|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
VATANDAŞ SORUYOR !!! |
VATADAŞ SORUYOR!!
DEMOKRASİ ARGÜMANLARINI KULLANANLAR NE KADAR DEMOKRAT?
Anayasa mahkemesinin kararlarını yasamanın alanlarına müdahele, demokrasiye vurulan darbe gibi gösterenler var. Demokrasi eksikliği aranacaksa yargının ve yargıçların kararlarında değil demokratik kuruluşlar olan partilerde ve diğer sivil toplum örgütlerin de aranmalıdır.Ülkemiz partilerinin hangisinde ön seçim var? Adayları hangi demokratik yöntemlerle belirliyorlar? Kaçı normal demokratik kurallarla seçilerek genel başkan oldu ve başkanlığa devam ediyorlar. Siz demokrasinin imkanlarıyla gelenler geldiğiniz yerlerde ne kadar demokrat tavırlar sergiliyorsunuz? Demokrasi için en az kusurlu sistem denir, ama ülkemiz demokrasisi sizlerin yüzünden demokrasi kusurlarıyla doldu, bu kusurları görmeyip de, Yargının yargılama görevini demokrasi dışı ilan ediyorsunuz.
Demokrasilerde seçimlerle iş başına gelir iktidarlar, doğru. Temsilciler olan milletvekilleri mecliste yasa çıkarırken yasalara ülkenin ve ulusun çıkarlarını ve düşüncelerini yansıtırlar,doğru.Yasama da bulunan milletvekilleri yasalar ülke çıkarlarına ters ise, geniş bir toplumsal bir muhalefet var ise, liderler istese de yasaları çıkarmazlar,doğru.Telekomun özelleşmesi,ay-sel'in başka bir firmaya devri, gümrük birliğinin zamanından önce onaylanması ülke çıkarlarımıza uyuyormuyudu da onayladık. Yanlıştı lider istediği için onaylandı, keşke yargı onlara da müdahale etseydi. Ama liderin önce kendisinin seçip millete seçtirdiği vekiller, demokrasi sınırlarını erezyona uğratarak liderin yanlışına onay verdiler. Sistemin kendini koruması için böyle yanlışları durdurma firenine sistemin ihtiyacı vardır, bu da ülkemiz de Anayasa mahkemesidir.
yargı güçler ayrılığı ilkesi gereği, güçler ayrılığının Yasama,Yargı ve Yürütmeyle birlikte üç ayağından birini oluşturmaktadır. Bu üç güçte güçler ayrılığı ilkesi gereği dengeli bir güçler dağılımıyla sistem oluşmuştur. Bu Yargının yürütme kadar güçlü olması demektir. Ülkemizde çıkan sorun Yasamanın iktidar partisinin liderinin etkisi demokrasi sınırları içinde olması gerekenden fazla olmasındandır. Bu etki demokrasi sınırlarını zorlayacak nitelikte olduğundan yasaların yasalaşma anı, demokratik yasa hazırlama standartlarından sapmaya neden olmaktadır. Bütün bunları göz önününe aldığımızda demokratik sistemin otoriter sisteme kayma olasılığı, başka demokratik ülkelerden daha yüksektir. Ülkemiz siyayasi ortamı bu kaymaya müsait görünmektedir. Bu durum sadece AKP ile de sınırlı değildir. Bu sorunun bu iktidar döneminde ortaya cıkmasının nedeni iktidarın meclisteki siyasi güçünün çok fazla olamsındandır. Aynı güçle diğer partiler iktidara gelse belki de aynı sorunlar yine yaşanacaktır, bu sorun iktidarın sınırlanma sorunudur. Bunu da görevi gerği Yargı yapaçaktır, yapıyorda.
Ülkemiz de lider demokrasi si var, parti lideri degil lider partisi görünümünde partilerimiz. Bu demokrasi oyununa çagdaş dünya gülüyordur herhalde. Bir lider düşünün önce kendini seçeçekleri seçiyor, ardından milletin seçeçeklerini seçiyor, millet de liderin önerdiklerine oy vererek seçim yaptığı yanılgısına kapılıyor. Oyun devam ediyor liderler ne hikmetse zaman zaman kongreler yapıyor, seçtiği delegelere beni sececeksiniz başka alternatifiniz yok diyor, seçimden çok delegelerin bağlılığının kontrolü ediliyor, havasında oluyor kongreler. Bu liderler karşıların da başka aday olmasına bile tahammül gösteremiyorlar. Bu ne demokrasi değilmi? Bu arada demokrasinin en büyük sorunu çıkan yasaları yargının denetiminden nasıl kurtarırız oluyor.
Böyle bir siyasi ortamda Anayasa mahkemesinin kaldırılmasını veya işlevsiz hale getirilmesini istemek, önermek bindiğimiz demokrasi dalını kesmek demektir. Bu durum o an iktidarda bulunan iktidar partisinin (liderinin) insiyatifine demokratik sistemi terk etmektir. Buna ben bir demokratik vatandaş olarak razı degilim, bu nedenle referandumda hayır diyecegim.
Partilerden birinde yaşanan olayı anlatarak yazıma devam etmek istiyorum. Anadolumuzun küçük bir ilçesinde geçiyor bu olay. Adın da demokratik kelimesi de olan bir partimiz de gerçekleşen bu olay, tam demokrasi tiyatrosuna sikeç olaçak, Zübük türü bir siyasi manzara niteliğin de. Bu patimize kolay kolay üye kaydı da yapılmaz, ya üyeler kontrolden cıkarsa, 50 kişi bile üyesi yok, bu ilçemiz de bu partimizin, İlçe yönetimi kendi arasın da bir toplantı yapıyor ve bu ilçenin ilçe başkanı şu olsun diyerek anlaşıyorlar. Bu anlaşmayı da il merkezine öneri olarak götürüyorlar. Biz bu adamı veya kadını ilçe başkanı istiyoruz diyorlar. Siz kimsiniz ilçe yönetim kurulu üyeleri, partimiz de böyle bir seçim yok bu yöntemle sizin seçtiklerinizi seçemeyiz dahası atayamayız çünkü atama yetkisi genel merkez de, neden dediklerin de genel merkez bizi mav eder oluyor. İlçeden gelen bu demokrasi talebi ve yöntemi il'e kadar bile ulaşamıyor. Demokrasinin nimetleriyle lider olmuş, genel sekreter olmuş, genel merkez yöneticisi olmuş bu kişiler ne kadar demokrat, neden sorgulamıyoruz.
Bizim demokrasiye alışmamızdan mı korkuyorlar, yoksa bizlerin seçimlerine mi güvenemiyorlar. Yoksa bu yerler de demokrasi işler se kalamayacaklarından mı korkuları.
Bunları görüyoruz, biliyoruz yasal denetimin otoriter yöntemlere kaymanın önünü kesmenin yegane yolu olduğunun farkındayız. Yasal denetimlerden rahatsız olmak ise otoriter tavır göstergelerinden biri oldugunu hepimiz fark edebiliyoruz. Demokrasiye darbe vuranların kimler olduğunu anlatabilmişizdir herhalde. Darbeyi vuranlarla şikayetciler aynı ne hikmetse.
Şikayerlerinizde haksızsınız beyler, haklı olmanız için genel kurullar da, kogreler de, ön seçimler de delege seçimlerin de demokrasinin kurallarını işlettiğiniz de, rakiplerinize aday olma yollarını açtıgınız da, demokratik sistem dışına cıkarlar kaygılarımız ortadan kalkacaktır.
Hepimiz görmekteyiz ki demokrasinin üzerinde yargı baskısından çok lider baskısı vardır. Lider baskısı kaltıkca, idaa ettiğiniz yargı baskısı da kalkacaktır.
DEMOKRASİ ANÇAK DEMOKRATİK KURUM VE KURALLARLA İŞLER, DEMOKRASİMİZİN İÇİNİ DEMOKRATİK KURUMLAR VE KURALLARLA DOLDURMAK DİLEGİYLE. Selam ve sevgiler.
|
|
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|