performans ortaya koyamadı, Tahrir gibi bir süreçten gelen halk, buna tekrar tepki gösterdi. Bu tepkiler tepki yerine uzlaşmayla karşılanamadı.

5- Ekonomiye öncelik vererek halk desteğini artırmayı başaramadı, uzun zamandır ortalığın teörrize oluşundan dolayı ekonomi çok zayıflamış olduğundan halkın hem ekonomik beklentisini hem de demokratik bekletisi karşılanamadı.

6 -Yargı, medya ve bürokrasi ile çatışmalar yaşandı, bu durum da Mursi nin işini zorlaştırdı. Güçler ayrılığı prensibi zaten yoktu, yine sayılmaya devam edilmek istendi, bu topluma muhaliflerin birleşmesi olarak yansıdı. 

7- Al Ahram gazetesinin yayınladığı ankette, halkın yüzde 73’ünün Mursi’nin ilk yılında iyi bir şey yaptığına inanmadığını, yüzde 63’ünün de yaşam standardının düştüğüne inandığını yazdı.

8- Sonuçta Mursi ye oy vermeyenlerin arasında güven erozyonu yaşandı, daha bir düşünce oluşmadan Musinin imajı yara aldı.

9 – Mursi, maalesef çoğulcu ve katılımcı demokratik bir lider izlenimi vermedi. Bu davranışta karşı tarafı güçlendirdi.

10- Meclis çalıştırılamadı, çıkarılacak yasalar ne mecliste tartışıldı nede diger muhaletle, ayrıca yargı ile sürekli kavga edildi.

11- Yeni Anayasa paketi de uzlaşma ile hazırlanmadı. Örnegin, ilk önerdiği pakette, “çıkardığı kararlar için yargı yolunu kapatma” ve “olağanüstü haller de tüm yetkileri toplama” gibi “diktatör” suçlamasına neden olan isteklerde bulundu.

Sonuç olarak Mursi ile ilgili uluslararası algı iyice otoriter egilimi agır basan kişi olarak netleşti, ülkede ki muhalefet Mursiye karşı birleşti, bu iki öneriden,( “çıkardığı kararlar için yargı yolunu kapatma” ve “olağanüstü haller de tüm yetkileri toplama”)  tepkiler sonrasında geri adım atıldı. Ama güven erezyonu muhalefetin artmasına neden oldu. Uzlaşma yerine kendi tabanının sesini dinlemeye devam etti, muhalif sesleri hainlikle, demokrasi düşmanlığı ile suçladı.

12-Bütün bu yanlışlar ve seçildim her şeyi yaparım tavrı Muhalif unsurları, Kıptiler, Mübarek yandaşları ile ileri demokrasi isteyenleri birleştirdi. Muhalif cepheyi büyüttü ve onlara sürekli malzeme verdi. Digerleri ile kıyaslandığın da kendisine daha yakın Selefi muhalif partiyi de yanına almayı başaramadı.

13- Dördüncüsü, 70 yıldır baskı ve zulümlere maruz kalan İhvan güçlü halk desteğine karşın bürokrasi, yargı, asker ve medya desteğinden yoksun olduğu halde, tedrici reformist değil de hızlı radikal değişimlere yeltendi. Hızxlı degişim kararları halkı rahatsız etti.

14- Mursi’nin, demokratik kültür ve teamüllerin daha oluşmadığı bir ülkede sokağı ve muhalif kitleleri yok sayarak, katılımın cok düşük olduğu seçimlerde sadece sandıkta aldığı yüzde 52  oy ise “demokrasi koalisyonu”na dayalı olduğunu ve elde ettiği bir oran olmasına rağmen bu koalisyon ile hareket etmesini başaramadı, bu aşamada bu kadar hata iktidarını sallayacağını hesaplayamadı.

Bütün bunları üst üste koyduğumuzda Demokrasi arayan bir toplum hazmedemedi, tekrar tahrir meydanına çıkıldı, uzlaşma sinyalleri yerine benim %52 lik destegim var, siz kimsiniz tavrı olayları iyi keskinleştirdi ve ordu iç savaş cıkacak kaygısıyla yönetime el koydu.Yönetime el koymasaydı, daha geniş güvenlik önlemleriyle iç savaş yerine uzlaşma çıkabilirmiydi, toplumsal olaylarda ön görü zor olmaktadır...

Her şeye rağmen Mursi, seçilen bir Cumhurbaşkanıdır, dolayısıyla ona karşı yapılacak saygısızlık taraftarlarını daha da çok rahatsız edecek ve toplumsal gerilim daha da artacaktır. Toplumsal barış için Mursi nin de masa da olacağı, bir uzlaşma arayışı, yapılacak seçimlere Mursi nin de gireceginin halka acıklanması, seçim veya referandum tarihinin verilerek toplumsal tansiyon düşürülmesi, beklentimizin, umudumuzun tarafların uzlaşma cabası içinde olması ve barışın Mısır da inşaa edilmesidir.

 Kim haksız, kim haklı, toz duman dağıldıktan sonra ortaya çıkacak, dua edelim bu arada birbirlerine çok zarar vermeden Mısırlı Ümmetdaşlarımız bu sorunlarını aşarlar. Bizim hükümetin tavrının ise taraf olmaktan çok olayların durulmasına, toplumsal barışın inşasına yardımcı olması gerektiği düşüncesiyle Mısırlı ümetdaşları daha sakin olmaya davet ediyoruz. Bu ise uzlaşma, barış istekleri, karşı tarafı dikkate almak gibi durumların yaratılarak olacağı kanatiyle biran evel toplumsal barışa ulaşılır dileriz… Selam ve sevgilerimizle… 

Hüseyin Benek >> www.vatandasfikri.com <<

Yararlanılan kaynak: http://dunya.bugun.com.tr/darbe-boyle-geldi-haberi/704512

 

SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft