|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
DIŞ BASINDA SURİYE OLAYLARI |
DIŞ BASINDA SURİYE OLAYLARI
Türk askeri uçağının Suriye tarafından uluslararası sularda düşürülmesi dünya basınında yankılanmaya devam ediyor.
NEW YORK TIMES: “ERDOĞAN, OLAYA İLİŞKİN İHTİYATINI KORUYOR”
New York Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TSK’ta ait uçağın Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak, “Erdoğan, olaya ilişkin ihtiyatını koruyor” diye yazdı.
Amerikan gazetesi haberinde, “Türkiye ne gibi adımları atacağına henüz karar vermedi. Erdoğan, muhalefet ile yapılan toplantılar yaptı ve şimdiye kadar olaya ilişkin ihtiyatı koruyor” ifadesini kullandı.
WASHINGTON POST: “BU OLAY, SURİYE’YE ASKERİ MÜDAHALE KAPISINI AÇIYOR”
Washington Post gazetesi, aynı konuya ilişkin “Bu olay potansiyel olarak Suriye’ye askeri müdahale kapısını açıyor” yorumunu yaptı.
ABD’li gazete, “Olay potansiyel olarak ilk defa Suriye krizine uluslararası askeri müdahalesi kapısını açıyor. Hemen askeri eyleme geçilmesi pek olası görünmüyor ancak kriz başlamasınından bu yana ilk defa Türkiye’nin çağrısıyla NATO’nun gündemine girdi” diye yazdı.
WALL STREET JOURNAL: "TÜRKİYE BAHİSLERİ YÜKSELTTİ"-
Wall Street Journal gazetesi de “NATO’nun kayda değer bir askeri yanıt verme olasılığı az” görüşlerine yer verdi.
Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Diplomatlar, Türkiye’nin NATO’dan ne gibi bir eylem talep edeceğinin belli olmadığını söylüyor. Bazıları NATO’nun Ankara ile dayanışacağını ifade ederken, bazıları da NATO’dan kayda değer bir askeri yanıt olasılığına pek ihtimal vermiyor” ifadesini kullandı.
BBC: “NATO’DAKİ GÖRÜŞMELER, ESAD’A İKTİDARI BIRAKTIRAMAZ”
BCC, NATO’daki görüşmelerin Esad’a iktidarı bıraktıramayacağınıkaydetti.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Türkiye’nin NATO toplantısı çağrısı durumun ciddiyetini gösteriyor. Ancak aynı zamanda Ankara, en az şimdilik tek başına askeri eyleme başvurmak yerine toplu bir diplomatik yanıtın peşinde olduğu sinyali veriyor. NATO’daki görüşmeler rejim üzerinde baskıyı artırırsa da Esad’ın iktidarı bırakması açısından bir etkisi olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.
TELEGRAPH: “TÜRKİYE NE ADIM ATARSA ATSIN, NATO2NUN DESTEĞİNİ ARAYACAK”
Telegraph gazeteside NATO’nun 4. Maddesine atıfta bulunduğu haberinde, “Türkiye, son derece olağandışı bir adım attı. Krize tehlikeli bir uluslararası boyut eklendi. Türkiye askeri yada diplomatik adımlarında NATO’nun desteğini arayacak” diye yazdı.
GUARDIAN: “İÇ İSYANA ULUSLARARASI BOYUT EKLENME TEHLİKESİ VAR”
Guardian gazetesiise Suriye krizine uluslararası boyut eklenme ihtimali olduğunu yazdı.
İngiliz gazetesi, “Türkiye'nin NATO’ya başvurduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, vahşi baskıları nedeniyle Suriye rejimini en ateşli eleştirenlerden biri ve olay iç isyana yeni bir uluslararası boyutu eklemekle tehdit ediyor” ifadesine yer verdi.
FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE, SURİYE’NİN PKK KARTI YÜZÜNDEN TEMKİNLİ”
Financial Times, aynı konuya ilişkin “Erdoğan hükümeti PKK nedeniyle temkinli” yorumunu yaptı”.
İngiliz ekonomi gazetesi, Ankara şimdiye kadar defalarca Suriye ile ikili bir çatışmaya girme isteksizdi. Erdoğan hükümeti özellikle Suriye’nin PKK kartını oynayabilme ihtimali yüzünden temkinli” şeklinde kaydetti.
LOS ANGELES TIMES: “İKİ ÜLKE DE ÇATIŞMADAN KAÇINIYOR”
Los Angeles Times gazetesi Suriye ve Türkiye’nin çatışmacı söylemlerden kaçındığını belirttiği haberinde, “İki ülkede çatışmacı söylemlerden kaçınıyorlar. Bu aşamada ne Türkiye ne de Suriye iki ülkenin güçlü ve büyük silahlı kuvvetlerinin arasında tam bir çatışma olmasını istemiyor” diye yazdı.
AL ARABİYA: “BÖLGEDE TANSİYAN YÜKSELEBİLİR”
Al Arabiya televizyonu bölgede tansiyonun artabileceğini kaydetti.
Al Arabiya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO, İngiltere ve İran'ın Suriye’ye yönelik açıklamalarını aktarırken, “Türkiye NATO’ya çağrıda bulundu ve Suriye’yi şiddetle uyardı. Olay bölgedeki tansiyonu yükseltebilir” ifadesine yer verdi.
VOA NEWS (AMERİKA’NIN SESİ): “TÜRKİYE ULUSLARARASI DESTEK İSTİYOR"-
Amerika'nın Sesi Radyosu da Türkiye’nin uluslararası destek aradığını belirtti.
Radyo, Türkiye uluslararası bir destek yaratmayı istediğine dikkat çektiği haberinde, uzamanların “Uçağın Suriye hava sahasına girmesi, uçağın neden Suriye’nin çok yakınlarında uçtuğunu bilen Türk muhalif siyasilerin seslerinin yükselmesine neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
AL JAZEERA (EL CEZİRE): “TÜRKİYE, SURİYE’DEN DAHA GÜÇLÜ”
Al Jazeera televizyonu da aynı konuya ilişkin Türkiye’nin Suriye’den daha güçlü olduğu görüşlerine yer verdi.
Katar merkezli El Cezire, iki ülkenin ordularını karşılaştırdığı haberinde, “Türkiye, Suriye’den daha güçlü. Suriye’nin 304 bin aktif ordu personelinin 613 bin askeri personeli olan Türkiye’nin yarısından daha az” şeklinde kaydetti.
JERUSALEM POST: "TÜRKLER PROFESYONELLİKTEN YOKSUN GÖRÜNÜYOR"-
Jerusalem Post da “Olay Suriye2nin öldürücülüğünü gösteriyor” ifadesini kullandığı haberinde, İsrail hava kuvvetlerinde albay ve pilot Shmuel Gordon’un, Türklerin düzenli biçimde bu tür uçuşları yapıyorlardı. Kusura bakmayın ama Türkler profesyonellikten uzak” görüşlerini aktardı.
DEUTSCHE WELLE: “ULUSLARARASI TOPLUM YAKINDAN İZLİYOR”
Alman yayın kuruluşu DeutscheWelle Suriye ve Türkiye arasındaki gerginliği uluslararası toplumun yakından izlediğini kaydetti.DeutscheWelle, “Türkiye ve Suriye arasındaki gerginlik tırmanıyor. Türkiye NATO’ya çağrıda bulundu. Uluslararası toplum ise yakından izliyor” ifadesine yer verdi.
SÜDDEUTSCHE: “FANTOM UÇUŞU ANKARA’NIN DEDİĞİ GİBİ GÜNLĞK BİR OLAY GİBİ GÖRÜNMÜYOR”
Süddeutsche gazetesi de “Amatörlük mü yoksa kötü niyet mi?” başlıklı yorumunda, “Fantom uçuşu Ankara’nın lanse ettiği şekilde günlük bir olaymış gibi görünmüyor. Türk hükümeti başlangıçta olayı yatıştırmaya yönelik açıklamalarda bulundu ancak söylem pazar günü Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklamalarıyla sertleşti” ifadesini kullandı.
DIE WELT: “SURİYELİ KÜRTLERİN IRAKLI KÜRTLERE KATILIMI TÜRKİYE’DEKİ KÜRT SORUNUNU KIZIŞTIRABİLİR”
DieWelt gazetesindeki yorumda ise “Türkler Suriye’ye müdahale riskine mi giriyor?” başlıklı haberinde, “Türkiye’nin söyleminin olaydan iki gün sonra sertleşmesi, diğer ülkelerle yapılan istişareler ile bağlantılı olduğunun belirtildiği haberde şu görüşlere yer verildi:
“Bölgede tek büyük Müslüman güç haline gelme, avantajlar arasında yer alacaktır. Türkiye yıllardır bu statünün peşinde. Ama sık sık bahsettiği ‘yumuşak güç' politikasıyla bunu şimdiye kadar pek başaramadı. Bu sefer ‘sert güç' göstermek gerektiğini düşünebilir. Ayrıca Suriye’de İran'ın etkinliğini sona erdirmek de Türkiye’nin işine gelir. Riskler ise büyük. Öncelikle ekonomik açıdan büyük önem taşıyan Rusya ile ilişkiler bozulur. Esad’ın devrilmesi Suriye’yi yıkıma götürebilir. Bu da Suriyeli Kürtlerin özerklik ilan ederek Irak'taki Kürtlere katılması durumunda Türkiye'deki Kürt sorununu kızıştıracaktır. Suriye’de İslamî bir radikalleşme Türkiye'de giderek güçlenen ama pasif kalan Türk Hizbullahına sirayet edebilir.”
TAGESZEITUNG: “SURİYE’DE YENİ BİR HÜKÜMET, ANKARA’NIN BÖLGEDE ÖNEMLİ GÜÇ OLMA HEDEFİNE GİDEN YOLDA SON ADIM”
Almanyalı Tageszeitung gazetesi Türkiye’nin NATO'yu devreye sokma girişiminin ABD desteğiyle gerçekleştiğini kaydederek şöyle devam etti:
“Suriye’deki iç savaş uzun süredir jeopolitik satranç tahtasının önemli bir taşı haline geldi. Amerikan yönetimi için Esad, Tahran’daki molla rejiminin üzerine dayandığı temellerden biri. Esad devrilirse İran’daki rejim de sallanır. Bu sadece İsrail’in değil, Suudi Arabistan ve Batı'nın müttefiki Körfez ülkelerinin de çıkarına. Suriye’de Ankara’ya karşı yükümlülükler üstlenecek yeni bir hükümet, Türkiye’nin bölgedeki en önemli güç olma hedefine giden yolda son adım olacaktır. Suriye ile ilgili poker son hız devam ediyor. Hiç kimsenin açık oynamadığı açıkça ortada. Cuma günkü uçak düşürme olayı Suriye'ye Batı askerî müdahalesinin önünü açabilir. NATO'nun salı günkü toplantısının ardından gözler Esad'ın son hamisi Rusya'ya çevrilecek.”
FRAENKİSHER TAG: “ESAD, TÜRKİYE’NİN UÇAĞINI TEHDİT OLARAK GÖRMEKTE HAKLI”
FraenkischerTag gazetesi de şu değerlendirmeyi sayfasına taşıdı:
“Türkiye, Esad’ı gereksiz yere kışkırtmış olduğu suçlamasını hak ediyor. Bir savaş uçağını Suriye sınırının yakınında bile uçurtmak tamamen budalaca. Esad’ın bunu askeri tehdit olarak görmesine şaşmamak gerek. Suriye'de sinirler laçka olmuş vaziyette. Türkiye'nin sinirlerine hakim olması, başka provokasyonlardan hatta misillemeden kaçınması bu durumda daha da önem taşıyor. Gerginliğin kızışması tüm bölgeyi yangına sürükler.”
|
|
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|