İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
ÖN SEÇİMSİZ SEÇİM OLMAZZZ

ÖN SEÇİMSİZ SEÇİM OLMAZZ, MAKALELERİNİ

YAYINLAMAYA

DEVAM EDİYORUZ.

Kocaeli demokrat gazetesindan ERKAN NİGİZ Makalesi

 

ÖN SEÇİMSİZ SEÇİM

ÇOK partili siyasal yaşamımıza hakim olan “ağır aksak işleyiş”in temel nedenlerinden birin de siyasi partilerimize hakim olan “lider sultası” oluşturuyor.

Bize özgü siyasi parti yapılanmasında lider çevresini seçiyor, sonra da seçtiği kişilere dönerek “şimdi siz de beni seçin” diyor.

Hal böyle olduğu içinde sözde  “demokrasinin vazgeçilmez unsuru” olan siyasi partilerimizde işin özü değişiyor ve “parti içi demokrasi”nin “d”si bile yer bulamıyor. Siyasi partilerde “tabandan tavana” olması gereken yönetim yön değiştiriyor ve yönetim “tavan”ın eline geçiyor.

Ülke olarak bir “seçim süreci“ yaşıyoruz. Önümüzdeki 12 Haziran’da “24. Dönem TBMM”nin belirleneceği milletvekili genel seçimleri var. Seçime katılacak durumda olan 20’den fazla siyasi partinin haline bir bakın. Var mı, demokrasinin güzelliği olan seçime “demokratça” hazırlanan? Maalesef yok. Siyasi partilerin tümü liderlerine “teslim” olmuş durumda. Liderin dediği dedik, aksini söylemek mümkün değil. Seçmenin önüne, seçmen tarafından belirlenmiş milletvekili aday listeleriyle gitmeyi düşünen yok. Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi milletvekili adaylarını “lider” belirleyecek, seçmen de o listeye oy vererek kendisini temsil edecek vekilini seçecek.

Seçime “3 ay” var. Boy boy ve her görüşten milletvekili aday adayları sokaklarda dolaşıyor. Dolaşırken de çevrelerine “gülücükler” dağıtıyorlar. Amaçları sokaktaki vatandaşa “şirin” gözükmek ama kaderleri, mensup oldukları siyasi partinin liderinin iki dudağının arasında.

Seçim takviminin beli olmasıyla birlikte dikkatlerimizi siyasi partilerin genel merkezlerine çevirdik. Hangisinin “aday belirleme” yöntemi olarak “önseçim” yapacağını merakla bekledik. Ama gördük ki önseçim gibi bir niyetleri yok. Milletvekili adaylarını “merkez yoklaması”yla belirleyecekler, “liderin tercihi”ni seçmenin önüne koyacaklar.

12 Eylül sonrasında yapılan milletvekili genel seçimlerinin hemen tümü “erken” veya “baskın” seçim olarak yapıldı. Dolayısıyla da adayların “önseçimsiz” belirlenmesinin “zaman yok” bir mazereti vardı. Ancak şimdi durum hiç de öyle değil. Seçim zamanında yapılıyor ve “ön seçime niyetli” olan parti veya partiler için bol bol zaman vardı. Bu zamanı kullanmayan siyasi partiler, şimdi kalkıp da “zaman yok” diyemezler.

Ön seçim konusunda en istekli parti CHP. Ana muhalefet partisinde örgüt tüm kademeleriyle “ön seçim” diyor. Örgütün bu isteği, hafta sonunda il ve ilçe başkanlarının gerçekleştirecekleri “Ankara çıkarması” sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez yöneticilerine anlatılacak. Doğrusu bu ya, ön seçim niyeti olmadığını gördüğümüz CHP Genel Merkezi’nin, CHP Örgütü’nden gelen bu isteği nasıl bastıracaklarını merak ediyoruz.

İşin aslına bakarsanız, AK Parti tabanında da “ön seçim” istekleri var. Ancak ne teşkilat yöneticileri, ne de milletvekili aday adayları, “dikkate alınmayacağını” çok iyi bildikleri bu isteği yüksek sesle konuşamıyor. Çünkü iktidar partisine mensup olduklarını ve kaybedenin de bir şeyle kazanacağını biliyorlar ve bu aşamada dışlanmak istemiyorlar.

Milletvekili genel seçiminin arifesinde, “demokrasinin vazgeçilmez unsuru” siyasi partilerimizde hal böyle. Dileriz ki bu seçim, “parti içi demokrasinin işletilmediği“ son seçim olur.

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft