İÇERİK Detay YAZARLARIMIZ
:: Anasayfa
:: Haberler
:: Yazarlar
:: Sesli Makale
:: TARIM
:: ÇEVRE/DOGA
:: KENT ve YAŞAM
:: SAĞLIK
:: BİLİMSEL GELİŞMELER
:: İNANÇ
:: SİYASET
:: ÇALIŞMA HAYATI
:: DÜŞÜNSEL
:: TOPLUMSAL
:: SAGLIK İÇİN SPOR
:: KİŞİSEL GELİŞİM
:: EKONOMİ
:: EGİTİM
:: YARGIDAN
:: GÜVENLİK
:: TEKNOLOJİ
:: HOBİLER
:: MAĞAZİN
:: TOPLUMSAL YÖNLENDİRME HABERİ
:: DOGAL AFETLER
:: ULUSLARARASI(DİPLOMASİ)
:: KÜLTÜR-SANAT
:: İNSANLIK
:: TARİH
:: İLETİŞİM
Genç Yazarlarımız
Reklam

İMAN ETMEDİKCE CENNETE GİREMEZSİNİZ, BİRBİRİNİZİ DE SEVMEDİKCE İMAN ETMİŞ OLAMAZSINIZ!

H.z. Muhammed


Adrese Git
53 YILIM EN SIÇAK KASIM'I 2023

SICAKLAR NORMALİN ÜZERİNDE NEDEN?

Bilim İnsanları Uyardı Biz Duymadık!! Geliyor İklim Krizi, Gelen Bilgiler Bunu Doğruluyor!!!

Dünya'da Kasım, üst üste rekor kırılan altıncı ay oldu: ortalama günlük sıcaklık 14,22 santigrat derece ile 2020'nin rekorunu 0,32 derece aştı.

Türkiye’de son 53’de yılın en sıcak iki Kasım ayından biri Kasım 2023 Oldu!!! Kasım 2023, 1850’den bu yana kadar uzanan ölçümlere göre dünya çapında açık ara yaşanan en sıcak Kasım ayı olarak kayıtlara geçti!! Neden Oluyor?!

Fosil yakıtların etkisinin olduğu söyleniyor!!

Bilim insanları, art arda kaydedilen en sıcak altı ayın arkasındaki nedenlerden birinin kömür, petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan insan kaynaklı iklim değişikliği olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre "Fosil yakıtlara bağımlılığımız konusunda bir şeyler yapmazsak, 2023'ün gelecekte soğuk bir yıl olması çok muhtemel" diye konuşuyorlar…

Birleşmiş Milletler iklim konferansında yaklaşık iki haftadır nedenleri ve önlemleri üzerine konuşan diplomatlar, bilim insanları, aktivistler, ısınmayı bu seviyelerle sınırlandırmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Nasıl olacak da önlem alabilecegiz, kim belediye başkanı olacak, kim bu sene daha çok büyüyecek, kim aya daha hızlı gidecek, kim daha öldürücü silahlar üretecek? Bunlar sanki daha önemli gibi duruyor…

Oturumlardan birin de, elektrikli araç şarj altyapısının oluşturulması ve kentsel yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılması konulu panellerle karbondioksit emisyonlarında ikinci sırada yer alan ulaştırma sektörüne odaklanıldı… Daha çok elektrikli otomobil, traktör, tır, şehir içi nakliye araçları daha az karbonsuz ortam demek olduğunu artık hepimiz biliyoruz.. Neden uygulanamıyor, alt yapı rosunları ve ülkelerin ekonomik durumlarından kaynaklı diyebiliriz.. Burada bir çevre fonu kurulmalı ve aşagı yukarı her kirleticinin içine, karbon salınımına göre bir oranla çevre fonuna katkı saglanarak.. Bundan sadece ve sadece karbonsuz hayatı inşa edecek, katkılar sunacak çevreci projelere teşvik saglanmalıdır… Sulama sistemleri, su kaynaklarına sahip cıkma projeleri de buradan destekelnebilir.. İkinci fon ise Tarım fonu, tarımsal üretimin artması için oluşturulmalıdır.. Yoksa küresel kuraklık, iklim sorumları ekolojik sistemi tehdit eder boyutta, yarın bu tehdit ile nasıl mücadele edecegiz planlarımzı olmalı degil mi?  

Bazı ülkelerde elektrikli araçların hızla yaygınlaşmasına rağmen, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre ulaştırma sektöründe kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 91'ini hala petrol oluşturuyor.

Bilim insanları, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin verdiği sözler ve aldıkları önlemlere rağmen Dünya'nın sanayi öncesi döneme göre 2,7 ila 2,9 santigrat derece daha fazla ısınma yolunda ilerlediğini bildiriyor.  Birazda Ülkemize Yakından Bakacak Olursak…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye‘de 9,3 derece olan 1991-2020 dönemi kasım ayı ortalama sıcaklığı, geçen ay 12,5 dereceyle normallerin 3,2 derece üzerinde gerçekleşti. 2010 yılı kasımında da ortalama sıcaklık 12,5 derece ölçülmüştü.

Geçen ay, yurdun büyük bölümünde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen sıcaklıklar, Korkuteli, Karaisalı, Hakkari, Ergani ve Mardin çevrelerinde mevsim normalleri civarında seyretti.

Kasım ayında en düşük sıcaklık sıfırın altında 15,3 derece ile Erzurum’da, en yüksek sıcaklık 32,9 derece ile Manisa‘nın Salihli ilçesinde tespit edildi.

 

Bu yılın kasım ayı ortalama minimum sıcaklıkları, 1991-2020 dönemi minimum sıcaklık normallerinin 0,8 derece üzerinde gerçekleşirken, maksimum sıcaklık normallerinin ise 4,1 derece üzerinde oldu.

Marmara Bölgesi‘nin kasım ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 11 dereceyken, bölgede geçen ay ortalama sıcaklık 14,2 dereceyi gördü.

Uzun yıllar kasım ayı maksimum sıcaklık değeri 27,2 derece olan İstanbul’da geçen ayın sıcaklığı 29,6 derece ölçülürken, aradaki sıcaklık farkı 2,4 derece oldu.

 

Kaynaklar

1* https://yesilgazete.org/2023-kasimi-dunyanin-bugune-kadarki-en-sicak-kasim-ayi-oldu/

2* https://tr.euronews.com/2023/12/06/kopernik-kasimda-yeni-rekor-kirildi-2023-tarihin-en-sicak-yili-olma-yolunda

3* https://gazeteoksijen.com/turkiye/yilbasinda-208-bin-874-kolluk-kuvveti-gorev-yapacak-198516

 

TOPLUMSAL  
İTAAT, TEPKİ ARASINDA SIKIŞAN İNSAN!!!
FİKRİ ADİL

SİYASET  
2024 Seçim Sonuçları !!
HÜSEYİN BENEK

TOPLUMSAL  
CUMHURİYETİN YÜZÜ KADINLAR
Nevval SEVİNDİ

TARİH  
TÜRKLERİN TARİHDE YERİ ve ÖNEMİ
Tomris VAKANÜVİS

ŞİİR  
NORMALİ AŞMAK!
AHSEN'E SEVDALI

TOPLUMSAL  
DİN NEDİR, NE DEGİLDİR?!?!
SITDIK FANİ

SİYASET  
MUHALİFLER İTTİFAKLAMI, İTTİFAKSIZ MI?
M.Akif GÖKALP

SİYASET  
CHP TARTIŞMANIN KEYFİLİĞİ
AYDIN FİKİRLİ

ÖNERİLER  
KİLO SORUNUMUZ SAGLIK SORUNUNA DÖNÜŞMESİN
DERMAN ABİ

GELECEK  
YAPAY ZEKA ve METAVERSE NEDİR?
Şahin KAHİN

Reklam

“Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur."

                                    M.Kemal Atatürk


Adrese Git
Sitemiz en iyi 1024 x 768 çözünürlükte ve Internet Explorer ile görüntülenir...
EpoxSoft