İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
UYUŞTURUCU RAPORU

UYUŞTURUCU RAPORU

Uyuşturucu raporu yayınlandı, uyuşturucu tehlikesini es geçtiğimiz gözlendi, çünkü en küçük tedavi görenin yaşı 13, en yaşlı tedavi görenin ise yaşı 65 olduğu acıklandı. Bu şu demektir, uyuşturucu kullananların yaş aralığı 13 ile 65 yaş arasındadır. Bu rapor ülkemizde şimdiye kadar yapılmış en ciddi araştırmanın sonuçlarıdır.

Bu araştırma çercevesinde 25 ilde 8045 kişiyle yüz yüze konuşuldu, Ülkemizde 15-64 yaş grubunu oluşturan kişiler arasında, herhangi bir uyuşturucuyu deneme oranı %2.7 olarak hesaplandı. Madde kullanma sıklığına 15-34 yaş aralığında daha sık raslandığı görüldü. Bu genç yetişkinlerde uyuşturucunun herhangi bir türünü kullanma oranının %3 olduğu bilgisi bu araştırmadan alındı.

Okullarda durum

Bu araştırmanın okul ayagında ise durum yine içler acısıydı, egitim kurumlarında bile gençlerimizi kaybedigimizi araştırma sonuçlarından görüyoruz. Bu araştırma çercevesinde 32 ilde 129 okulda, 812 öğrencinin katılımı ile yapılan bu araştırmada şu sonuçlara ulaşıldı. Öğrencilerin %26,7 sıgara, tütün, pipo gibi tütün mamülleri alaışkanlıkları vardır. %19 u alkollü içkileri denediğini, %%2,2 sinin hastalık dışında ilaç kullandığının olduğunu, %1,5 ise en bir defa yasal olamayan maddeleri denediğini söylemişlerdir. Okullardaki uyuşturucu kullanma yaşı ise 13-14 olarak tespit edilmiştir.

 Tedavide durum

Araştırmada ülkemizde 13 ilde 22 tedavi merkezi olduğu bu merkezlerin yatak kapasitesinin 544 olduğu görülmüştür. Bu merkezlerden 4’ü yatarak tedavi gören çocuk hastaları kabul etmektedir.  Bu merkezlere geçen yıl(2011) 5214 yatarak tedavi başvurusu gercekleşti. Ayakta tedavi başvurusu ise 155 099 olrak tespit edildi. Tedaviye başvuran hastaların yarısından fazlasının 20 ila 29 yaş aralığında olduğu görüldü. Hastaların 0,24’ünün 15 yaş altında olduğu kayıtlardan görülmüştür. Tedavi görenlerin ise %49,31’i işsiz, %31,32’sinin düzenli bir işi olduğu, %2,26’sının ise ögrenci olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Alışkanlığın öldürmesi

Araştırmaya göre ülkemizde, 2011 yılında ki verilere göre 105’i doğrudan uyuşturucudan olmak üzere,260’ı ise dolaylı olarak, 365 uyuşturucu maddeyle ilgili ölüm meydana gelmiştir.

Suç kayıtları

Araştırmada ülke genelinde 67099 uyuşturucu bağlantılı suç işlenmiş, bu olaylarda 105 665 şüpheli yakalanmıştır.  2011 yılında 3306 eroin, 58 728 esrar, 1457 kokain, 2587 esktazi, 123 kaptogan olayı kayıt edilmiştir.

Neden kullandıklarına ilişkin cevaplar

Kullanıcıların verdiği bilgilere göre, ilk sırada merak etmeyle ilgili olan oran yer almaktadır, %43,3 ü meraktan, %23,89’u arkadaşların etkisiyle, %15,23’ü ise kişisel sorunlardan, %14,31’i ise ailevi nedenlerden kullanmaya başladıklarını ifade etmişlerdir. Bunların tamamına yakını uyuşturucu kullandıktan sonra daha çok sorun yaşamaya başladıklarını ifade etmişlerdir.

Nereden temin ettikleri

Nereden temin ettiklerine gelince %41,16’sı arkadaşlarından temin ettiklerini belirtmişlerdir. Ülkemizde alışkanlıklara genel olarak bakıldığında ilk sırayı sıgara, ikinci sırayı alkol, üçüncü sırayı ise esrar almaktadır.

Son olarak alışkanlığın nedenleri

İnsanlarımızı alışkanlık belasından korumak için öncelikle en yakınımızdan başlayarak sevmeye ve onların sorunlarıyla ilgilenmemiz gereginin altını çizerek, bu raporun ülkemiz için ne anlama geldiği üzerinde düşünmeliyiz. İnsanlarımzın bu gibi durumları ifadede sıkıntı yaşadıklarınıda hesaba katarsak oranların daha yüksek olduğunu anlayabilriz. Gençlerimizi siyasetten uzak tutalım derken onların boşluğa düştüğünü göremedik, onlara kendi dini inançlarımzı veremedik inanç boşluğunun insanı boşluğa düşürdügünü anlayamadık, kendi kültürel kotlarını almayan gençliğin boşluğa düşerek alışkanlıklara sıgınmakta olduğunu göremedik. Egitimi sadece mesleki olmaktan çıkararak kültürel aktarım aracı halinede getirmeliyizi anlayamadık, inançlarımzı gençlerimize aktarmalı, demoratik düşünceler edinmelerinin önünü açarak, demokratik siyasetin içinde yer almalarını sağlamalıyız. Ancak böylece gençlerimze bir amaç, bir ülkü vererek alışkanlık tuzagından kurutarabilriz. Selam ve sevgilerimle…

www.vatandasfikri.com       Hüseyin Benek

 

Kaynak: http://www.tubim.gov.tr/Tr/Default.asp

 

SİYASET  
VATANDAŞ, CHP ve CHP’Lİ
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
KRİZLERİN TEMELLERİ
FİKRİ ADİL

ÖNERİLER  
UYUŞTURUCUNUN KİŞİLERE VE TOPLUMA ETKİLERİ
DERMAN ABİ

TOPLUMSAL  
DİNDAR, DİNSİZLER!!! DİNSİZ DİNDARLAR!!
SITDIK FANİ

TOPLUMSAL  
TARIM ve HAYVANCILIKTA ÜRETİCİ SORUNLARI
M.Akif GÖKALP

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft