|
|
|
Genç Yazarlarımız |
|
Reklam |
İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!
H.z. Muhammed
Adrese Git |
|
|
|
CHP'DEN HAYVANCILIKLA İLGİLİ ACIKLAMA |
ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BAYRAMIN KEYFİNİ KAÇIRDI, CHP SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖNERİLERİNİ SIRALADI...
, “Türkiye’de hayvancılık politikalarındaki yanlış uygulamalar nedeniyle, et alabilen çok para ödüyor, halkın bir kesimi ise eti sadece kasap çengelinde görüyor ve seyrediyor” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran günümüzde AKP’nin hayvancılık politikalarındaki yanlış uygulamaları nedeniyle, et alabilenin çok para ödediğini, halkın bir kesiminin ise eti sadece kasap çengelinde gördüğünü ve seyrettiğini söyledi,
“AKP Hükümeti’nin uygulamaları sonucu hayvancılıkta tamamen dışa bağımlı ve ithalata dayalı bir politika egemen olacağına” dikkat çeken Genel Başkan Yardımcısı Oran , CHP İktidarında sorunun çözüleceğini belirterek önerilerini de sıraladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın açıklaması şöyle;
Türkiye’de hayvancılık politikalarındaki yanlış uygulamalar halkın yüksek fiyattan et tüketmesine, hatta bir kesimin hiç tüketememesine neden oldu.
Türkiye bu noktaya birden bire gelmedi. sorunun 1980’li yıllara dayanıyor.
O dönemde yerli üreticiyi ithalat yaparak rekabetçi yapma düşüncesi hayvancılığın sonunu hazırladı. Bu eğilime bir de Türkiye’nin bir anlamda hayvancılık deposu olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terörün etki alanını genişletmesi, hayvancılık yapan vatandaşımızın, köylerden göçmesi ve üretici iken tüketici olması neden oldu.
Şu anda et fiyatlarındaki artışın ana nedeni “talebi karşılayacak kadar et üretimin yapılamamasıdır.
Türkiye’de 2001 krizi sonrası uygulanan tarım ve hayvancılık politikası da sorunun ana kaynağıdır. Uygulanan politika üretimi gözeten değil. Tam aksine tarım ürünlerine cari fiyatlarla değerlendiren sığ bir politikadır. Yani hayvan üretimi azaldığı için et üretimi azaldı. Nitekim Türkiye’de hayvan varlığı 1989 yılında 67.7 milyon iken, şu anda 40 milyonun altına düşmüş durumda.
Türkiye’de et fiyatları yükseliyor. Çünkü bu ülkede hayvancılık ve hayvan üreticiliği cezalandırılıyor.
Bu durumu rakamlar çarpıcı bir şekilde göstermektedir.
2001 yılında Türkiye’de 26.213.000 koyun vardı. Şimdi 20.721.000 koyun kaldı.
2001 yılında Türkiye’de 6.176.000 keçi vardı. Şimdi 4.981.000 keçi kaldı.
2001 yılında Türkiye’de 4.074.000 yerli sığır vardı. Şimdi 2.594.000 sığır kaldı.
2001 ‘de 4.747.000 koyun kesilirken bugün 3.997.000 koyun kesilebiliyor.
2001 yılında Türkiye’de 2001’de 1.843.000 sığır kesilirken. Şimdi 1.502.000 sığır kesilebiliyor.
Hayvan sayısındaki bu dramatik düşüş doğal olarak et üretimini de azalttı.
Yine rakamlara bakacak olursak, 1989 yılında 544 bin ton et üretilirken 2009 yılında et üretimi 450 bin tona inmiş durumda. Et üretimi azalırken Türkiye’nin nüfusu arttı. Sonuçta halk et yiyemez duruma geldi.
Hükümetin et fiyatlarını düşürmek için et ithalatını serbest bırakmasısüt üretimini de olumsuz etkiledi ve ithalatla hayvan fiyatı düşecek endişesi ile süt hayvanları kesime gitti, süt üretimi ve buna bağlı olarak süt ürünleri üretimi de düştü.
AKP Hükümeti’nin aldığı önlemlerle et fiyatları belki kısa dönemde düşecek, ancak daha sonra tekrar yükselecek ve hayvancılıkta bundan böyle, tamamen dışa bağımlı ve ithalata dayalı bir politika egemen olacak.
AKP Hükümetinin et ithalatı kararı ile yerli üreticinin de sonunu hazırladı. Türkiye'de besicilerin karkas et maliyeti 14-15 lira seviyesinde iken etin fiyatını 12 liraya düşürmek için ithalat yapmak yerli üretimi yok etmektir. Yani bir anlamda AKP hayvancılık yapanlara "sen üretme" mesajı veriyor. Sen üretme biz ithal edeceğiz deniliyor.
Hükümet, et fiyatını düşürmek için önlem aldığını zannediyor. Aslında sıfır faizli kredi ile talebi artırarak zaten az olan hayvanın değerini artırıyor. Dolayısıyla et fiyatını yükseltiyor.
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI UMUT ORAN YAZILI AÇIKLAMASINDA CHP İKTİDARINDA SORUNU ÇÖZMEK İÇİN ATACAKLARI ADIMLARI DA ŞÖYLE SIRLADI:
1-Kaçak Hayvan Girişinin Önü Kesilecek.
Yıllardır sınırlardan ülkeye kaçak et ve canlı hayvan giriyor. Hükümet kaçakçılığı önleyemiyor.
2-Hayvancılık Sektörünün Envanteri Çıkarılacak.
Çünkü tarım bakanlığı bile hayvan sayısını tam olarak bilmiyor. Nitekim bakanlık 2009 Aralık ayından bu yana üç defa hayvan sayımı yaptırdı. Aralık 2009 sonunda yapılan ilk sayımda bir milyon 717 bin besi hayvanı olduğu açıklandı. 15 Şubat 2010’da bir sayım daha yapıldı. Bu defa hayvan sayısı 2 milyon 90 bin olarak açıklandı. Nisan 2010'da yapılan son sayımda ise hayvan sayısı 2 milyon 200 bin olduğu açıklandı.
Şubat ayından bu yana besideki hayvan sayısı nasıl oldu da 500 bin baş birden arttı? Bu kadar hayvan nereden geldi? Bakan bu sorulara cevap veremiyor. Çünkü Bakanlığın sayımları yanlış.
3- Hayvancılığa Destek Verilecek.
2007-2008 dönemindeki kuraklığın zararını telafi etmeye çalışan besicilere bazı destekler sağlanarak bu dönem daha az maliyetle atlatılabilir. Uzun dönemde Türkiye hayvan varlığının ve et üretiminin artırmak zorunda.
4- Damızlık Hayvan Sayısı Artırılacak ve Kesimi Engellenecek.
Hayvan sayısındaki azalmanın en büyük sebeplerinden biri damızlık yetersizliği. Erken kesimler ise et fiyatlarının daha da yükselmesine neden oluyor.
5-Et Üretiminde Küçük Ölçekli İşletmeler Desyeklenerek Hızla Oligopol Piyasasına Giden Sektörün Piyasa Yapısının Bozulması Engellenecek.
Öncelikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgesinde küçük üreticilere üretim yapmaları koşulu ile yarısı hibe yarısı faizsiz kredi şeklinde finansman kolaylığı ile damızlık hayvan sağlanacak.
6-Et Ve Balık Kurumu Yeniden Yapılandırılacak ve Küçük Ölçekli Tarım İşletmelerine Yönelik Çalışması Sağlanacak.
7-Et Ve Canlı Hayvan İthalatına Son Verilecek. Sadece Damızlık Hayvan İthalatına İzin Verilecek. Gerekirse Et Fiyatları Sübvanse Edilecek.
8-Süt Fabrikaları kurulacak, süt içimi teşvik edilecek.
9-Yem fabrikaları kurulacak ve yem Üretimi teşvik edilecek. Ucuz yem ile maliyetler aşağıya çekilecek.
|
|
|
|
|
Reklam |
“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."
M.Kemal Atatürk
Adrese Git |
|